Súlyos, mint egy zsák cement, gyengéden kell vele bánni, cserébe viszont évtizedekig isteni fogásokat készíthetsz benne és a konyhád egyik állandó darabja lehet. Igen, ez az öntöttvas serpenyő, aminek megfelelő karbantartásával és használatával elérheted, hogy tényleg sokáig használhasd. Mutatjuk a leggyakoribb hibákat és persze a megoldásokat is!
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1/5 Nem égeted ki rendszeresen
A wokokhoz hasonlóan az öntöttvas serpenyőt is ki kell égetni (ezt a folyamatot angolul „seasoning”-nak nevezik), nem csak akkor, amikor újonnan megveszed. A legjobb, ha egy vékony réteg olajjal bekened a belső részét, majd egy órán át melegíted. Ezeket a lépéseket érdemes többször is megismételni, amíg a serpenyő belseje fényes, száraz és sima nem lesz. Ha úgy látod, hogy az idő múltával kopni kezd ez a réteg, ismételd meg a folyamatot.
Az egyik hiba, ha nem használsz mosogatószert a tisztításához - ez ugyanis nem fogja leoldani róla a ráégetett olajréteget, cserébe viszont a szennyeződéseket higiénikusan eltávolítja. Fontos, hogy ne áztasd be, még akkor se, ha csúnyán odaégettél benne valamit. A legjobb, ha ilyen esetekben durva szemű sót szórsz a serpenyőbe és egy szivaccsal gyengéden letörlöd vele a szennyeződéseket. Szintén lényeges, hogy a mosogatást követően töröld szárazra, hogy ne rozsdásodjon be. Mielőtt pedig eltennéd, egy kevés olajjal dörzsöld át az edény belsejét, így legközelebb egyből használhatod.