5 dolog, amiért érdemes ellátogatni Ózdra

Írta: ,

Ha Ózdról hallasz, talán neked sem a következő kirándulásod úti célja jut eszedbe, pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található város valójában sokkal több, mint egykori nehézipari központ. Most összegyűjtöttünk neked 5 okot, amiért érdemes ellátogatnod ide, ha szeretnéd megismerni a vidék igazi szépségeit!

Tudtad-e? Kép forrása: ozd.hu

1/6 Tudtad-e?

Ózd a három észak-magyarországi megyeszékhelytől, Miskolctól, Egertől és Salgótarjántól is közel azonos távolságra, mindössze 60 kilométerre fekszik. Már a 19. század második felében elindult a vasgyártás a térségben, igazi ipari központtá mégis a szocialista évtizedek alatt vált a város, köszönhetően a környék gazdag szénlelőhelyeinek is. 

A rendszerváltás után Ózd nehézipari jelentősége csökkent, ez pedig életre hívta a térség egyik máig legnagyobb problémáját, a munkanélküliséget

A város máig híres az egykori vaskohászatáról, melynek emlékeit 2005-ben  műemléki jelentőségű területnek is nyilvánították.

Ózdi Városi Múzeum Kép forrása: ozdolvaso.hu

2/6 Ózdi Városi Múzeum

A múzeumban többek között megtekintheted a kultikus helytörténeti gyűjteményt, elmerülhetsz a vasgyártás szigorú történetében, megnézheted a 19. századi kézműves kultúra remekeit, illetve az eleget tehetsz az ásványgyűjtemény hívogató invitálásának is.

A Városi Múzeum főleg az 1846-ban létrejött vasgyár emlékeinek megőrzésére hivatott, ezért ez a tematika érthető módon elég nagy fókuszt kap az intézményben. A téma iránt érdeklődőknek remek élményt nyújt a rengeteg makett, de nemcsak a vasgyár épületeinek miniatűr másai lehetnek érdekesek, hanem a kavaró- és forrasztóüzem, a nagyolvasztók és az acélmű, illetve a gőzpöröly és a luppa hengersor kicsinyített verziói is. Az állandó kiállításon ezen kívül megtekinthetsz pár, a 19. század végén készült eredeti műszaki rajzt és fotót, valamint egy valósághű bányarészlet is, különböző kéziszerszámokkal és fa csillével.

Marcipán Múzeum Kép forrása: etsy.com

3/6 Marcipán Múzeum

Ha a Városi Múzeum után egy kicsit ínycsiklandozóbb vizekre eveznél, akkor semmiképpen se hagyd ki az egyedülálló Marcipán Múzeumot, melynek állandó kiállításán a neves svéd cukrászmester, Carl-Bertil Wide marcipán és bronz művei tekinthetőek meg.

Az alkotások nemcsak ételeket formáznak meg, hanem emberi vagy állati alakokat, valamint cseppfigurákat is.

Vigyázat, a Marcipán Múzeum függőséget okozhat, de szerencsére akár többször is visszalátogathatsz ide, hiszen a tárlatanyag időről-időre változik!

Tiszti Kaszinó Kép forrása: panoramio.com

4/6 Tiszti Kaszinó

A Marcipán Múzeum kötetlen hangulata után érdemes megnézni a nemrégiben restaurált Tiszti Kaszinót is, melyet 1884-ben Jedech tervezett eklektikus neoreneszánsz stílusban.

Az eredetileg gyári tisztségviselők számára épült létesítmény falai között ugyan kaszinózni nem fogsz tudni – hiszen jelenleg Zeneiskola működik benne de szépséges termeit végigjárva mégsem lesz hiányérzeted!

Ózd-Szentsimon római katolikus templom Kép forrása: ozd.utisugo.hu

5/6 Ózd-Szentsimon római katolikus templom

A felsorolásunkból nem maradhatnak ki a templomok sem, hiszen nincsen kirándulás templomnézés nélkül!

A Szentsimoni római katolikus templom érdekessége például, hogy míg építésekor, a 13. században még román stílusban tündökölt, addig a 14-15. században gótikus stílusúra építették át.

További látványosság itt a templomhajó falképe 1423-ból, a festett kazettás famennyezet 1650-ből, valamint az orgonakarzat 1750-ből.

Szeplőtelen Fogantatás templom Kép forrása: uzenetblogol.blog.hu

6/6 Szeplőtelen Fogantatás templom

Végezetül ismét egy templom: ezt a gótikus, 15. századi eredetű templomot a 19. században és a 20. században is átalakították.

Többek között a festett famennyezete és a 18. századi fa Nepomuki Szent János szobor miatt érdemes ellátogatni ide.