Ezek Magyarország leghosszabb településnevei

Ezek Magyarország leghosszabb településnevei

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Ezek Magyarország leghosszabb településnevei / 2. oldal

Nemesboldogasszonyfa

A település nevét először az 1300-as években említik írásos formában, Boldogasszony-Páh néven. A területen állt egy Szűz Mária tiszteletére felszentel templom, aminek sajnos manapság már nyoma sincsen, a településen most álló kápolna az 1900-as évek közepe felé épült. Mindenesetre jó esély van arra, hogy a kápolna és az 1300-as években említett név együttesen vezetett oda, hogy az Alsópáhokhoz tartozó településrész ilyen hosszú és szép nevet kapjon.

Jászfelsőszentgyörgy

A befutó, azaz az abszolút toplistás helyezett az ország leghosszabb elnevezésű települései között nem más, mint Jászfelsőszentgyörgy. A Jász-Nagykun-Szolnok megyében található község mindössze 1900 főt számlál, de mivel az egyedüli, önálló közigazgatási egység a felsorolásunkban, övé lehet az ország leghosszabb települése elnevezés.

De honnan is ered ez a hosszú név? Az első írásos említések az 1300-as évekből származnak, de akkor még csak praktikusan Scentgyurg formában találkozhatunk vele. A feljegyzések szerint a 15. század elején került a vidék a jászok birtokába és az apró település nekik köszönheti a későbbi, különlegesen hosszú névösszeolvadást.

  

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást