A vaj vagy a növényi olaj kérdése évtizedek óta megosztja az egészségtudatos fogyasztókat. Egy új kutatás azonban ismét reflektorfénybe helyezte a témát, és érdekes eredményekkel állt elő azzal kapcsolatban, hogy valójában melyik zsiradék lehet kedvezőbb a szív- és érrendszerünk szempontjából.
VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől
Amikor anyukám gyerek volt, az üzenet egyértelmű volt: a tej élet, erő, egészség! Nyilvánvalónak tűnt hát az is, hogy a tejtermékek is jót tesznek. Aztán, amikor én voltam gyerek, egyre inkább terjedt el az a nézet, hogy a nehéz, zsíros, magas koleszterintartalmú vaj helyett sokkal jobb megoldás növényi olajokat használni. Nemrég pedig, amikor a lányom születése utáni hónapokban én ástam bele magam jobban a legújabb egészségtrendekbe, már az volt az üzenet, hogy a feldolgozott, finomított olajok helyett mégis csak sokkal jobb választás a természetes eljárással készülő vaj a feldolgozott olajok helyett.
Az biztos, hogy a túlzásba vitt fogyasztása egyiknek sem egészséges, de ember legyen a talpán, aki meg tudja mondani, hogy a kiegyensúlyozott étrendben akkor most melyiknek is van szerepe. Egy új kutatás azonban végre kicsit más megvilágításba helyezi a kérdést. Nemcsak arra válaszol, hogy vaj legyen vagy olaj, de arra is, hogy milyen.
A vaj visszatérő sláger, de vajon egészségesebb?
Az elmúlt években a vaj újra reneszánszát élte, főleg a „természetesebb” táplálkozás hívei körében. A vajat sokan választják azért, mert minimális feldolgozáson megy keresztül, íze gazdag, és jobban illik a hagyományos konyhához is. Azonban a vaj állati eredetű termék, így telített zsírokban gazdag, amelyek túlzott bevitele összefüggésbe hozható a szívbetegségek és a magas koleszterinszint kockázatával.
