Az uborka igazán jó barátod lehet a konyhában és azon kívül is, hiszen rengeteg szuper tulajdonsága van, amit érdemes kihasználnod. Nagyon magas a víztartalma, hűsíti és nyugtatja a bőrt, ezért remek lehetőségeket tartogat a folyadékpótlásra, a bőr hidratálására és a napozás okozta leégés kezelésére. Cikkünkben összegyűjtöttünk pár ötletet ennek az alacsony kalóriatartalmú, sokoldalú zöldségnek a felhasználására.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/5 Frissítő shake
Ha volt már fogyókúrás időszakod és merültél már el az egészséges táplálkozás lehetőségeiben, akkor a diétás tanácsoknál tuti, hogy az uborkával is találkoztál. Lédús és sok ásványi anyagot tartalmaz. Gazdag magnéziumban, foszforban, vasban és C vitaminban is.
Az ubi elősegíti az egészséges emésztést és a megfelelő bélflóra fenntartását. Ha szeretnél lendületet venni egy finom frissítőből, akkor készíts egy üdítő házi shaket.
A méregtelenítő, könnyű turmixhoz az uborka héját ne vedd le, de jól mosd meg! Egy uborkához tegyél egy almát, csöpögtesd bele egy fél citrom levét, aprogass hozzájuk egy kivit (héja nélkül) és ha szereted, egy kis petrezselyemmel hintsd meg az összeturmixolnivalókat.
A házilag elkészített ubis chips jó kis ötlet vendégváró falatkáknak vagy filmezéshez ropogtatnivalónak. A csupa olaj, nagyon fűszeres, gyomorpróbáló bolti chipsek helyett próbáld ki ezt a fincsi nasipótlót.
Az uborkát vágd vékony szeletekre úgy, hogy a héját se vedd le róla. Kevés metélőhagymát, kaprot, sót szórj a szeletekre és tedd olívaolajos pácba őket, így kicsit összeérnek az ízek.
Jól csöpögtesd le az olajat a karikákról, sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatva mehetnek is a sütőbe. Néha forgasd át a szeleteket. 180 fokon úgy 10 percig süsd őket, de figyeld, nehogy megégjenek.
Bekaphatsz belőlük párat akkor is, ha két étkezés közt megéhezel és nem akarod magas kalóriatartalmú kajákkal enyhíteni az éhséged. Ha van kedved, mondjuk cukkiniből és édesburgonyából is készíthetsz ropogós chipset.
Ez a bőrgyógyászatban is használt zöldség üdévé, simává teszi az arcbőrödet. Zsíros és száraz bőrre egyaránt jó hatással van, mert hidratál.
Az arcmaszkok csomagolásán gyakran láthatod az uborkát mint hívószót, így nem kell mindig bolti terméket használnod, mert a friss, hideg uborka önmagában is varázsszer.
Ha kipirosodott a bőröd a napozástól, netán a szemöldökcsipesz hagyott csúnya nyomot, esetleg túl nagy karikákat észlelsz a szemed alatt, feküdj le pár perce az uborkapakolással.
Nemcsak az emésztést segíti az uborka, hanem kiváló fejfájás csillapítására is. Persze nem pótol egy erősebb migrén esetén fájdalomcsillapítót, de mondjuk egy bulis este utáni macskajaj ellen bevetheted. A dehidratáltságot is orvosolja.