5 gyöngyszem magyar falucska, ahol nyugodtan romantikázhattok

Írta: ,

Jó lenne elbújni valahová, szűk utcácskákon andalogni, miközben nem kerülgettek turistákat minden sarkon? Az alábbi magyar falucskák tökéletesek akkor, ha csak egy nyugodt hétvégét szeretnétek kettesben tölteni.

Mátraszentimre Kép forrása: network.hu

1/5 Mátraszentimre

A Mátra tiszta levegője, az erdők vadregényes romantikája – kell még bármi ahhoz, hogy tökéletesen alakuljon a hétvége?

Mátraszentimre előtt nem ismeretlenek a turisták, de attól azért biztosan nem kell tartanod, hogy tömeget kell itt kerülgetned.

Noha a Mátra rejtett kis falvai sokáig szinte ismeretlenek voltak, az 1930-as években az úri középosztály körében divat lett itt nyaralni, a jó levegőn.

Ennek a letűnt kornak a patináját őrzi ma is Mátraszentimre, ahol kis vendégházak, panziók várják a városi forgatagból kiszakadt turistákat.

Karcsa Kép forrása: szie.hu

2/5 Karcsa

A Bodrogköz legrégebbi településén szinte érezni a történelem szelét.

A román stílusú körtemplomot mindenképpen látnotok kell, ha erre jártok, hiszen nem csak helyi viszonylatban, országosan is jelentős műemlék: Árpád-kori műemlék, ami a 11-12.

században épülhetett.

A kapukat két faragott oroszlán őrzi, akik talán a település békéje felett is őrködnek, ezért lengi be Karcsát olyan nyugodt, barátságos légkör.

Persze, a béke megőrzésében a falut körülvevő mocsaras, lápos területnek is szerepe van: ennek köszönhető, hogy a települést annak idején sem a tatárok, sem a törökök nem dúlták fel.

Velem Kép forrása: panoramio.com

3/5 Velem

Már a neve is olyan, mintha csak egy romantikus hétvégére termett volna, de Velem, ugyan szerényen bújik meg Kőszeg szomszédságában, egy bájos névnél azért többel várja a vendégeit.

Ma már műemléknek számító malmában a legenda szerint egyszer a bakonyi betyár, Savanyú Jóska is menedéket talált.

A malom ma is üzemképes, noha már nem őrölnek benne, múzeumnak ad otthont.

További látnivaló a Szent Vid kápolna és a Stirling-villa, de a környéken tett nagy sétákhoz is remek kiindulópont Velem.

Kéked Kép forrása: Wikipédia

4/5 Kéked

Kéked a nevét állítólag az itt fakadó, gyógyvizű forrás után kapta, amit viszont Mátyás-király után kereszteltek el, hiszen a legenda szerint ő maga is ivott egyszer a kékes színű forrásvízből.

Az idők során a kis falu gyógyfürdőt is emelt, ám azt a történelem viharai elsöpörték: a második világháború során porrá zúzták az épületet.

A falu turisták által leginkább kedvelt látnivalója a 15. században emelt gótikus kastély, amit utoljára a Melczer család birtokolt és lakott.

Ma szállóként üzemel, így akár itt is eltölthetitek a hétvégéteket.

Boldogkőváralja Kép forrása: Wikipédia

5/5 Boldogkőváralja

A Hernád folyó völgyében fekvő kis gyöngyszem meglátogatása olyan lesz, mintha a történelemben tennétek egy sétát, hiszen számos híres személyiség neve fűződik a településhez.

Lakott itt például Balassi Bálint, de birtokolta a területet Hunyadi János és Habsburg Ferdinánd is.

A Péchy-Zichy kastélyban ma gyermekotthon működik, de még így is érdemes megnézni legalább kívülről, parkjában pedig ma is számos különleges állat él.

Boldogkőváralja akkor a legjobb választás, ha kifejezetten olyan helyet kerestek, ahol kicsit kiszakadhattok a nagyvárosi forgatagból, és olyan falucskába mennétek, ahová nem hallatszik el a világ zaja.