November 11: Márton névnap – A Mártonok személyiségjegyei

November 11: Márton névnap – A Mártonok személyiségjegyei

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / November 11: Márton névnap – A Mártonok személyiségjegyei

November 11-e, Márton névnapja van, sok boldogságot minden ma ünneplőnek! Ha kíváncsi vagy, mit jelent ez a név és milyen tulajdonságokkal rendelkeznek a viselői, akkor olvasd el cikkünket!

Nevének eredete, jelentése és a Márton-napi hagyományok

A Márton a latin Martinus névből ered, jelentése Marshoz tartozó, harcos. Rokonneve a Martin és a Martos, női párja pedig a Martina. Becézhetjük őket Mártonkának, Marcinak, Marcikának vagy Marcinnak.

Híres Mártonok: Karinthy Márton, rendező, Keleti Márton, filmrendező, Kalász Márton, költő, Kalmár Márton, szobrász, Szívós Márton, világbajnok vízilabdázó és Vízy Márton zeneszerző, előadóművész.

A hagyomány szerint Márton napján libát kell enni és borral koccintani, mert ha nem tesszük, egész évben éhezni fogunk. Ezután kezdődik a 40 napos adventi böjt, ezért ilyenkor rendszerint illik nagy lakomát tartani és táncos mulatságot rendezni.

A népi előrejelzés szerint, ha ilyenkor esik a hó, akkor enyhe tél várható, de ha nem, akkor igencsak fagyos hónapok várnak ránk, kemény telünk lesz.

A Mártonok általános jellemzői

A Mártonok alapvetően okos és intelligens emberek. Remekül érvelnek a vitákban is, tele vannak magvas gondolatokkal. Fogékonyak a művészetekre, stílusuk kifinomult, jól érzik magukat akkor, ha alkothatnak.

Gyakran megihleti őket egy-egy lenyűgöző táj vagy szép tárgy, hosszan képesek gyönyörködni abban, amiben örömüket lelik.

Negatív tulajdonságaik közé tartozik, hogy meglehetősen makacsak és önfejűek. Nem hagyják befolyásolni magukat, nehéz lebeszélni őket a terveikről és szeretik a saját útjukat járni. Konokságuk néha odáig fajul, hogy még önmaguknak is nehezen vallják be, ha tévedtek.

A Mártonok és az emberi kapcsolatok

A Mártonok makacssága a párkapcsolataikban is megmutatkozik, ha valakit megszeretnek, akkor odaadó és hű társak, az elengedés viszont nem igazán megy a számukra. Jellemzően szenvedéllyel szeretnek, és ezt várják el a párjuktól is.

Hajlamosak megélni a szélsőséges érzelmeket is, előfordul, hogy a féltékenységet is túlzásba viszik. A szakításokat és a kudarcokat jellemzően nehezen viselik, kell idő számukra, hogy megbékéljenek a tényekkel, történésekkel.

Alapvetően társasági emberek, szívesen töltik szabadidejüket a barátaik társaságában. Igen népszerű személyiségek, jellemükkel mindenkit hamar levesznek a lábukról.

A Mártonok és a munka

A Mártonok szenvedélyessége és elhivatottsága a munkában is megjelenik. Végezzenek bármilyen foglalkozást, szinte biztos, hogy azt odaadással csinálják és rendre maximalizmusra törekszenek.

Viszonylag gyorsan haladnak előre a ranglétrán is, megállják a helyüket vezető pozícióban is. Jobban érzik magukat akkor, ha irányíthatnak, beosztottként nehezen viselik, ha dirigálnak nekik.

Szorgalmasak és szeretnek új dolgokat megismerni, felfedezni. Az motiválja őket, ha tanulhatnak és látnak maguk előtt fejlődési lehetőségeket.

Jó problémamegoldó képességgel rendelkeznek, könnyedén veszik az eléjük gördülő akadályokat. Nem csak a saját érdekeiket tartják szem előtt, hanem szívesen segítenek másokon is. Ideális foglalkozás lehet számukra tanítás, a filmkészítés, a rendezés, valamint a színészet és az könyvírás.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást