4 dolog, amire feleslegesen szánunk időt az ünnepi készülődés során - tuti, hogy te is csinálod őket!

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Mindenki tökéletes karácsonyra vágyik, ám amit ennyire akarunk, amire ennyire készülünk, az általában rosszul sül el. De miért is várjuk el, hogy mindig minden olajozottan működjön? Ahelyett, hogy kényelmes hátradőlnénk, és élveznénk az ünnepeket, évről-évre elkövetjük az alábbi merényleteket saját magunk ellen.

A többség valamiért kényszert érez arra, hogy a teljes lakást makulátlanra pucolja.

Érthető, hiszen mindenki vár vendégeket, és senki sem szeretne azért pironkodni, mert koszos a szőnyeg, vagy maszatos a tükör.

De legyél őszinte magaddal! Biztos, hogy csak a totális nagytakarítás az egyetlen megoldás? Senki sem fog bekukkantani a nagyszekrény mögé, és egy vendégednek sem fog feltűnni, hogy nem két hete tetted fel a függönyt, hanem két hónapja.

Minden bizonnyal azt sem várja el senki, hogy egy játék se legyen elől a gyerekszobában… A takarítás, fertőtlenítés rendben van, és általában szükséges is ott, ahol a vendégek megfordulnak, de teljesen értelmetlen napokat áldozni arra, hogy minden csillogjon – a tisztaság úgyis addig tart, amíg az első csapat megérkezik.

Új menü kipróbálása Kép forrása: blogg.skonahem.com

Ha nem ragaszkodsz mereven a hagyományokhoz – márpedig a mi generációnkra nem ez a jellemző –, akkor bizonyára te is kísérletezel új fogásokkal.

Kipróbálod a szimpatikus recepteket, igyekszel csökkenteni a kalóriatartalmukat, vagy csak kicsit újítasz a jól bevált családi fűszerezésen.

Ezzel nincs is semmi gond, kivéve, ha pont karácsonykor jut eszedbe a kísérletezgetés. Nagyon kétesélyes a dolog kimenetele: vagy elsöprő sikert aratsz, és mindenki el akarja kérni a receptet, vagy alig fogy a fogásból, és te is érzed, hogy ez most nem igazán úgy sült el, ahogy tervezted.

Általában sajnos utóbbi jóval jellemzőbb. Ezt kikerülendő inkább ne a karácsonyi sürgésforgásban teszteld az új recepteket, hanem néhány héttel előtte csinálj próbasütést: így tökéletesítheted, vagy örökre el is felejtheted az adott főételt, süteményt.