Háztartás / Otthon

Nyálkás, büdös mosógép, dohos mosott ruhák – így tisztítsd ki fillérekből

Nyálkás, büdös mosógép, dohos mosott ruhák – így tisztítsd ki fillérekből

Ecet az átlagos szennyeződések ellen

A vízkőlerakódásokat, illetve a mosószerből, öblítőből visszamaradt szennyeződéseket ecetes mosással távolíthatod el a legegyszerűbben.

Fogj egy flakon háztartási ecetet, töltsd fel a mosógép adagolóját, a maradék ecetet pedig egyszerűen öntsd a dobba.

Ezután indíts el egy 90 fokos mosást, ha pedig lejárt, akkor indíts el még legalább egy öblítést, hogy biztosan minden fellazult szennyeződést eltávolíts.

Makacsabb szennyeződések ellen: trisó

A trisót háztartási boltokban szerezheted be, szinte fillérekért.

Az ecethez hasonlóan egy-két kanállal az adagolóba kell tenned, a többi pedig mehet a dobba.

A 90 fokos mosás és a forró víz fokozza a trisó hatását, így még a legmakacsabb szennyeződéseket is eltávolíthatod.

Tisztítás után érdemes még egy üres programot lefuttatni, hogy nehogy valahol maradjon a szerből a gépben, és esetleg foltot hagyjon a ruhákon.

Rossz szagok ellen: teafaolaj

Ha a mosógépben kellemetlen, dohos szaga van, akkor valószínűleg valahol penész rakódott le benne.

Ilyen esetekben is hatékony lehet az ecet, de talán még jobb a teafaolaj, amiből a mosógép adagolójába töltve, egy közepes hőfokú mosást elindítva minden baktériumot és spórát elpusztíthatsz.

Elő a fogkefét!

A legtöbb mosógépnek az adagolója egy kiemelhető fiók, és ezt időről időre érdemes ki is venni, majd fogkefével és ecettel vagy más tisztítószerrel alaposan átsikálni, mert az aljában nyálka és gomba, penész telepedhet meg.

Az adagolót akár ecetes vízben is áztathatod, mielőtt átdörzsölöd, hogy biztosan minden lerakódást elpusztíts.

Hagyd teljesen megszáradni, mielőtt visszateszed a mosógépbe!

Még két módszer és egy trükk a megelőzéshez a következő oldalon. Lapozz ide kattintva >>

Pénzérmék és szöszmöszök vesztőhelye

A mosógép alján van egy nyitható ablak, ami mögött kis tároló rejlik. Miközben a mosógép leengedi a vizet, ide kerülnek azok a dolgok, amelyek a kifolyócsövet eltömítenék – pénzérmék, papír zsebkendők, szöszmöszök…

Ezek idővel azt is megakadályozhatják, hogy a mosógép leengedje a vizet, de ha elég sokáig áznak, be is büdösödhetnek, ezért időről időre érdemes kitakarítani ezt a kis rejtett rekeszt is.

Mosószóda

Ha szeretnéd, hogy a mosógép sokáig tiszta is maradjon, akkor legalább a fehér ruhák tisztításához használj mosószódát: ez a vízben teljesen feloldódik, nem hagy maga után lerakódásokat, ráadásul a penész és a vízkő kialakulását is megnehezíti, így a mosógép tovább marad friss illatú.

Megelőzéshez is ecetet

Ha meg akarod előzni, hogy nyálka, penész vagy vízkő legyen a mosógépben, akkor minden mosásnál adj fél kupak ecetet is az öblítőhöz.

A szagát az öblítő miatt nem fogod érezni, viszont megakadályozhatod vele a lerakódások kialakulását, ráadásul az ecet még a ruhák színét is élénkebbé teszi.

Oldalak: 1 2

1 hozzászólás

  • Avatar
    Kovács Mihály Sándorné
    2020.10.22., 09:58

    Havonta egyszer szódabikarbónával és ecettel át szoktam tisztítani a mosógépem. Mosószódát pedig rendszeresen használok, tisztábbak a ruhák és még mosószert is spórolok

    Válasz

Írj egy hozzászólást