Elbűvölő kézműves karácsonyi díszek, amit a gyerekkel együtt te is élvezni fogsz elkészíteni

Irimiás Alíz
Írta: ,

Gyerekkorom óta kedvenc szórakozásaim közé tartozik a kézműveskedés, és jó is vagyok benne. Karácsonyfadíszt is készítettem már többfélét: papírból, kerámiából, gyöngyökből. Nagyszerű időtöltés, teljesen kikapcsol, nem kell rohanni, nem kell stresszelni, és igazi flow-élményt nyújt. A karácsonyfán pedig remekül mutatnak a kézzel készített díszek. Íme néhány ötlet, amelyeket akár egyedül, akár a gyerekekkel együtt is elkészíthetünk, és garantált a siker. 

Ha eleinte a kicsik kételkedve nézik, hogy mit csinálunk, és először nincs kedvük csatlakozni, nem kell erőltetni. Hamar rájönnek, hogy sokkal nagyobb élmény díszeket alkotni, mint a tévét bámulni, és szinte biztosan kiveszik a kezünkből az ollót és a ragasztót, hogy ők is kreáljanak valami mutatós dekorációt a fára.

Zsinórba tekert karácsonyfadísz pomponokkal

A legkisebbek is könnyen elkészíthetik ezt az egyszerű karácsonyfadíszt. Zöld zsinórra, apró, színes pomponokra, kartonpapírra, ollóra és ragasztóra van szükség csupán az elkészítésére. Egy egyenlő szárú háromszög alakot vágjunk ki kartonból, a kisebbeknek a felnőttek mindenképp segítsenek, a nagyobbaknak már elég, ha megrajzoljuk a háromszög formát, és ők kivágják. Aztán kössük a kartonlapot át a zsinórral, ragasztóval kenjük be a kartonlap hátoldalát, és keresztbe-kasul tekerjük körbe a zsinórral.

A zsinór végét ragasztóval rögzítsük. Aztán szintén ragasztóval nyomjunk pöttyöket az elkészült, zsinórba tekert karácsonyfára, és a pomponokat nyomjuk a ragasztózott pöttyökre. Az így megalkotott karácsonyfa tetejéhez ragasztóval rögzítsünk zsinórt akasztónak.

 

Fenyőtobozból készült minikarácsonyfa

Formás, csillogós, könnyen elkészíthető karácsonyi dísz. Gyűjtsünk kisebb-nagyobb, formás tobozokat, aztán fessük be a fenyőtobozt zöldre, ha szeretnénk, hogy mindenképpen az eredetire emlékeztessen a minikarácsonyfa, de hagyhatjuk natúr színűre, vagy akár hófehérre is bemázolhatjuk, mintha havas lenne a fa. Aztán a toboz „szirmaira” ráragasztunk egy-egy gyöngyöt. Válogathatunk különböző méretű és színű gömböket, vagy az elegáns, azonos méretű fehér csillogó gyöngyökkel is díszíthetjük a tobozt. Talpat készíthetünk WC-papír gurigából, vagy fatörzsszeletből, csúcsdísznek pedig ragasszunk a toboz csúcsára egy csillagot, de anélkül is kellően mutatós minikarácsonyfát kapunk.

 

Sógyurma karácsonyfadíszek

A gyurmához hasonlóan formázhatók, száradás után pedig kiégethetők a sógyurmából készült karácsonyfadíszek. Hozzávalók: 4 csésze fehérliszt, 1 csésze só, 1,5 csésze melegvíz. Öntsük össze a hozzávalókat egy tálban, majd kevergessük addig, amíg csomómentes lesz. Nyújtsuk ki a sógyurmát, és vágjunk vagy szúrjunk ki különböző alakú formákat. Egy szívószállal szúrjunk lyukat beléjük, hogy tudjuk felakasztani őket később. 150 fokos sütőben kb. egy óra alatt kisütjük őket. Hagyjuk őket kihűlni mielőtt a fára akasztjuk őket.

 

Üvegmosó keféből készült karácsonyi asztaldísz

Különböző méretű üvegmosó keféket használva kisebb-nagyobb karácsonyfa imitációkat készíthetünk. A kefét óvatosan fessük, tegyünk kötényt, húzzunk kesztyűt, ha nem szeretnénk tetőtől talpig festékesek lenni. Mártsuk zöld vagy rózsaszínű festékbe a kúp alakúra igazított üvegmosó kefét, majd csillogó ezüst vagy arany színű körömlakkal fessük meg a szálak végét. Az elkészült karácsonyfák „törzsét” rögzítsük egy-egy fakorongba, így stabilan megállnak az ünnepi asztalon.

 

Retro 3D papírdíszek

 

Színes papírokat használva gömbszerű formákat készíthetünk. Vágjunk különböző színű, azonos formájú mintákat: kört, mandulaszerűen nyújtott mintát, majd hajtsuk őket hosszában középen ketté. Ragasszunk össze két felet úgy, hogy a csúcsuk összeérjen, a másik felét pedig egy újabb színű minta feléhez ragasszuk hozzá. A kör alakú papírból így gömb alakot kapunk. A csúcsnál fűzzünk beléjük zsinórt, hogy a karácsonyfára akaszthassuk őket.

Rénszarvas ajtódísz

 

Az apróságok imádni fogják a papírból készült rénszarvas ajtódíszt elkészíteni: kell hozzá rajzolni, vágni, ragasztani, azaz csupa olyasmit csinálhatnak, amit élveznek. Rajzoljunk egy kört, az lesz a rénszarvas feje, majd barna zsírpapír darabokkal ragasszuk tele. Készen kapható szemeket (akár különböző méretűeket) ragasszunk fel középtájt a fejre, és egy nagy piros pompom legyen a rénszarvas orra. A gyermek kezét rajzoljuk körbe, majd vágjuk ki barna papírból, és ragasszuk fel a rénszarvas fejére kétoldalt. Ezek lesznek az agancsai. Fél óra alatt elkészül, és óriási örömöt okozhatunk vele a kicsiknek.

 

Fókuszban

Az 5 kedvenc húsvéti süteményem, amit legszívesebben mind elkészítenék idén

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba