5 karácsonyi témájú könyv, ami igazán ráhangol az ünnepekre

Zabolai Margit
Írta: ,

Nincs is jobb, mint a téli hidegben bebújni a takaró alá, és elővenni egy jó könyvet. Ha a teát vagy forró csokit már elkészítetted, és a vastag zokni is a lábadon van, akkor mondjuk, mit ajánlunk a tökéletes ünnepi hangulatú olvasgatáshoz.

Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

Fábián Janka nevét ma már senkinek sem kell bemutatni, aki olvasni szeret, és aki szereti a történelmi időket bemutató, mégis személyes nézőpontú könyveket.

Az írás mellett nyelvtanárként és fordítóként is dolgozó Fábián Janka Karácsony a Ligetben című rövid története 2012-ben jelent meg, oldalain pedig az írónő más könyveiből már jól ismert angyalos ház szereplői térnek vissza, ám ezúttal az idősebb angyalokat, a három Thury nővért láthatjuk viszont, húsz évvel a regény történései előtt.

A főszereplő ezúttal Joli - a későbbi Joli néni - aki itt még csak tizenhét évesen élete talán legmeghatározóbb napjait éli át 1890 karácsonyán, és 1891 első hónapjában.

Egy vidéki tanítóval átélt rövid, tragikus szerelme megvilágíthatja az olvasók előtt a nővéreihez való későbbi viszonyának a gyökereit, mint ahogyan azt is, hogyan válhat egy viharos szerelmi háromszög egyik áldozatából később a következő nemzedékek számára példakép.

Ha szereted az írónő történeteit, és kíváncsi vagy, szereplőivel mi történik egy régi-régi karácsony idején, ez a keserédes történet neked való.

W. Somerset Maugham: Karácsony Párizsban

Egy ifjú angol átrándul a fény városába, hogy ott töltse a karácsonyt. Az ünnepi kiruccanás azonban váratlan fordulatot vesz, amikor találkozik Lydiával, a különös egyéniségű orosz kurtizánnal.

Az angol férfi végül a nővel tölti az ünnepet, beszélgetnek, próbálják megérteni egymás lelkét.

Az egyre növekvő bizalom újabb és újabb morzsákat szül egy szövevényes történetből, és lassan feltárul egy szörnyű tragédia, egy valamikori gyilkosság, amely mindörökre megmérgezte a szerencsétlen lány életét.

Ha ünnepi olvasmányt keresel, de nem vagy oda a túl romantikus, vagy éppen túl negédes történetekért, akkor ez a könyv tökéletes választás lehet, hogy a magad borzongató módján kerülj karácsonyi hangulatba.