Egyszerűen elkészíthető, ötletes adventi naptárak

Írta: ,

Az adventi készülődés már a nyakunkon van, ha igazi karácsonyfanatikus vagy, már biztos inspirálódtál a különféle koszorúk, dekorációk terén. De mi a helyzet az adventi naptárral? Ezzel a csodás lehetőséggel is érdemes számolni, hiszen nem csupán a gyermekeknek, a felnőtteknek is örömet okozhatsz általuk.

Elő a dobozokkal!

1/6 Elő a dobozokkal!

Meglehetősen sok munkát igényel, de javára váljon, hogy elég egyszer elkészíteni, utána minden évben előveheted, legfeljebb apróbb javításokat kell rajta végezned.

Bizony, nem másról beszélünk, mint a dobozokra épülő adventi naptárról.

A kisebb alapanyagok gyakran a szemetesben landolnak évközben, hiszen gondolkodás nélkül kihajítjuk a teás-, parfümös és gyufásdobozt, hogy az élelmiszerek csomagolásáról már ne is beszéljünk.

Ezek feldíszítve kiváló adventi naptáralapot képezhetnek, de természetesen az interneten is találsz különböző méretű sablonokat, amikből te magad készíthetsz egyedi dobozt.

Ha az alap megvan, nincs más dolgod, mint beletenned a meglepetést, becsomagolnod, megszámoznod, majd felakasztanod, vagy éppen edénybe rendezned.

Miniatűr zsákocskák

2/6 Miniatűr zsákocskák

A dobozokon túl nem egyszer használatos megoldást kínálnak a kisebb zsákocskák sem.

Nagy előnyük, hogy maradék anyagból is tökéletes formában elkészítheted őket, tehát ez az adventi naptár egyúttal környezetbarát és tudatos, ezáltal pedig igen olcsó lehetőség.

Ha igazán profi vagy, készíthetsz olyan zsákokat, amiknek a száját bevarrt madzaggal lehet szorosra fűzni, illetve meglazítani, de ha kezdőként állsz neki a projektnek, választhatsz egyszerűbb lehetőséget is.

Példádul nem kevésbé mutatós, ha két téglalap formájú anyagot a három oldalán pelenkaöltéssel rögzítesz, a negyedik oldalt pedig szép textilszalaggal zárod össze.

Haladók ugyanezzel a technikával készíthetnek csillag, vagy zokni, esetleg karácsonyfa formájú zsákocskákat is.

Falra akasztható változat

3/6 Falra akasztható változat

Ugyancsak egyszer kell sok időt rászánni, azt követően hosszú éveken keresztül hasznos társad lesz a textilből készült, falra akasztható adventi naptár.

Ehhez szükséged lesz egy nagyobb méretű, akár egy-másfél méteres, lehetőleg puhára bélelt anyagra.

A gondosan körbevarrt textil lesz az alap, amit ízlésednek megfelelően dekorálhatsz, vagy akár natúran is hagyhatsz.

Erre az alapra kell az egyforma, vagy éppen méretkülönbséggel bíró, megszámozott zsebecskéket egyenként felvarrnod.

Ha tanácstalan vagy a díszítéssel kapcsolatosan, akkor nézelődj az interneten, a sablonokon felül egészen egyedei, különleges dekorációkat is találhatsz.

Ha mindennel elkészültél, csupán masszív akasztót kell a hátuljára varrnod, és méltó helyet találnod neki a lakásban.

Készítsd el csomagolópapírból!

4/6 Készítsd el csomagolópapírból!

Az adventi naptár egyik legegyszerűbb elkészítési módja a papírzacskók használata.

Natúr csomagolópapírból könnyen hajtogathatsz téglalapformájú tárolókat, amiket akár megszámozott csipeszek, akár óvatosan megkötött madzagok segítségével rögzíthetsz.

Ha nincs kedved és időd vagdosni, hajtogatni, ragasztgatni, akkor a hobbi- és papírboltokban kedvező áron vásárolhatsz ilyen tasakokat.

A nagyobb ajándékok rögzítésére pedig a klasszikus, kenyér vásárlása során használt papírzacskókat is bevetheted. 

Ne felejtsd el gondosan feldíszíteni a kisebb-nagyobb csomagocskákat, erre a célra a rajzoláson túl használhatsz hajtogatott figurákat, maradék papíranyagot, vagy akár háromdimenziós dekorációs tárgyakat is.

Feldíszített gurigák

5/6 Feldíszített gurigák

Azt már általános iskolában megtanultuk, hogy az illemhelyiségből ismert papírgurigák sok mindenre felhasználhatóak, ám arra sokan nem gondoltak, hogy akár adventi naptárat is készíthetünk belőlük.

Klasszikus megoldásnak bizonyul, ha elnagyolva bevonjuk őket csomagolópapírral, két oldalukon rögzítjük szalaggal a lelógó anyagrészt, így máris megkaptuk a szaloncukorformát.

Ha a kilógó csomagolópapírt ollóval megszaggatjuk, még látványosabb lesz a végeredmény. 

Ezen felül a gurigákat kicsit kilapíthatjuk, széleiket alul és felül, egymás irányába benyomhatjuk.

Ha szalaggal rögzítjük a kapott formát, akkor még ragasztót sem kell elővennünk, de persze csomagolópapírral akár teljesen el is rejthetjük, miből készültek a miniatűr dobozkák.

Csak visszaszámolsz?

6/6 Csak visszaszámolsz?

Ha csupán a visszaszámolás a lényeg, akkor jóval kevesebb munkával, ötleteléssel is látványos végeredménnyel számolhatsz.

Vásárolhatsz például kész adventi naptárt, amit minden évben elővehetsz. Jellemző módon ezeket a naptárokat forgatni kell, a nyilacska pedig mindig ahhoz a dátumhoz mutat, ahány nap még hátravan karácsonyig.

Ennél persze lehetsz kreatívabb is, megszámozhatsz teamécseseket, készíthetsz sablon alapján egy méretes hóembert, télapót, akit feloszthatsz megszámozott sávokra.

Kicsit drasztikus, de mindig a legalsó részt kell levágni a figurából, egész addig, míg a feje búbja is elfogy.

Átmenet az ajándékozás és az egyszerű visszaszámlálás között, ha odakészítesz magadnak minden napra egy filter teát, aminek a papírrészét megmunkált számokra cseréled le.