Így díszítsd fel karácsonyra a lakás összes helyiségét

Írta: ,

A karácsony az évnek azon szakasza, amikor mindenki a dekorációk után nyúl. Vannak, akik csak minimális mennyiségben díszítik fel otthonukat, mások úgy vélik, nem csak a lakást, hanem az udvart is érdemes ilyenkor ünnepi hangulatba öltöztetni. Az biztos, ha még csak inspirációkat gyűjtesz, segítségedre lehet ez a cikk!

Előszoba Kép forrása: beneathmyheart.net

1/6 Előszoba

Az előszobát azért érdemes feldíszítened, mert ezt látják meg először az érkező vendégeid. Persze, ha egyébként is túlzsúfolt és alig van benne hely, akkor nem célszerű túlzásokba esned.

Ebben az esetben szerencsésebb, ha függő díszekkel dobod fel a helyiséget, esetleg csak az ajtót dekorálod egy koszorúval.

Ha viszont van helyed bőven, akkor jöhetnek a szezonális díszpárnák, ledfüzérek, a fogasokon pedig a kabátok mellett a függődíszek is helyet kaphatnak.

Amennyiben elfér, egy miniatűr fenyőt is beállíthatsz a sarokba, így egész biztos, hogy azonnal ünnepi hangulatba kerül mindenki, aki meglátogat.

2/6 Nappali

A nappalit a többség ünnepi díszbe öltözteti, de nem érdemes túlzásba esni ebben a helyiségben, hiszen nem jó, ha eltereled a figyelmet a karácsonyfáról.

Persze, amíg nem állítjátok fel, nyugodtan dekorálhatsz, szerencsés, ha ez a helyiség sem marad ki a sorból, hiszen valószínűleg sok időt töltötök itt.

Ha van kandallótok, akkor hiba lenne kihagyni a feldíszítését, de a hétköznapi polcok, asztalok sem maradhatnak ki a sorból.

Érdemes lecserélni a textileket is: jöhetnek a téli, karácsonyi hangulatot árasztó plédek, párnahuzatok, ha van ünnepi terítőd, függönyöd, most már azt is bátran felteheted.

3/6 Étkező

Az asztal szintén nem marad ki sok családnál a dekorációból – érthető okokból. Az ünnepek során minden a családról és az étkezésről szól, így a konyha és környéke központi helynek számít.

Az alkalmi terítéken felül azonban sokkal hangulatosabban is díszítheted a helyiséget. Kiváló ötlet, ha az étkezőasztal fölé lógatott csillárt lecserélitek, vagy éppen kiegészítitek különféle, kisebb-nagyobb díszekkel.

Persze az is látványos megoldást, ha a lámpára aggatsz gömböket, de ma már lehet vásárolni olyan csillárt, aminek cserélheted a búráját.

Így mindig az alkalomhoz és a kedvedhez igazíthatod az étkező hangulatát.

Konyha Kép forrása: woohome.com

4/6 Konyha

A konyhát sokan csak módjával dekorálják, hiszen nem mindenkit áldott meg a sors hatalmas térrel – nincs is értelme mindent bezsúfolni a pultra.

Itt gyakran érdemesebb fellógatható díszeket bevetni, esetleg olyasmit dekorálni, ami eleve foglalja a helyet.

Ilyen pl. a süteményállvány, vagy a gyümölcsöskosár.

Amennyiben nálatok is egy térben található a konyha, étkező és a nappali, célszerű ügyelned rá, hogy összehangold a díszeket. Elég furcsán mutat, ha a konyhában piros, az étkezőben kék, a nappaliban pedig zöld díszekre építesz.

Azzal is meg tudod teremteni az ünnepi hangulatot és összhangot, ha kevés, de egymással harmonizáló díszeket használsz ezekben a helyiségekben.

Hálószoba Kép forrása: lizmarieblog.com

5/6 Hálószoba

A háló dekorálására már nem sokan fordítanak időt és energiát, pedig nincs is annál jobb, mint a késő esti órákban is élvezni az ünnepi hangulatot.

Túl sok díszt ide sem érdemes bezsúfolni, az sosem szerencsés, ha a hálószobában nem tudsz pihenni, kikapcsolni.

Azonban a pihe-puha plédek, ágyneműk kifejezetten jól jönnek. Hétköznapi tárgyakkal is feldobhatod a helyiséget, pl. ha előkészíted magadnak a vastag, kötött pulcsidat és a téli mamuszodat.

Ha ennél is többre vágysz, cseréld le a fali képeket és este gyújtsatok meg néhány illatgyertyát. A hálóban a kevesebb tényleg több!

6/6 Fürdőszoba

A fürdőben elsődleges szempont a tisztaság, ezért nem kifejezetten szerencsés méretes fenyőágakat, hatalmas tobozokat beállítanod dísz gyanánt.

Ha mégis szeretnéd feldobni a helyiséget, akkor praktikus és látványos választás itt is az illatgyertya – amennyiben tetszik az ötlet, nyugodtan tehetsz néhányat egy díszes tálcára.

A tiszta törölközőket feltekerheted és átkötheted egy szalaggal: nem csak esztétikus látványt nyújt, hanem még a helyet sem foglalja pluszban.

Hangulatosak a fényfüzérek is, de ezekkel a vizes helyiségekben nem árt vigyázni.

Ha mégis tetszik a lehetőség, válassz inkább elemes változatot, így az áram miatt nem kell aggódnod.