7 népszerű étel reggelire, amit a dietetikusok szerint kerülnöd kéne

7 népszerű étel reggelire, amit a dietetikusok szerint kerülnöd kéne

Címlap / Életmód / Egészség / 7 népszerű étel reggelire, amit a dietetikusok szerint kerülnöd kéne

A reggelit régóta a nap legfontosabb étkezésének tartják az egészségre gyakorolt lenyűgöző előnyei miatt. „Fontos, hogy minden reggel egy kiadós, kiegyensúlyozott reggelit fogyasszunk, hogy az agyunk és a testünk energikusan induljon neki a napnak” – mondja Destini Moody, dietetikus.

VIDEO Pár percben megtanítalak, hogyan készíts elbűvölő Valentin-napi sminket

Amikor reggeliről van szó, nem ragadhatunk meg bármit, ami étvágygerjesztőnek tűnik, és várhatjuk, hogy egész nap jól érezzük magunkat. Okos ételválasztásokkal kell összeállítanunk egy egészséges, kiegyensúlyozott reggelit, hogy valóban jól induljon a napunk. Szerencsére ez viszonylag könnyen megoldható. Íme azok azok az ételek amiket mindenképpen kerülnöd kéne a szakemberek szerint!

A reggelinek nem kell bonyolultnak lennie ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen” – hangsúlyozza Moody. Ez a kiegyensúlyozottság általában azt jelenti, hogy az étkezésünk hasonlít a Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola Egészséges Étrend Tányér modelljére.

Ez a vizuális iránymutatás azt mutatja, hogy a tányérunk fele gyümölcsökből és zöldségekből, egynegyede teljes kiőrlésű gabonákból, a maradék része pedig sovány fehérjéből álljon.

Alternatív megközelítésként a kiegyensúlyozott reggelit úgy is meghatározhatjuk, hogy tartalmaz magas rosttartalmú, összetett szénhidrátokat, jó minőségű fehérjét, valamint legalább egy adag gyümölcsöt vagy zöldséget” – teszi hozzá Moody. Ezzel együtt számos klasszikus reggeli étel valójában nem illik bele a kiegyensúlyozott reggeli modelljébe az összetevők miatt, amelyeket tartalmaznak, vagy épp nem tartalmaznak. Olvass tovább, ha szeretnéd tudni, hogy mely ételeket érdemes elkerülnöd reggelire, ha teheted.

Ételek, amiket jobb elkerülni reggelire

Bár az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás sosem mondja, hogy „soha”, vannak bizonyos ételek, amelyeket érdemes korlátozni, és csak ritkán, különleges alkalmakkor fogyasztani. Ez igaz a következő reggeli ételekre:

1. Szalonna

A szalonna a reggelik klasszikus eleme, ám több szempontból is problémás. „Próbáljuk kerülni a magas zsírtartalmú fehérjeforrásokat, mint például a szalonna, mivel ezek gyulladáskeltő zsírokat tartalmaznak, amelyek állandó fogyasztás mellett lelassíthatják a testet és károsíthatják a szív egészségét” – mondja Moody.

Bár vitatott, a szalonnában található étrendi koleszterin és telített zsírok bizonyítottan növelhetik a vér koleszterinszintjét, illetve növelhetik a szívbetegségek kockázatát. A tartósan magas koleszterinszint érelmeszesedéshez vezethet, ami az erek és artériák falán kialakuló lerakódásokat eredményez, és gyakran társul szív- és érrendszeri betegségekkel.

Emellett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közel egy évtizede a feldolgozott húsokat, például a szalonnát, az 1. csoportba tartozó rákkeltő élelmiszerek közé sorolta. Alternatívaként választhatunk nitrátmentes pulyka vagy kanadai szalonnát, amelyek kevesebb zsírt tartalmaznak, és egészségesebb feldolgozási eljáráson mennek keresztül. Minimálisan feldolgozott, növényi alapú alternatívák, mint a tempeh vagy a tofu szalonna, szintén remek választások lehetnek.

pexels.com

2. Bundáskenyér

Bár a bundáskenyérkétségtelenül finom, reggelire fogyasztva nem biztos, hogy sok energiát ad. „A finomított szénhidrátokat tartalmazó bundáskenyér, káros reggel, mivel általában rostszegény. Az alacsony rosttartalmú ételek gyakran nem tartalmaznak más tápanyagokat, amelyek lassítanák az emésztést, így gyorsan lebomlanak, és drasztikus vércukorszint emelkedést (majd csökkenést) okoznak” – magyarázza Moody.

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!