5 gyönyörű hazai erdő, amit ősszel érdemes meglátogatni

Zabolai Margit
Írta: ,

Van valami az őszi avar illatában, ami szinte függővé teszi a kirándulókat, elfeledteti veled a nagyvárosi nyüzsgést, és segít, hogy még jobban élvezd az erdei csendet, a tiszta levegőt, és persze a tarka leveleket, amik mesés színfoltokat varázsolnak ilyenkor a koros fák lombjainak helyére. Ha hétvégi kirándulást terveztek, az alábbi erdőket felkeresve biztosan nem fogtok csalódni.

Gemenci erdő Kép forrása: elbiferrum.blogspot.com

A Gemenci erdő igazi paradicsom lesz nektek, ha nem csak a növény-, hanem az állatvilág is érdekel titeket, hiszen az 1977 óta védett területet a gazdag vad- és madárvilága tette fogalommá a túrázók körében.

A hatalmas, 30 kilométer hosszú és 7 kilométer széles erdőben tényleg távol kerülhettek a világ zajától, ha pedig egy kis szerencsétek van, olyan ritka fajokkal is összetalálkozhattok, mint a sólyom, a réti sas vagy a gém, de természetesen laknak itt szarvasok, őzek és rókák is.

A déli határhoz közeli erdő tökéletes helyszín kiránduláshoz, de ha például gyerkőccel érkeztek, és nem szeretnétek sokat gyalogolni, az erdei vasút is maradandó élményt ad majd.

Szalajka-völgyi erdőség Kép forrása: nomadfoto.blogspot.com

Eger közelében, a Bükkben található a Szalajka-völgyi erdőség, amely talán az ország egyik legjobban kialakított kiránduló paradicsoma.

Nincs olyan része egy erdei túrának, amivel itt ne találkozhatnátok: tarka falevelek, lenyűgöző hegyvonulatok, és persze a káprázatos Fátyol-vízesés.

A közeli Szilvásváradon még ősemberbarlang is akad, ahová szintén felmászhattok, a vadasparkban muflonokat és dámszarvasokat láthattok, és persze itt is van erdei vasút, ami a kicsiket – és valljuk be, a nagyobbakat – is azonnal izgalommal tölti el.

A Szalajka-völgyi erdőségben tett kirándulás után jól fog esni a frissen fogott pisztráng, amit a Szalajka-patakból fognak ki és sütnek meg.