0 forintos karácsony – így lehetnek szépek az ünnepek pénz nélkül

Zabolai Margit
Írta: ,

Szomorú dolog, hogy sok családnak nem fér bele anyagilag a karácsony megünneplése. Az viszont örvendetes, hogy egyre többen önszántukból döntenek úgy, hogy nem szeretnék, ha a pénz és a fogyasztás határozná meg a szeretet ünnepét. Az alábbi tippek segítenek, hogy a karácsony egy újabb banki hitel nélkül is szép legyen.

1. Újrahasznosított ajándék

A költségmentes karácsony még csak nem is feltétlenül jelenti azt, hogy lemondanátok az ajándékokról (bár ebben is megegyezhettek) vagy hogy kizárólag kézzel készített meglepetéseket adhattok egymásnak (bár ennek szintén megvan a szépsége).

A tudatos fogyasztás jegyében azonban dönthettek úgy, hogy a fölösleges tárgyak felhalmozása helyett csak annyi újat engedtek az otthonotokba, amennyitől meg is tudtok válni

Nézzetek szét a lakásban, és gyűjtsétek össze azokat a tárgyakat, amelyekre már nincs szükségetek: megunt vagy kinőtt ruhák, már nem használt könyvek, konyhai eszközök, stb. Ha úgy döntötök, hogy belefér, ezek egy részét vagy egészét el is adományozhatjátok, amit pedig online aukciós oldalakon, régiségkereskedésekben vagy helyi garázsvásárokon értékesítetek, az a karácsonyi ajándékokra szánt tőkétek alapjává válhat.

Az így begyűjtött pénzt osszátok el egymás között, és egyezzetek meg abban, hogy kizárólag ebből vesztek valami apróságot a másiknak. Így nem kell lemondanotok a meglepetés élményéről, de nem is fogtok fölöslegesen költekezni.

0 forintos karácsony – így lehetnek szépek az ünnepek pénz nélkül

Kikovic/depositphotos.com

2. Dekorálj azzal, amit találsz

Fényes papírba csomagolt dió, színes papírfüzérek, festett üveg és persze gyertyák, amiket akár megmaradt viaszból magad is újraönthetsz: korábban természetes volt, hogy az ünnepi díszek kézzel készülnek, manapság azonban hajlamosak vagyunk kisebb vagyont a boltokban hagyni a karácsonyi dekorációért, vagy azok alapanyagáért.

Nézz inkább körül a lakásban, és biztosan találsz alapanyagot, amiből díszeket készíthettek. A Pinteresten is rengeteg ötletet találsz arra vonatkozóan, hogyan tudsz akár egy műanyag flakonból vagy kimaradt csomagolópapírból dekorációt készíteni, ráadásul az esték, amiket a családdal a készülődésre szántok, még közelebb hoznak benneteket egymáshoz, és ünnepi hangulatot is teremtenek.

0 forintos karácsony – így lehetnek szépek az ünnepek pénz nélkül

Kép forrása: lermont51depositphotos.com

3. Karácsonyi program

Sok családnál hagyomány, hogy valamilyen közös karácsonyi programot szerveznek, vagy elutaznak az ünnepekre. Ha erre most nem költenétek, akkor sem kell lemondanotok az együtt töltött minőségi időről: rengeteg ilyenkor az ingyenes koncert, több templomban például gyönyörű karácsonyi koncerteket adnak, de jó ötlet az is, ha a családi program abból áll, hogy részt vesztek valamilyen jótékonysági akcióban, például segítetek egy szervezetnek az ételosztásban vagy más, rászorulóknak szervezett program lebonyolításában.

Ha anyagilag vagy más módon – ruhákkal, alapanyaggal, süteménnyel, játékokkal – tudjátok támogatni őket, az persze remek, de ha az időtökből és energiátokból adtok, az legalább annyit ér, ráadásul valóban szép karácsonyi példát mutathattok a gyerekeknek is.

4. Ünnepi vacsora

Az étel persze nincs ingyen, de egy kis odafigyeléssel megoldható, hogy az ünnepi vacsora se kerüljön plusz költségbe, mint amennyit eleve az étkezésre szántál volna. Egyrészt erre is különíthetsz el egy keveset, ha az ünnepeket megelőző valamelyik héten visszafogod a bevásárlást, és inkább az otthoni dolgokkal leszel kreatív: nézz szét a fagyasztóban, gondold végig, hogy mi van otthon, mi van a kamrában, milyen maradék vár esetleg a hűtőben, és próbáld ezeket felhasználni a lehető legkevesebb vásárlással. Legyél kreatív!

0 forintos karácsony – így lehetnek szépek az ünnepek pénz nélkül

Kép forrása: nerudol/depositphotos.com

Az így megspórolt pénzzel kiegészítheted az ünnepi hétre szánt bevásárlóösszeget, de persze nem árt előre tervezni: nem kell mindenből nyolc különféle változatot készíteni, hiszen az ünnep nem erről szól.

Döntsd el előre, hogy mit főztök és süttök, és kezdd el időben beszerezni az alapanyagokat, hogy a lehető legjobb áron juss hozzájuk. Figyeld az akciókat, járd végig a piacokat, helyi termelőket!

Az is jó ötlet, ha az ismerős vagy rokon családokkal együtt ültök asztal mellé, és mindenki egyféle ételt hoz: igaz, ebből nagyobb adagot kell készítened, de ezzel valószínűleg mindenki jobban jön ki, mintha sok kisebb adag ételhez kellene bevásárolni. Arról nem is beszélve, hogy együtt lehetsz a szeretteiddel, ami az ünnep legfontosabb része.

Fókuszban

Nyugodt alvás a megfázás alatt is! A téli megfázások tünetei alváshiányhoz vezethetnek, mely akár egy éjszaka alatt is negatívan befolyásolhatja az agyműködésünket

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!