Az ünnepekhez és az újabb év végéhez közeledve természetes, ha te is úgy érzed, motivált vagy valamilyen szintű újrakezdésre. Ahelyett viszont, hogy rengeteg pénzt kifizetnék méregtelenítő vagy diétára, sokkal jobb döntés lehet, ha az alapvető étkezési szokásaidra próbálsz meg jobban ügyelni. Koncentrálj inkább arra, hogy sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes értékű ételt fogyassz. Ehhez remek alap lehet, ha betárazol olyan élelmiszerekből, amelyek nemcsak, hogy táplálóak és szobahőmérsékleten is tárolhatóak, de a pénztárcádat is megkímélheted velük.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/5 Halkonzerv
A tonhaltól a lazacon át a szardíniáig és a szardelláig rengeteg féle egészséges halkonzervet találhatsz az élelmiszerboltok polcain. Ha alaposan körülnézel, hamar rá fogsz találni a megfizethető opciókra is, ennek érdekében pedig elsősorban ne az adott konzerv márkáját, hanem az összetételét nézd. Ha nem tocsog olajban, kifejezetten egészséges omega-3- és fehérjeforrás lehet. A halkonzerv ráadásul eleve olcsóbb, mint a friss hal. Ha még nem ismered a halkonzervek világát, vagy nem vagy nagy tenger gyümölcsei rajongó, érdemes először valamilyen egyszerű fogással, például egy mediterrán tonhalsalátával próbálkoznod.
A zab az egyik legtáplálóbb könnyen elérhető élelmiszer, szinte minden kisebb és nagyobb bolt polcain többféle kiadásban megtalálhatod. De nem csak a sokak által kedvelt zabpehelyként és zabkásaként fogyaszthatod, hanem készíthetsz belőle például egy rostokban gazdag zabpelyhes kekszet, vagy egy sós reggelit paradicsommal és kolbásszal. Ha őrölt formában is hasznosítanád, a zsemlemorzsa helyett is alkalmas akár rántott húshoz, akár a túrógombóc megforgatásához. Csak arra ügyelj, hogy olyan zabot vagy zabpelyhet vegyél, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot.
A tojás még mindig az egyik legolcsóbb fehérjedús termék az élelmiszerboltokban, így ha fogyasztasz állati eredetű termékeket, sohasem árt, ha van belőle a kosaradban. Tele van ugyanis fehérjével, B12-vitaminnal és kolinnal, ráadásul gyorsan sokféle finomság készíthető belőle, így gyakorlatilag bármelyik étkezés alkalmával biztosíthatod vele magadnak, hogy egy kiegyensúlyozott ételt fogyassz. A rántottán túl készülhet belőle tojásos lecsó, tojásleves, rakott krumpli, tojáskrém, tojásos tészta vagy például tojásos rizs. De érdemes kipróbálnod a shakshukát is, ami egy abszolút, teljes értékű, egészséges opció reggelire, ebédre vagy akár vacsorára.
Persze remek dolog, ha mindig friss paradicsomot használsz, de ez az egyre növekvő árak mellett nagyobb mennyiségben megterhelő lehet. Ha te is így érzed, akkor mindig tarts kéznél néhány doboz só hozzáadása nélkül eltett, kockára vágott paradicsomot, amivel pillanatok alatt táplálóbbá teheted az általad készített fogásokat. Természetesen kerülhet belőle a bolognaiba, a paradicsomos-bazsalikomos tésztába, a csicseriborsó pörköltbe vagy a gulyáslevesbe. Sőt, a korábban már emlegetett shakshukának is fontos része. Tojással és minden maradék zöldségeddel összesütve szintén igazán ínycsiklandó és tápláló fogást készíthetsz belőle.
Legyen szó fokhagymáról, vörös hagymáról, lila hagymáról vagy éppen metélőhagymáról, szinte minden ételt jobbá tesznek. Különleges ízt adnak a készülő fogásoknak, arról nem is beszélve, hogy tele vannak jótékony szulfidvegyületekkel, amelyek csökkenthetik bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. A felhasználási módjuk pedig csak a fantáziádra van bízva: kerülhet belőlük levesekbe, sült húsokba, salátákba, tésztákba, sőt még bizonyos sós ropogtatni valókban is remekül megállják a helyüket. Az már pedig csak a ráadás, hogy egész évben könnyen elérhetőek friss formában, de természetesen a porított, adalékanyagoktól mentes verzióikat is nyugodtan használhatod.