4 ínycsiklandó kézműves gasztroajándék - Igazi gourmet falatok!

Irimiás Alíz
Írta: ,
4 ínycsiklandó kézműves gasztroajándék - Igazi gourmet falatok!

Gyakran bajban vagyunk, mi lenne a legmegfelelőbb karácsonyi ajándék ismerőseinknek, szeretteinknek. Gyermekként mindig szívesen készítettem saját kezűleg ajándékokat, és a tapasztalataim szerint mindig mindenki örült neki, a barátaim és a családom egyaránt. Felnőttként is szívesen készítek egyedi ajándékokat, és mivel gyakran megdicsérik a főztömet, az ínyencebbek mindig kapnak valami finomságot is. A konyha nem csak a boszorkányoké!

Angyali kezek is varázsolhatnak benne, és nem kell megijedni a kezdő szakácsoknak sem, mert léteznek egyszerű, gyorsan elkészíthető, kevés hozzávalót igénylő, mégis ínycsiklandó receptek, amelyek karácsonyi ajándékként is megállják a helyüket.

Az édes-savanykás sajtgolyókat érdemes az ajándékozás előtti napon elkészíteni, hogy ne romoljon meg. Műanyag zacskóban, hűtőben tároljuk elkészítés után a sajtgolyókat, és a darált dióban csak az ajándékozás előtt hempergessük meg a golyókat, hogy maradjanak ropogósak.

Hozzávalók: 250gr zsírszegény krémsajt, 1 csomag aszalt füge, 2 evőkanál frissen reszelt parmezán, 2 evőkanál méz, bors, durvára aprított dió

Elkészítés:

Egy közepes méretű tálban mixerrel habosra verjük a krémsajtot (1-2 perc), majd hozzákeverjük a felaprított aszalt fügét, a parmezánt, a mézet, és egy csipet frissen őrölt fekete borsot. Aztán 3-4cm átmérőjű golyókat formázunk belőle és legalább egy órára mélyhűtőbe tesszük. Ajándékozás előtt a sajtgolyókat durvára aprított dióban forgatjuk meg. Celofántasakba csomagoljuk.

Kenyérre kenhető ínyenc lekvár a francia konyha kedvelőinek. Friss bagettel és kecskesajttal az igazi.

Hozzávalók: 250gr apróra vágott baconszalonna, 3-4 nagyobb fej apróra vágott vöröshagyma, egy közepes méretű póréhagyma apróra vágva, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evőkanál balzsamecet, 1 evőkanál barnacukor, 1 kiskanál szárított oregano, egy fél kávéskanál őrölt szerecsendió, só, bors.

Elkészítés:

Egy közepes méretű lábosban kb. 30 percig pároljuk a sonkát, míg a zsír kiolvad belőle (időnként megkeverjük, hogy ne égjen oda). Aztán a zsír nagy részét kiöntjük a lábosból, csak kb. két evőkanálnyit hagyunk alatta, és a hagymákat is hozzákeverjük. Egy csipet sóval megsózzuk.

További 50 percig pároljuk, néha megkeverve, majd hozzáadjuk a balzsamecetet, az oreganot, a cukrot, a szerecsendiót és egy csipet borsot. Ismét 15-20 percig pároljuk, míg a hagyma lekvárszerű állagot kap. Ízlés szerint pépesíthetjük, de a rusztikusabb ízvilág kedvelői így is fogyaszthatják. Mutatós üvegekbe töltjük, hűtőben tároljuk az ajándékozásig (maximum 2 hétig fogyasztható).

Fókuszban

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

3 óriási tévhit a hurutos köhögéssel kapcsolatban

Okos tetőablak: együtt a kényelem és a funkció