A tea, ami egyszerre nyugtat, fogyaszt és rendkívül egészséges

A tea, ami egyszerre nyugtat, fogyaszt és rendkívül egészséges

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A tea, ami egyszerre nyugtat, fogyaszt és rendkívül egészséges

Japánban és Kínában több évszázados múltra tekint vissza, de hazánkban is jó néhány éve már a köztudatban van a finom matcha tea, melynek számos jótékony hatása ismert. De mégis mi az a matcha, és mire tudjuk hasznosítani?

Megmondom őszintén, ha valaki megkérdezné tőlem, mit tudok vagy mire asszociálok a matcháról, kapásból egy nyári, hűsítő zöld fagyit mondanék rá. Nagyon sok helyen látom kiírva, hogy a különböző ízkombinációk mellett választani lehet a zöldes matcha tea ízű fagyiból is. Plusz, egy japán paphoz vagy kolostorhoz kötném, mert valamiért egy törökülésben ülő pap és egy hegy tetején elhelyezkedő templom jut róla eszembe, amint a szerzetes a kezében a gőzölgő matcha teával imádkozik. 

A matcha tea történelme és összetevői

Nem állok messze a valóságtól, hiszen a matcha tea a buddhista valláshoz köthető. Egy zen szerzetes honosította meg Japánban, amikor kínai tanulmányi útjáról hazatért. A teát por állagúan isszuk egyébként, és ez régen is így volt. Kolostorokban használták, a kínai és japán kultúrában egyaránt nagy népszerűségnek örvend. Nem mellesleg a nyugati világban is meghonosították, így számunkra is elérhető már ez a szuper tea, aminek nagyon sok gyógyhatása ismert. 

Mert hogy antioxidánsokban és vitaminokban igen gazdag. Rendkívül magas antioxidáns tartalma van, hiszen bőven tartalmaz flavonoidokat, E-vitamint és C-vitamint is. Magas a koffein tartalma is, így, ha a kávé helyett a matchát választjuk, biztosak lehetünk benne, hogy egész nap maximumon fogunk pörögni a munkában és otthon egyaránt. 

A zöld teához képest sokkal több értékes anyagot tartalmaz; háromszor annyi a koffein benne, és antioxidáns tartalma tízszerese a zöld teáénak.

Mindez pedig a termesztési körülményeinek és az azutáni feldolgozásának köszönhető. Magának a növénynek az érésében van egy olyan szakasz, amikor az ültetvényeket letakarják egy sötét fóliával, a betakarítás előtt úgy egy hónappal, azért, hogy semmilyen napfény ne érje őket. Ezáltal növelik a klorofilltermelést, ami miatt sötét zöld árnyalatot kap a tea, és nő benne az aminosav-tartalom is. A betakarítás végén a leveleket finom porrá őrlik, ebből lesz az általunk ismert matcha tea.

Monika Borys/unsplash+

Milyen jótékony hatásai vannak a matcha teának?

  1. Felpörget, de mégis nyugtat: érdekes kombináció, ugye? Nehéz elhinni valamiről, hogy egyszerre felturbózza a szervezetet, mégis nyugtató hatással rendelkezik. Pedig így van, a matcha ugyanis a benne rejlő magas koffeintartalomnak köszönhetően élénkítő hatással rendelkezik, ám a teanin miatt nyugtat is egyben. Az L-teanin olyan aminosav, ami segít a koffein ellensúlyozásában. Így hiába pörgünk fel a koffeintől, a teaninnak hála mégis nyugodt és kiegyensúlyozott állapotba kerülünk.
  2. Segít a fogyásban: fontos szerepet játszik a zsírsejtek lebontásában, ezáltal a fogyókúrák és diéták aktív szolgálatában állhat. Könnyen és gyorsan felszívódó rosttartalmának hála, a vércukorszintet is megfelelő szintre állítja be.
  3. Felveszi a harcot az öregedéssel: mivel magas antioxidáns tartalma van, így segíti a sejtek természetes állapotának fenntartását és meggátolja azok károsodását, öregedését. Ezáltal az öregedési folyamatokat is jócskán lelassítja a szervezetben.
  4. Kiválóan méregtelenít: hát nem szuper, hogy amellett, hogy segíti a fogyást, még méregtelenít is? Nagyon sok klorofillt tartalmaz ugyanis, ami természetes vízhajtó és méregtelenítő. Ezáltal segít a felesleges salakanyagok és a káros dolgok lebontásában a szervezetben, úgy, hogy távozásra bírja azokat.
  5. Támogatja a szívműködést: csökkenti a koleszterinszintet, illetve a trigliceridek szintjét is. Egyes kutatások úgy vélik, a magas mennyiségű matcha tea fogyasztás csökkenti az egyes szívbetegségek kialakulásának valószínűségét. 
  6. Javítja a figyelmet és az agyműködést: néhány tanulmány egyértelműen bebizonyította, hogy ez a fantasztikus tea segít a memória javításában és fokozza az agyműködést. Elősegíti az éberséget és a reakcióidő is felgyorsulhat általa. 
  7. Csökkentheti a rák kialakulását: ezt azért csak feltételes módban mondom, mert – bár számos kísérlet és kutatás történt erre vonatkozóan, mind sikeres eredménnyel – a vizsgálódások egyelőre állatokon történtek. Viszont megállapították, hogy mivel a matcha tele van egészségünket támogató vegyületekkel, segítségünkre lehet a rák megelőzésében és a daganatok méretének csökkentésében. 

Nyitókép: Natalie Behn/unsplash+

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!