5 gyógyító fürdő Magyarországon

Írta: ,

Tudtad, hogy kis hazánk termálvízkészletét tekintve világviszonylatban az 5. helyen áll? Bizony, egyből Japán, Izland, Olaszország, és Franciaország után. Ugye nem.. Pedig, Magyarország a gyógyvizek országa. Nem véletlenül, hiszen terültének 80%-a alatt található gyógy-illetve termál víz. Mi most összegyűjtöttük Neked azokat a fürdőket, ahova mindenképp el kell látogatnod.

Egerszalók Kép forrása: salirisresort.hu

1/5 Egerszalók

A fehér, csipkézett mészkődombjáról ismert Egerszalók, a Laskó- patak völgyében, Egertől 5 kilométerre, a Mátra és a Bükk között található.

Az Európában egyedülálló látványhoz hasonló természeti képződmény még két helyen található a világon, Törökország ázsiai részén Pamukkale-ban, valamint az Egyesült Államokbeli Yellowstone Nemzeti Parkban.

Az Egészségügyi Minisztérium 1992-ben a termálvizet gyógyvízzé minősítette. Pikkelysömör, ekcéma, nőgyógyászati betegségek, hát-és derékfájás, ízületi kopás egyaránt gyógyítható vele.

Sőt még gerincsebészeti műtétek utáni rehabilitációban is segíthet.

 

Sóstógyógyfürdő Kép forrása: google.hu

2/5 Sóstógyógyfürdő

Még a neve is jelzi a víz gyógyhatását. Az ország keleti részén elterülő Sóstó 2012-ben kapott gyógyfürdő minősítést, 2013-ban pedig az ország 16. gyógyhelyeként tartották számon.

A kutak oldott sót tartalmazó, jódos, brómos vizet szolgáltatnak. Körülbelül 49-52 Celsius fokos.

Krónikus nőgyógyászati, bőrgyógyászati eredetű megbetegedés, reumatikus, mozgásszervi betegségek kezelésére kitűnően alkalmas.

 

Rudas fürdő Kép forrása: impressmagazin.hu

3/5 Rudas fürdő

Budapesten, a Gellért-hegy lábánál levő Rudas fürdőt 1566-1672 között építették. Szokoli Musztafa, budai pasa nevéhez köthető.

Az épület magja a török fürdő nyolcszögletű medencéje és nyolc oszlopos medencetere, valamint a török építészetre jellemező lépcsőzetes kialakítással készült kupolatér.

A fürdő vize, kalcium –magnézium -hidrogénkarbonátos és szulfátos, radioaktív hévíz, de nátriumot is tartalmaz. Valamint fluoridion-tartalma is igen jelentős.

Ízületi gyulladások, idegzsábák, porckorongsérv és a csontrendszer mészhiányos állapota is remekül kezelhető segítségével.

 

Hévíz Kép forrása: termalonline.hu

4/5 Hévíz

A 38 méter mélyről fakadt tó vize, közel 4 és fél hektáron terül el. Hőfoke nyáron elérheti a 38 fokot,de ami ennél is meglepőbb, hogy télen sem hűl 22 fok alá.

Örök és utánozhatatlan emlék a hóesésben úszkálni és feledhetetlen élmény, hogy meseszép környezetben, tavirózsák között lehet gyógyulni. A tó vize kalcium, magnézium és hidrogén-karbonát mellett radont is tartalmaz.

Baleset utáni rehabilitációra, nőgyógyászati panaszokra, idegrendszeri betegségekre egyaránt hatásos.

 

Harkány Kép forrása: xavinhotelharkany.hu

5/5 Harkány

A különleges víz felfedezése egész az 1800-as évekig nyúlik vissza.

A dél-dunántúli Harkány, mediterrán jellegével és kitűnő mikroklímájával várja a gyógyulni vágyókat. A gyógyfürdő egy 13,5 hektáros ősparkban terül el, ahol 3 gyógy-és 5 strandmedence található.

A XVIII. századi uradalmi térképvázlatokon nem véletlenül szerepel a községben egy „Büdösrét” elnevezésű hely, hiszen Magyarország más gyógyvizeivel összehasonlítva, a harkányinak rendkívül magas a kéntartalma.

Ennek köszönhetően kiválóan alkalmas mozgásszervi, reumatológiai, bőrgyógyászati és nőgyógyászati betegségek kezelésére.