A legszebb grincsfák, amikből legalább egyet neked is el kell készítened idén

Szabó Erzsébet
Írta: ,
A legszebb grincsfák, amikből legalább egyet neked is el kell készítened idén

Kép forrása: shutterstock

Tavaly készítettem életem első manófáját és idén már magától értetődő volt, hogy nem fog kimaradni a dekorációból ez a bájos kis dísz. Nem csak azért lopta be magát a szívembe, mert nagyon sokoldalúan elkészíthető, hanem mert villámgyorsan össze lehet dobni, és egy kis odafigyeléssel akár két hónapig is szép marad. Most megmutatom, idén milyen csodaszép grincsfák segítségével inspirálódtam és azt is elárulom, hogyan készítheted el otthon te is ezt az izgalmas dekorációt!

Hogyan készíts grincsfát?

A manófa elkészítéséhez a legfontosabb alapanyag a zanót. Mivel ennyire népszerűek lettek az utóbbi időben a grincsfák, a legtöbb hobbi- vagy virágboltban már megtalálod ezt a lényeges alapanyagot. Szerencsére egyáltalán nem drága, egy csokor 200-300 forint, és már egy adag is elég lehet ahhoz, hogy egy kisebb fát elkészíts.

Ha megvan a zanót, össze kell fognod egy drót segítségével. Az a legjobb, ha lentről indulsz csigavonal mentén, egészen a szálak legvégéig. Itt kicsit sűrűsítsd be a drótot, ugyanis a manófa tetejét meg kell majd hajtanod – minél több itt a drót, annál könnyebb dolgod lesz.

Az így kapott, stabil alapot állítsd bele egy kaspóba, vagy egy fém vödörbe, edénybe, ami neked szimpatikus. A lényeg, hogy biztosan tartsa a manófádat és tudj bele vizet tenni, hogy a zanót és az opcionálisan felhasznált örökzöldek sokáig frissek maradhassanak. A tartót megtöltheted kavicsokkal, de előzőleg akár oázisba is állíthatod a zanótot, úgy biztosan nem fog eldőlni.

Ezután lényeges, hogy a drótokat elrejtsd: erre a legkézenfekvőbb lehetőség, ha egy szalaggal körbetekered a fát éppen ott, ahol korábban a dróttal is haladtál.

Ha ez is megvan, érdemes a zanót és a tartó találkozását elrejtened: a legcélszerűbb, ha néhány örökzöld ágat teszel erre a részre, így egyszerre díszíted a manófa alját, és eltakarod a kevésbé esztétikus részeket. Ezzel a lépéssel lényegében elkészült a manófád, és már csak ízlésednek megfelelően kell kidíszítened. 

Hangsúlyos alsó díszítés

Esztétikusak és izgalmasak azok a manófák, amiknek inkább csak az alsó részük kap hangsúlyos dekorációt. Ez a megoldás jó választás akkor, ha hajlamos vagy túlzásokba esni a díszítést illetően, továbbá szereted halmozni a különféle dekorációs tárgyakat, kiegészítőket. Ebben az esetben nyugodtan válaszd ezt a lehetőséget, és csak arra figyelj, hogy a grincsfa vége felé haladva egyre kevesebb és kevesebb díszt tegyél fel.

 

 

 

 

Koszorúalapú grincsfák

Míg nálunk inkább a zanót alapú grincsfák terjedtek el, addig főleg külföldön népszerűek azok a manófák, amik egy az egyben a grincs sapkájára emlékeztetnek minket. Ezek sokszor örökzöld ágakból készülnek, vagy mohabevonatúak és egy koszorú alapra építenek, aminek köszönhetően tényleg úgy néznek ki, mint egy kalap. Ekkor természetesen a tartót le kell cserélned a koszorú alapjára, és ide kell beszorítanod a felhasznált ágak, vagy a zanót szárait.

 

 

 

Grincsfa másként

Akkor sem kell elkeseredned, ha csak néhány fenyőágat tudtál szerezni: ebből az alapanyagból is csodálatos manófát készíthetsz. Ekkor fogd egy csokorba az ágakat úgy, hogy felül, a külső részen legyenek a legrövidebb ágak, alul, középen pedig a leghosszabbak. Az ágak szárát szorosan tekerd körbe dróttal, majd rendezd el őket úgy egy boton, hogy fenyőformát kapj.

Ezzel el is készült az alternatív manófád! Éppúgy feldíszítheted, mint egy aprócska karácsonyfát, de ha meghajlítod a tetejét és akasztasz rá valamilyen gömböt, akkor inkább grincsfára emlékezető lesz a végeredmény. 

 

 

 

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba