Otthon / Szórakozás

Nőként a csúcson! – A legjobb filmek sikeres nőkről

Nőként a csúcson! – A legjobb filmek sikeres nőkről

Mi, nők sokszor eleve hátrányból indulunk, hiszen egy férfiak számára berendezett világban kell érvényesülnünk. Hogyan lehetséges nőként elérni a legmagasabb célokat? Olyan filmes karaktereket mutatunk, akik kiharcolták maguknak az elismerést, hiszen ezer akadályt legyőzve bizonyították be: ha keményen küzd, egy nő is lehet igazán sikeres.

A vaslady

Egyszerre kőkemény politikus és ízig-vérig nő: az első brit női miniszterelnök, Margaret Thatcher élete tele volt küzdelmekkel. Állandóan bizonyítania kellett önmaga és a világ előtt, kezdetben azt, hogy egy vidéki fűszeres lányából lehet politikus, majd azt, hogy ez a karrier nem kell, hogy itt megálljon.

A vaslady sokszor viccesen, máskor komolyan mutatja be, Thatchernek hogyan kellett megbirkóznia az előítéletekkel, majd az egyre súlyosabb politikai kihívásokkal. A filmet Meryl Streep Oscar-díjas alakítása teszi igazán drámaivá.

Erin Brockovich

Munkanélküli, kétszeresen elvált, három kisgyereket nevel – Erin Brockovich nem is indulhatna nehezebb helyzetből. Így hiába igaz történet, szinte hihetetlen, hogy Erin egymaga képes volt felvenni a harcot a vizet mérgező, rákos megbetegedéseket okozó multival, majd pedig pert nyerni.

Ő az a nő, aki bármelyikünk számára példakép lehet, hiszen bebizonyítja, hogy kitartó munkával és határozottsággal bárkiből lehet hétköznapi hős. Az Oscar-díjas Julia Roberts ereje teljében játssza el ezt a földhöz ragadt, de megállíthatatlan édesanyát.

Dolgozó lány

A Dolgozó lány kicsit kivétel, hiszen főhősének nem a férfiakkal vagy a világgal, hanem gonosz főnöknőjével kell megküzdenie. Tess talpraesett titkárnőként kihasználja a főnök balesetét, és egyszerűen ellopja a nő életét – bosszúból azért, hogy korábban az ő egyik ötletét tulajdonították el.

A film nagyon szellemesen mesél az üzleti világ küzdelmeiről, de egy szokatlan romantikus szállal is megbolondítja a történetet – már csak Harrison Ford miatt is látni kell!

Doktor Szöszi

Minden szőke lány titkos reménysége és hivatkozási alapja a Doktor Szöszi: a Harvard jogi karán parádézó szépség története kőkeményen szembeszáll az előítéletekkel, miközben nem tagadja főhőse megmosolyogtató vonásait sem.

Elle csak azért vág bele a jogi tanulmányaiba, hogy visszaszerezze sznob barátját – de ahogy ez lenni szokott, az út végén egész más vár rá, mint amire számított. Abszolút sikertörténet ez, ami egyszerre okos, ugyanakkor végtelenül szórakoztató is: bebizonyítja, hogy a sztereotípiákat igenis meg lehet változtatni, és érdemes komolyan venni egy csinos, szőke nőt is.

Csokoládé

Egyedülálló, otthontalan anyaként csokoládéboltot nyitni egy konzervatív, ellenséges francia városkában? Vianne nem ijed meg a kihívástól, s kompromisszumot nem ismerve, ízig-vérig nőként belevág a vállalkozásba.

Inkább boszorkányos megérzéseire, mint üzleti érzékére hagyatkozva virágoztatja fel a kis édességboltot, de annyi biztos, hogy a hatása alól senki nem tudja kivonni magát. Lassan mindenkit magába bolondít, megküzd az ellenségeivel, megtalálja a szerelmet és a boldogságot – kell ennél nagyobb siker?

Zero Dark Thirty

A hadseregnél keményebb világ aligha adódhat egy nő számára, a Zero Dark Thirty főhőse mégis képes itt a csúcsra jutni: a film azt meséli el, hogy évekig tartó, kőkemény munkának és kutatásnak köszönhetően hogyan ütöttek rajta sikeresen Oszama Bin Ladenen az amerikaiak. Mindezt egy nő vezetésével!

Maya CIA-ügynökként az ügy megszállottja lesz, magánélete gyakorlatilag nincs, mindent felad a feladatért – és hogy megéri-e? A Zero Dark Thirty ennek eldöntését a nézőre bízza, és érdemes elgondolkodni az üzenetén.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást