5 kirándulóhely Budapest közelében, ami ősszel még gyönyörűbb

Írta: ,

Most, hogy vége a nyárnak, és a hétvégék már nem a vízpartok mellett telnek, érdemes felfedezni hazánk gyönyörű kirándulóhelyeit. Cikkünkben 5 olyan úti célt mutatunk, amely akár egynapos kirándulásra is alkalmas, hiszen egyáltalán nincs messze a fővárostól. Ősszel a természet is gyönyörű, nem szabad bekuckózni!

Dunakanyar Kép forrása: terep-jaro.blogspot.hu

1/5 Dunakanyar

A Dunakanyar igazán változatos helyszín, hiszen a hegyek között kanyargó folyó szinte minden évszakban csodás látványt nyújt.

A fővárosból könnyen eljuthatsz a kanyarhoz, innen pedig számtalan látnivaló bejárható: Visegrád a fellegvárral, a környékről induló turistautakkal vagy a bobpályával az egész család számára szuper kikapcsolódást jelenthet.

Ha kicsit több kalandra vágysz, akkor irány a Rám-szakadék vagy a Prédikálószék környéke, de a vízimádók akár egy szuper vízitúrát is élvezhetnek a Dunán Esztergomtól lefelé.

Öreg-tó és környéke Kép forrása: energiaoldal.hu

2/5 Öreg-tó és környéke

Tata és környéke autóval egy órán belül megközelíthető Budapestről, így akár egy egynapos vagy egy egész hétvégés őszi kirándulás szuper helyszíne lehet.

Az tatai tó melletti Öregvár Tata egyik fő jellegzetességévé vált, de ha arra jársz, érdemes ellátogatnod az Angolparkba is, ahol gyönyörű sétányok és ligetek veszik körbe a romantikus Cseke-tavat.

Börzsöny és környéke Kép forrása: wikiwand.com

3/5 Börzsöny és környéke

A Börzsönybe tett kirándulás egy – hosszú – napba is belefér, hiszen a hegység autóval Budapestről kicsit több, mint egy óra alatt megközelíthető.

Ha arra jársz, akkor érdemes megnézned a népszerű Királyrétet, ahová akár kisvasúttal is elmehetsz, majd onnan a Julianus-kilátó vagy Drégely vára is szuper célpont lehet.

Ha még ősszel indulsz útnak, akkor a Nagy-Hideg-hegy lehet jó gyalogtúrás útvonal, a téli időszakban pedig itt akár már síelni is lehet!

Nagy-Hárs-hegy Kép forrása: Wikipedia

4/5 Nagy-Hárs-hegy

Ha nem akarsz autóba ülni, akkor érdemes célba venni a Budai-hegységben található szuper kirándulóhelyeket.

A Nagy-Hárs-hegy alján a Gyermekvasút, tetején pedig a Kaán Károly-kilátó helyezkedik el, ahonnan csodás körpanorámát láthatsz a fővárosról.

Tipp: Erre a kirándulásra nem árt túrabakanccsal és túrafelszereléssel készülni, hiszen ezek a területek a Budapest közelében található kirándulóhelyekhez képest sokkal érintetlenebbek, így a túra is vadregényesebb.

Szelim-barlang Kép forrása: Wikipedia

5/5 Szelim-barlang

Valószínűleg sokan ismerik a Tatabánya feletti Kő-hegyen, az óriási sziklafal tetején elhelyezkedő turulmadarat.

Ha te is még csak messziről vagy képekről láttad, akkor most érdemes közelebbről is megvizsgálnod, hiszen egy szuper őszi kirándulócélpont lehet.

A Szelim-lyuk, illetve a Szelim-barlang után felkapaszkodhatsz a Csúcsos-hegy tetejére is, ahol az egész évben nyitva tartó Aknatorony-kilátóból csodás kilátás nyílik a Gerecsei hegységre és Tatabányára.