Kikapcsolódás / Szórakozás

5+1 női könyv, amit már kézbe venni is gyönyörűség

5+1 női könyv, amit már kézbe venni is gyönyörűség

Sarah Perry: Az essexi kígyó

1893, London. Amikor Cora Seaborne és Francis nevű fia megérkezik Essexbe, ott az a szóbeszéd járja, hogy az egykor a lápvidéken garázdálkodó s emberéleteket követelő mitikus szörny, az essexi Kígyó újra feltűnt Aldwinter egyházközségének partjainál. Lelkes természetbúvárként Corát tűzbe hozza a hír, hisz talán egy eleddig ismeretlen állatfaj példányáról van szó. A lény nyomait követve ismerkedik meg Aldwinter papjával, William Ransome-mal, akivel ellentmondásos érzelmeket táplálnak egymás iránt, míg végül a legváratlanabb módon alakítják át a másik életét.

Sarah Perry sikerregénye számos irodalmi díjat kapott és azonnal népszerű lett az olvasók körében, elvégre szerepel benne egy kis misztikum, az anyaság, az érzelmek vihara, és egy erős, magabiztos nő, aki saját korát meghaladva tántoríthatatlanul halad a tudomány útján, és cseppet sem érdekli, hogy ki mit gondol erről. Nem lehet nem szurkolni neki.

Az Essexi Kígyó, 21. század, bien.hu

Imogen Hermes Gowar: A hableány és Mrs. Hancock

1785 szeptemberében egy este türelmetlen kopogtatás hallatszik Jonah Hancock, a kereskedő ajtaján. Egyik hajóskapitánya toporog a küszöbön, miután eladta Jonah hajóját egy hableányért.

A hír végigsöpör a dokkokon, kávéházakon, szalonokon és bordélyokon, minden áldott lélek Mr. Hancock csodálatos teremtményét akarja látni. A hableány érkezése kizökkenti a kereskedőt a hétköznapok világából, és a legelőkelőbb körökbe kínál számára belépőt. Így ismerkedik meg egy pazar estélyen Angelica Neallel, a neves kurtizánnal, s egyben a legvonzóbb asszonnyal, akit valaha látott… A találkozásuk mindkettőjük életét veszedelmes, új vizekre sodorja. Vajon képesek lesznek-e megküzdeni a sellőknek tulajdonított, pusztító erők hatalmával?

Gowes különleges ötletből kiinduló regénye misztikus karaktere ellenére nagyon is életszagú, ami részben annak is köszönhető, hogy az első könyves, és azonnal óriási sikert arató író a regény helyszínéül saját lakhelyét, London délkeleti negyedét választotta. Tanulmányai során pedig – régészetet, antropológiát, művészettörténetet és kreatív írást tanult – olyan tudásanyagra tett szert, amelyet kiváló írói készséggel vegyítve úgy tud elmesélni egy hihetetlen történetet, hogy közben minden szavát elhisszük.

A hableány és Mrs. Hancock, 21. század, bien.hu

Stacey Halls: Familiárisok – A pendle-dombi boszorkányok

Fleetwood Shuttleworth, a 17. század elején játszódó történet főhőse alig 17 éves, és negyedszer várandós. Ő Gawthorpe Hall úrnője, de eddig még nem sikerült gyermeket világra hoznia, pedig a férje, Richard már nagyon vágyik örökösre.

Amikor Fleetwoodnak a kezébe kerül egy levél, amelyet a harmadik halvaszülését levezető orvos írt a férjének, lesújtó hírrel szembesül: egy újabb terhességet már nem fog túlélni. Találkozik egy fiatal bábával, Alice Grayjel, aki megígéri, segít, és bebizonyítja, hogy az orvos tévedett. Alice-t boszorkánysággal vádolják, és Fleetwood mindent kockára tesz, hogy megmentse. De vajon Alice valóban az, aminek látszik?

A Familiárisok egy olyan érzékeny kérdést és félelmet jár körül, amit teljes valójában csakis a nők érthetnek meg és érezhetnek át. A számkivetettség, a kiszolgáltatottság és az egymásra utaltság mellett az anyaság, a vágyakozás és a veszteség feldolgozása is megjelenik ebben az árnyalt és érzékeny történetben, amelyben a nőiség és a boszorkányság szembeszáll a hatalommal.

Familiárisok, 21. század, bien.hu

A cikk folytatódik a következő oldalon. Kattints ide a lapozáshoz >>

1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást