5 karácsonyi témájú könyv, ami igazán ráhangol az ünnepekre

Írta: ,

Nincs is jobb, mint a téli hidegben bebújni a takaró alá, és elővenni egy jó könyvet. Ha a teát vagy forró csokit már elkészítetted, és a vastag zokni is a lábadon van, akkor mondjuk, mit ajánlunk a tökéletes ünnepi hangulatú olvasgatáshoz.

Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

1/5 Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

Fábián Janka nevét ma már senkinek sem kell bemutatni, aki olvasni szeret, és aki szereti a történelmi időket bemutató, mégis személyes nézőpontú könyveket.

Az írás mellett nyelvtanárként és fordítóként is dolgozó Fábián Janka Karácsony a Ligetben című rövid története 2012-ben jelent meg, oldalain pedig az írónő más könyveiből már jól ismert angyalos ház szereplői térnek vissza, ám ezúttal az idősebb angyalokat, a három Thury nővért láthatjuk viszont, húsz évvel a regény történései előtt.

A főszereplő ezúttal Joli - a későbbi Joli néni - aki itt még csak tizenhét évesen élete talán legmeghatározóbb napjait éli át 1890 karácsonyán, és 1891 első hónapjában.

Egy vidéki tanítóval átélt rövid, tragikus szerelme megvilágíthatja az olvasók előtt a nővéreihez való későbbi viszonyának a gyökereit, mint ahogyan azt is, hogyan válhat egy viharos szerelmi háromszög egyik áldozatából később a következő nemzedékek számára példakép.

Ha szereted az írónő történeteit, és kíváncsi vagy, szereplőivel mi történik egy régi-régi karácsony idején, ez a keserédes történet neked való.

W. Somerset Maugham: Karácsony Párizsban

2/5 W. Somerset Maugham: Karácsony Párizsban

Egy ifjú angol átrándul a fény városába, hogy ott töltse a karácsonyt. Az ünnepi kiruccanás azonban váratlan fordulatot vesz, amikor találkozik Lydiával, a különös egyéniségű orosz kurtizánnal.

Az angol férfi végül a nővel tölti az ünnepet, beszélgetnek, próbálják megérteni egymás lelkét.

Az egyre növekvő bizalom újabb és újabb morzsákat szül egy szövevényes történetből, és lassan feltárul egy szörnyű tragédia, egy valamikori gyilkosság, amely mindörökre megmérgezte a szerencsétlen lány életét.

Ha ünnepi olvasmányt keresel, de nem vagy oda a túl romantikus, vagy éppen túl negédes történetekért, akkor ez a könyv tökéletes választás lehet, hogy a magad borzongató módján kerülj karácsonyi hangulatba.

Illés Endre: belvárosi karácsony

3/5 Illés Endre: belvárosi karácsony

Illés Endre író, elbeszélő, kritikus, aki a 20. század, a kor, a világ, amelyben élt, a világháború előtti és utáni Magyarország érdekelte. Sőtér István azt mondta róla: „az írónak nem elég éleslátónak lennie: érzéke kell legyen az árnyalatok iránt is!”

Illés Endre talán egyedüli írónk, aki ezzel az érzékkel bír... Irodalmat varázsol abból az anyagból, amelyhez valamilyen megíratlan törvény szerint csak sznoboknak vagy szórakoztató regények íróinak szabad nyúlniuk.

Amíg mások a falut vagy legalábbis a kisvárost fedezték föl, ő felfedezte a belvárost. Mégpedig nem is dandyként, hanem íróként. Ha valóban irodalmilag is igényes ünnepi olvasmányt keresel, Illés Endre könyve valószínűleg tetszeni fog neked.

Krúdy Gyula: Jézuska csizmája

4/5 Krúdy Gyula: Jézuska csizmája

Ismét egy régebbi, de annál időtállóbb könyv, ami a legínyencebb irodalmárok számára is igazi karácsonyi ínyencség lehet.

A kötetben a kiváló és elképesztő mértékű életművel bíró Krúdy Gyula hat, karácsonyi témájú történetét jelentették meg: Téli szelek; Középkori álom; Madame Louise délutánjai; Jézuska csizmája; Magyar író karácsonya; Karácsony este.

Ha csak egy kevés időd van a két sütemény elkészítése között, ha a délutáni teádhoz keresel olvasmányt, vagy lefekvés előtt szeretnéd egy karácsonyi történettel zárni a napot, ezzel a könyvvel nagyszerű lehetőséged lesz erre.

Christopher Moore: A leghülyébb angyal

5/5 Christopher Moore: A leghülyébb angyal

"Mennyei Atyánk.

Josh Barker vagyok. Ma este láttam Télapót, ami klassz, és köszönöm is, de aztán egyből megölték egy ásóval, szóval attól félek, hogy idén nem lesz karácsony, pedig jó voltam.

Ha nem nagy gond, életre keltenéd Télapót és rendbe hoznád a karácsonyt?"

Micsoda szerencse, hogy épp a helyszínen tartózkodik Raziel, a Biff evangéliumából is ismert angyal, hogy teljesítse a rábízott karácsonyi küldetést.

Képességeihez mérten hozzá is kezd az ünnepi csoda végrehajtásához, de hát nem véletlenül tartják Razielt a Mennyek leghülyébb angyalának.

Ami ebben az évben boldog karácsony helyett az álmos kaliforniai kisvárosra vár, azt Raziel biztosan nem fogja a legjobban sikerült csodái között számon tartani.

Ha szereted az ünnepi hangulatot, de a negédes történetektől borsódzik a hátad, ellenben nem veted meg a fekete humort, Moore népszerű regénye neked is könnyeket csal majd a szemedbe karácsony előt – legalábbis a nevetéstől biztosan.