Így előzd meg a fertőzést, ha nyilvános vécét kell használnod! (x)

Így előzd meg a fertőzést, ha nyilvános vécét kell használnod! (x)

Címlap / Életmód / Egészség / Így előzd meg a fertőzést, ha nyilvános vécét kell használnod! (x)

A nyilvános vécék használatától sok nő – joggal – ódzkodik, hiszen ezek higiéniája sokszor hagy kivetnivalót maga után. Az persze nem lehet megoldás, hogy ha nem vagy otthon, akkor nem iszol, a szervezetednek szüksége van a folyadékpótlásra, és a vizelet visszatartása akár nagyobb eséllyel járulhat hozzá egy fertőzés kialakulásához, mint a nyilvános vécé használata.

Menj vécére akkor, amikor kell, hogy később ne kelljen kényszerből állandóan a mellékhelyiségbe járnod egy makacs felfázás miatt!

Miért veszélyes, ha visszatartod a vizeletet?

Amikor olyan helyen vagy, ahol nem szívesen mennél vécére, jó ötletnek tűnhet visszatartani az ingert, ez azonban a legkevésbé sincs így. Veled hányszor fordult már elő, hogy azt mondtad magadnak, kibírod hazáig?

Pedig a pangó vizeletben a baktériumok nagyon gyorsan szaporodnak, számuk akár 20 perc alatt is megkettőződhet, így az esetleg a húgycsőbe, hólyagba jutó baktériumok, ha nem üríted ki őket időben a vizelettel együtt, akár fertőzést is okozhatnak. Vagyis hiába próbáltad az egészségedet védeni azzal, hogy nem használtad a nyilvános vécét, valójában a vizelet visszatartásával is okozhatod a hólyaghurutot, vagy más néven felfázást.

Hogyan használd biztonságosan a nyilvános vécét?

Az egészséged szempontjából tehát mindenképpen az a legjobb, hogy ha kell, akkor elmész pisilni, nem tartod vissza a vizeletet akkor sem, ha egy étteremben vagy, pláne nem tartogatod vissza egész nap a munkahelyeden a pisilést. Néhány tipp betartásával a nyilvános vécék használata is biztonságos lehet!

Moss kezet előtte és utána is!

Azt talán mondanunk sem kell, hogy a vécé használata után moss kezet, de jól teszed, ha az előtt is beveted a szappanos kézmosást, hogy vécére mennél. Ne feledd, hogy a kezedről baktériumok, kórokozók kerülhetnek a vécépapírra, és így a húgycső környékére is.

A pisilés előtti kézmosás különösen javasolt a nyilvános vécék használatakor, hiszen jellemzően ilyenkor nem a saját otthonod tiszta közegében vagy, hanem olyan helyen, amit mások is használnak, lehet, hogy tömegközlekedéssel érkeztél, vagy egyszerűen csak megfogtad azt a kilincset a vécéajtón, amit előtted már egy tucat ember is. És ki tudja, közülük hányan mostak kezet?

Hogyan használd biztonságosan a nyilvános vécét?
Kanawa_Studio/istockphoto.com

Ügyelj a higiéniai szempontokra!

Megoszlanak a vélemények arról, mennyire biztonságos ráülni a vécéülőkére, és mennyire okos dolog a kezeddel tartani magadat a vécé fölött. Utóbbi esetben ugyanis a kezedre kerülhetnek a kórokozók, ami nyilván nem jobb megoldás, tisztálkodáskor ezzel is megfertőzheted magadat, arról nem is beszélve, hogy ha valami miatt nincs lehetőséged megfelelően kezet mosni, még rosszabb lesz a helyzet.

Az bizonyos, hogy ha lehetőség van rá, érdemes a vécédeszkát fertőtleníteni, erre a célra lehet kapni kis kiszerelésű fertőtlenítő kendőket, amiket a táskádban hordasz, de sok helyen helyeznek is ki fertőtlenítőszert a vécé mellé. Ha erre nincs mód, érdemes legalább letakarni valamivel a vécédeszkát, de talán ennél is fontosabb, hogy a vécécsésze mellett, szabadon lengedező vécépapír helyett, amire minden vécélehúzáskor apró vízcseppek és azokkal együtt a vécében tanyázó baktériumok kerülhetnek, inkább vigyél magaddal saját vécépapírt, törlőkendőt vagy papírzsebkendőt.

Tartsd észben a helyes törlési irányt!

Ez természetesen nem csak a nyilvános vécék használatára vonatkozik, hanem minden alkalomra, amikor pisilni mész. A pisilés után, amikor megtörlöd magad, a vécépapírt mindig elölről hátrafelé mozdítsd, így nem sodrod a felfázásért legtöbbször felelős E.coli baktériumot a végbél tájékáról a húgycső környékére. A vécépapírt ne mozgasd oda-vissza, egyetlen, egyirányú mozdulattal töröld meg magadat, és ha szükséges, tépj egy másik darabot a következő törléshez.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást