Egészség / Életmód / Hírek

Oltás: Ezek az orvosok vérrögös betegeket kezelnek. Mit gondolnak az oltásról?

Oltás: Ezek az orvosok vérrögös betegeket kezelnek. Mit gondolnak az oltásról?

A túlterhelt intenzív osztályok dolgozói „drámai” vérrögökről számoltak be, melyek a májban, tüdőben, a szívben és más szervekben keletkeztek. New Orleansban több koronavírusos beteg boncolásakor tapasztalták, hogy a tüdejüket gyakorlatilag eltömítették a vérrögök. Fiatal, látszólag egészséges betegek kaptak stroke-ot, miközben a Covid-19 fertőzéssel küzdöttek – írja a CNN Health.

Sokkal nagyobb az esélye a vérrögnek oltás nélkül, mint az oltással

„Vérrögszakértőként elmondhatom, hogy ez a leginkább véralvadási gondokat okozó betegség, amelyet életünk során valaha is láttunk” – mondta a lapnak dr. Alex Spyropoulos, a New York-i Feinstein Orvosi Kutatóintézetek professzora.

„Negyed évszázad óta csinálom. Soha nem láttam még ilyen vérrögképződést.”

Spyropoulos és munkatársai számos vizsgálatot végeztek, amelyek azt mutatják, hogy a Covid-19 betegek vérhígítóval történő kezelése drámai módon csökkentheti vagy akár megakadályozhatja a rögképződést. A Covid-19 elleni oltás pedig teljesen megakadályozhatja a kialakulásukat azzal, hogy magától a betegségtől védi meg őket.

Emiatt az orvos ironikusnak érzik, hogy a sokkal, de sokkal ritkább vérrögtípustól való félelem most elijesztheti az embereket az oltástól.

A múlt héten az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Megelőzési Központjai, valamint az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala szünetet javasolt a Johnson & Johnson Janssen koronavírus elleni vakcinájának kiadásában, miközben a szakértők azt vizsgálják, hogy vérrögöket okozhat-e, és ha igen, mit tegyenek ez ellen.

Az Európai Gyógyszerügynökség kedden közölte, hogy talált lehetséges kapcsolatot, de szerinte az oltás általános előnyei meghaladják a kockázatokat. Az EU-ban történő használat az ügynökség szerint figyelmeztetés mellett folyhat tovább.

A CDC immunizálási gyakorlatokkal foglalkozó tanácsadó bizottsága az Egyesül Államokban azért ülésezett, hogy megvitassák a kérdést, és úgy döntöttek, hogy további információkra várnak. De bármilyen kockázatot jelenthet is az oltások, a szakértők egyetértenek abban, hogy ezek előfordulási lehetősége rendkívül alacsony.

„Annyi kockázata van egy ilyen vérrög kialakulásának, mint hogy villámcsapás éri az ember”

– mondta Spyropoulos a CNN-nek.

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást