5 gyönyörű hazai erdő, amit ősszel érdemes meglátogatni

Írta: ,

Van valami az őszi avar illatában, ami szinte függővé teszi a kirándulókat, elfeledteti veled a nagyvárosi nyüzsgést, és segít, hogy még jobban élvezd az erdei csendet, a tiszta levegőt, és persze a tarka leveleket, amik mesés színfoltokat varázsolnak ilyenkor a koros fák lombjainak helyére. Ha hétvégi kirándulást terveztek, az alábbi erdőket felkeresve biztosan nem fogtok csalódni.

Gemenci erdő Kép forrása: elbiferrum.blogspot.com

1/5 Gemenci erdő

A Gemenci erdő igazi paradicsom lesz nektek, ha nem csak a növény-, hanem az állatvilág is érdekel titeket, hiszen az 1977 óta védett területet a gazdag vad- és madárvilága tette fogalommá a túrázók körében.

A hatalmas, 30 kilométer hosszú és 7 kilométer széles erdőben tényleg távol kerülhettek a világ zajától, ha pedig egy kis szerencsétek van, olyan ritka fajokkal is összetalálkozhattok, mint a sólyom, a réti sas vagy a gém, de természetesen laknak itt szarvasok, őzek és rókák is.

A déli határhoz közeli erdő tökéletes helyszín kiránduláshoz, de ha például gyerkőccel érkeztek, és nem szeretnétek sokat gyalogolni, az erdei vasút is maradandó élményt ad majd.

Szalajka-völgyi erdőség Kép forrása: nomadfoto.blogspot.com

2/5 Szalajka-völgyi erdőség

Eger közelében, a Bükkben található a Szalajka-völgyi erdőség, amely talán az ország egyik legjobban kialakított kiránduló paradicsoma.

Nincs olyan része egy erdei túrának, amivel itt ne találkozhatnátok: tarka falevelek, lenyűgöző hegyvonulatok, és persze a káprázatos Fátyol-vízesés.

A közeli Szilvásváradon még ősemberbarlang is akad, ahová szintén felmászhattok, a vadasparkban muflonokat és dámszarvasokat láthattok, és persze itt is van erdei vasút, ami a kicsiket – és valljuk be, a nagyobbakat – is azonnal izgalommal tölti el.

A Szalajka-völgyi erdőségben tett kirándulás után jól fog esni a frissen fogott pisztráng, amit a Szalajka-patakból fognak ki és sütnek meg.

Pilisi parkerdő Kép forrása: omniplan.hu

3/5 Pilisi parkerdő

Ha tényleg nem szeretnétek messzire utazni, de egy kis friss levegő jól esne, akkor használjatok ki egy derűsebb napot, és irány a fővárostól karnyújtásnyira található Pilisi parkerdő!

A Normafánál szinte biztosan jártál már, talán a Dobogókőt is láttad, de a Holdvirág-árok, vagy a Kárpát-forrás is megvolt már?

Megölelted már a Gödöllői dombság legöregebb fáit? Ültél már a fogaskerekűn?

Ha bármelyik kérdésre is nem a válaszod, akkor kenj meg néhány szendvicset, és irány a természet!

Diósjenő, Kámor Kép forrása: indafoto.hu

4/5 Diósjenő, Kámor

Kámor egy hegy, amelynek már a neve is misztikusan cseng a magyar fül számára.

Azontúl, hogy a Börzsönhöz kapcsolódó Kámorról mesés kilátás nyílik, a hegyhez több legenda is kapcsolódik, emiatt aztán kicsik és nagyok körében is népszerű kirándulóhely, ahová szervezett program keretében akár kincskeresésre is érkezhettek.

Az egyik legenda szerint a hegy tetején egy titkos ajtó nyílik a belső, tágas terekbe, amelyek telis-tele vannak kincsekkel.

Ugyan a monda szerint ez az ajtó csak virágvasárnapkor, arra az időre nyílik ki, míg a pap a templomban elmondja a miséjét, azért ősszel is érdemes egy próbát tenni a kincsek felderítésére.

Állítólag egy mogyoróbokor alatt kell keresni a titkos átjárót.

Királyréti erdő Kép forrása: keptar.oszk.hu

5/5 Királyréti erdő

A Királyréti erdő szintén csak egy kőhajításnyira található a fővárostól, és a meseszép kilátás meg a tarka levelek mellett azért is érdemes idelátogatni, mert a lillafüredi és a szilvásváradi után itt található az ország harmadik legforgalmasabb erdei vasútja, becsületes nevén a 317-es számú vasútvonalon közlekedő kisvonat.

2013 tavasza óta napelemes szerelvény közlekedik itt, ami még borús időben is képes annyi energiát nyerni a tetejére szerelt kollektorokból, amivel a kisvonat feldöcöghet a célállomásra.

A 30 perces utazás így egyszerre természetközeli és modern élmény, amiért ráadásul csak Kismarosig kell utaznod.

A vonat innen elvisz Királyerdőre, ahol egy klassz kirándulással folytathatjátok a napot.