Szerelem / Párkapcsolat

Olvass az emberekben: FBI által is használt pszichológiai módszerek

Tudni, hogy csak blöfföl-e a kártyapartnered, tisztán látni, hogy az első randi után lesz-e még találkozás vagy kideríteni, hogy a szemedbe hazudik-e a párod, nem is olyan bonyolult, mint gondolnád. Dr. David J. Liberman amerikai író az Olvass az emberekben című bestsellerével segít lerántani a leplet azokról, akik nem egyenes úton járnak. A könyvben olyan módszereket, technikákat mutat be a szerző, melyeket az FBI és Egyesült Államok hadserege is használ. Érdekessége, hogy nem támaszkodik intuíciókra, feltételezésekre, de még a testbeszédre sem feltétlenül. Egy pszichológiai módszerről van szó, mellyel kiderítheted, hogyan gondolkodnak, mit éreznek valójában mások, miközben szavakkal próbálják meg leplezni az igazságot.

Csellel leplezd le azt, aki hazudik

Kezdjük egy játékkal! Egy útkereszteződéshez érkezel, amely két faluba vezet. Az egyik faluban mindig hazudnak, a másikban mindig igazat mondanak. Abban a faluban van dolgod, amelyikben mindenki igazat mond.

Egy férfi az egyik faluból épp az elágazás közepén áll, de semmi jel nem utal arra, hogy melyik faluból jöhetett. Egyetlen kérdést kell feltenned neki, a válaszából pedig tudni fogod, hogy merre menj tovább. Mi ez az egyetlen kérdés?

Ha nem tudod, olvasd végig a cikket és eláruljuk.

Te hogyan csinálnád?

Tegyük fel, hogy valakit vagy valakiket meggyanúsítasz egy bűncselekmény elkövetésével, de nem teheted meg, hogy egyenesen a gyanúsítottaknak szegezed a kérdést: „Te tetted?”

Ennek a technikának az a feltevés az alapja, hogy egy bűnös személy bármit megtenne, hogy ártatlannak tüntesse fel magát.

Ezért, ha egy az egyben megkérdezed a gyanúsítottad, hogy ő maga hogyan követné el az adott dolgot, amellyel egyébként titokban vádolod, komoly bepillantást nyersz a gondolatvilágába.

A pszichológiai feltevés a következő: amikor az adott cselekmény elkövetésére létezik egy mindenki által jól látható és ésszerű megoldás, ám az adott személy mégis egy szokatlan, bonyolultnak tűnő válasszal áll elő, akkor nyugodtan felírhatod a gyanúsítottak listájának élére.

A látszat-magabiztosság azonnali jelei

Általánosságban igaz, hogy valamiért mindenki szeretne magabiztosabbnak tűnni, mint amilyen valójában. Mintha csak azt hinnénk, hogy a bizonytalanság valamiféle bűn vagy jellemhiba. Sok első randevú is ezen csúszik félre.

Idegességünkben az agyunk igyekszik összekapni magát és mindent szó szerint vesz, ezért ha szarkazmust vagy egy ártatlan poént enged meg magának a randevú partnerünk, nem értjük meg azt, a humor ugyanis nem logikus nézőpontot kíván meg. S ebben a helyzetben sajnos úgy fog tűnni, mintha nem lenne humorérzékünk.

Olvastad már?  5+1 érdekes tény a balkezességről, amit az elmúlt egy évben állapítottak meg szakértők

Másik jele a biztos, de leplezett idegességnek, ha a partnered az üdítőért nyúl, de eközben tekintetével folyamatosan figyeli a kezét, ahogy a pohárhoz emeli és vissza.

Ennek oka, hogy a már százszor, ezerszer begyakorolt cselekvést idegességében nem tudná hiba nélkül megcsinálni, ezért folyamatosan kontrollálnia kell a mozdulatot.

Blöffölő kártyapartnerek

A nyári pókerpartiknál is jól jöhet ez a néhány információ, amit kezdő játékosok esetén szinte 100 százalékosan biztosra vehetsz. Az egyik jele annak, hogy partnered blöfföl az, ha emelés után barátságos hangon szól hozzád, esetleg rád mosolyog.

Tudat alatt ugyanis ilyenkor abban bízik, hogy a szimpátiától vezérelve megesik rajta a szíved és nem emelsz.

Egy másik jele a blöffnek, ha valaki túl gyorsan és biztosan reagál. Ilyenkor ugyanis igyekszik magabiztosságot sugallni. Márpedig bizonygatni csak azt kell, ami bizonytalan.

Ám, ha valaki az a benyomást kelti, hogy nincsenek jó lapja, és ennek ellenére is folytatja a játékot? Nos, igazából vele kell vigyáznod.

A tudatalatti üzenetei

Most tekintsünk el egy pillanatra az írott szavaktól és koncentráljunk csak a beszédre. Ha rögzítünk egy beszélgetést, majd visszajátsszuk azt, akkor a hallott hangokból képesek vagyunk értelmes szavakat kiszűrni, annak ellenére, hogy ez csak egy visszafelé játszott beszéd.

Ezt az emberi kommunikáció egy másik módjának is nevezik. Az ügy szószólói szerint a nyelv kétszintű és szavaink megválasztásában a tudatalatti is fontos szerepet játszik.

Tehát úgy konstruáljuk a beszédhangot, de még a hanglejtést is, hogy egyidejűleg két különböző üzenet szólaljon meg. Az egyik előre irányul, ezt a tudatos elme mondatja velünk, a másik pedig fordított, ezt a tudatalatti elme mondja.

Példaként érdemes meghallgatni Máté Péter Most élsz című slágerét visszafelé, amely így is mély üzenetet hordoz.

Valóban érdeklődik-e irántad a randipartnered?

Minél jobban szeretnénk valamit, annál kevésbé vagyunk képesek észrevenni azokat a jeleket, melyek az akaratunkkal ellentétes végkifejlettnek kedveznek. Ezért is fontos, hogy az első randin legyünk objektívek és racionálisak.

A pupilla tágulása nagyon hatékony módja lehet annak, hogy felmérjük, mennyire érdeklődő a másik. Mikor valakihez beszélünk és ő érdeklődik irántunk, akkor a pupillái kitágulnak, ha kevésbé érdeklődő, akkor összeszűkülnek.

Olvastad már?  5 ok, amiért azt mondja szeret, miközben nem is érzi ezt

Ha kellőképpen rád van hangolódva és te oldalra fordítod a tekinteted a beszélgetés közben, mintha észrevettél volna valamit a távolban, akkor ő is ösztönösen oda fog nézni.

Továbbá, ha a partnered tükörként leutánozza a mozdulataidat, a lábfeje is feléd néz, kényelmesen ül, a vártnál tovább tart a randi és nem célozgat arra, hogy valami dolga lenne még ma, ráadásul a végén hosszan búcsúzkodik, akkor biztos, hogy tetszel neki.

Az előre eltitkolt rossz tulajdonságok

Megismerkedések alkalmával sok olyan rejtett tulajdonságra derülhet fény, melyeket nem árt időben tudnunk.

Tapasztalt marketingesek azt mondják, azoknak az embereknek a legkönnyebb eladni bármit is, akik a postaládájukra ragasztják a „Reklámújságot nem kérek” matricát.

Ennek az oka, hogy ezek az emberek mélyen legbelül tudják, hogy könnyen elcsábulnak. Ugyanígy igaz, ha valaki önként felhoz egy elítélendő témát vagy cselekedetet és elkezd hevesen tiltakozni az ellen, hogy ő arra bármikor is képes lenne.

Szinte biztos lehetsz benne, hogy már megtette, vagy ha úgy adódna, képes lenne megtenni és ezt tudja magáról.

Megcsal a párom?

Ha van egy olyan érzésed, hogy szerelmed másfelé kacsingat, akkor itt egy egyszerű technika a dolgok kiderítésére. Ha a párod ártatlan, de meggyanúsítod a hűtlenséggel, akkor nagy valószínűséggel felháborodik a hallottakon, szomorúnak fog tűnni és kérdései is lesznek.

Ám ha tényleg elkövetett valamit, akkor igyekszik majd minél gyorsabban témát váltani és alapvetően megváltozik a hangulata, méghozzá pozitív irányba.

Itt az a titok, hogy ne akkor figyeld meg a hangulatát, amikor felhozod a témát, hanem akkor, amikor már tovább léptél rajta. Fontos mozzanat, hogy elhitesd a pároddal, hogy te mindent teljes mértékben elfogadsz, amit mond, nincs is kérdésed.

Ha a beszélgetés utáni percekben jó hangulata lesz, az bizony azzal magyarázható, hogy elégedett magával, mert bedőltél neki.

 

Melyik út vezet az igazmondók felé?

S most térjünk vissza a játékra, amelyben arra kerestük a választ, hogy milyen kérdéssel tudnád kideríteni, melyik út vezet a mindig igazat mondók falujába.

Eszedbe jutott valami? Ha nem, akkor segítek: csupán azt kell megkérdezned: „Melyik út vezet a faludba?”

Ha a férfi igazat mond, akkor a helyes irányba fog terelni, ha hazudik, akkor is a számodra helyes utat fogja mutatni.