7 növény, melyet sose ültess paradicsomjaid közelébe: árthatnak is neki!

7 növény, melyet sose ültess paradicsomjaid közelébe: árthatnak is neki!

Címlap / Otthon / Kert és terasz / 7 növény, melyet sose ültess paradicsomjaid közelébe: árthatnak is neki!

Elegendő mennyiségű napsütés, jó táptalaj, betegségeknek ellenálló paradicsomfajták és megfelelő karózás – ezek a sikeres paradicsomtermesztés kulcsai. Néha azonban, legnagyobb igyekezetünk ellenére is hiba csúszhat a gépezetbe, főleg, ha olyan növények mellé ültetjük, melyekkel a paradicsom egyáltalán nincsen jóban. Ez pedig egészséges növekedésének végét is jelentheti.

Mennyire jó érzés, ha az esti salátához vagy a hideg vacsora kísérőjeként csak ki kell szaladjunk a kert végébe, és leszednünk a saját magunk által termesztett, mézédes, gyönyörűen pirosló paradicsomjainkat, igaz? A paradicsomtermesztés nem egy nagy kunszt, főleg, ha palántákról van szó, hiszen némi tápozással, a megfelelő talaj megválasztásával, sok-sok napsütéssel és a megfelelő támrendszer kialakításával gyorsan és egyszerűen termeszthetünk paradicsomot saját kertünkben vagy balkonunkon – házilag.

Ugyanakkor érdemes az egyes bogarakra és rovarokra mindig odafigyelni, hiszen mint minden más növényt és zöldséget, úgy a paradicsomot is megkörnyékezhetik kártevők, illetve sajnos hajlamos lehet egyes növénybetegségekre is. A hajtatott paradicsom egyik legnagyobb kártevői a molytetvek, illetve a levéltetvek. Halvány, apró foltokkal jelzi a takácsatka jelenlétét a paradicsom, de károsodhat termése és virága is, hogyha a gyapottok-bagolylepke környékezi meg. Az említett kártevők ellen használjunk bármilyen biokemikáliát, mely a zöldséget nem károsítja, ám a bogarakat, rovarokat és egyéb betegségeket könnyedén kiirtja.

Az viszont, hogy milyen más növények közelébe ültetjük a paradicsomokat, már nagyon nem mindegy. Nem mindegyik zöldség közelében marad ugyanis meg, és egyes fajok gátolhatják egészséges fejlődését, sőt, vissza is vethetik azt. Lássuk, melyek ezek!

A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!
«Előző
1/7
Következő»

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!