Neked is „eperlábad” lesz a borotvától? A módszer, amivel szép marad a bőröd

Neked is „eperlábad” lesz a borotvától? A módszer, amivel szép marad a bőröd

Címlap / Stílus / Test / Neked is „eperlábad” lesz a borotvától? A módszer, amivel szép marad a bőröd

A jó idő közeledtével ismét felszínre kerülnek a szőrtelenítéshez kapcsolódó problémák is. Ha borotvát használsz a lábaidon, akkor könnyen lehet, hogy te is találkoztál már a makacs kis pöttyök megjelenésével, melyek tönkreteszik a bársonyos végeredményt. Csak nyugalom, van rájuk megoldás!

Mi az az eperláb?

A kifejezés az eperszemeken látható magok, pöttyök nyomán kapta a nevét, hiszen a lábon is ezekhez hasonló foltok jelennek meg.

Az eperlábakon látható pöttyök valójában szőrtüszők vagy megnagyobbodott pórusok és az azokban csapdába esett olajok, baktériumok és elhalt hámsejtek keverékéből álló szennyeződések.

Amikor borotválkozás után a tüszőkhöz vagy pórusokhoz levegő jut, akkor elszíneződhetnek, sötétebbé válhatnak, vagyis ezek az egyébként láthatatlan szennyeződések nagyon is láthatóvá válnak.

Ugyan jóval ritkább, de az is előfordulhat, hogy az elváltozást egy bőrprobléma okozza:

a keratosis pilarist a népnyelv grízes- vagy libabőrként is ismeri, és makacs esztétikai probléma, ami azonban szerencsére ártalmatlan.

Többnyire a kar felső részén, a combok elülső oldalán és az arcon jelenik meg, de ritkán a láb alsó részén is előfordulhat. Ilyenkor a túlzott mennyiségű keratin vagy bőrhámlás nyomán felhalmozódó sejtek ragadnak be a tüszőkbe vagy pórusokba. A tünetek jellemzően ciklikusan jelentkeznek és a lakosság körülbelül 10-15%-át érintik.

Mit tehetsz ellene?

Először is fontos tisztázni, hogy mi okozza az elváltozásokat – a diagnózis felállításában egy bőrgyógyász segíthet.

Ha keratosis pilaris okozza a pöttyöket, akkor valószínűleg valamilyen kémiai hámlasztót, BHA vagy AHA savat fog javasolni, ami segít megakadályozni, hogy a hámló bőr a pórusokban maradjon. Ezzel a bőrproblémával különösen fontos a megfelelő hidratálás és az allergén anyagok kerülése:

használj kíméletes tusfürdőt és könnyen beszívódó, jó minőségű hidratálókrémet, ami nem tömíti el a pórusokat, viszont nyugtatja a bőrt.

Ez azért is fontos, mert a kis foltok, dudorok vakarásával, dörzsölésével sokat árthatsz a bőrödnek, könnyen elfertőződhetnek, begyulladhatnak a pórusok.

Diana mironenko/depositphotos.com

Ha nem a túlzott keratintermelés okozza a panaszokat, akkor lényegesen egyszerűbb a dolgod: ebben az esetben a borotvádat kell közelebbről szemügyre venned, és ha kell, lecserélned. A jó minőségű borotvák sokkal kisebb irritációt okoznak, kevesebb elhalt hámsejtet hagynak maguk után, így az eperláb kialakulásának megelőzése, vagy a már kialakult pöttyök eltüntetése érdekében fontos, hogy jó minőségű borotvát használj, és azt rendszeresen cseréld.

A borotvahab vagy gél használata ugyancsak jelentősen csökkenti az irritációt.

A benőtt szőrszálak szintén ronthatnak a helyzeten: bizonyos esetekben a tüsző körüli bőr elsötétülhet a borotválkozás során fellépő irritáció hatására, ami növeli a sötét megjelenést. A rendszeres radírozás segíthet elkerülni ezt a jelenséget.

Ha tehát nem csak szőrtelen, de sima, egységes felületű lábakat szeretnél, borotválkozás előtt radírozd rendszeresen a bőrt, használj borotvahabot vagy gélt és jó minőségű, tiszta borotvát, szőrtelenítés után pedig gondoskodj róla, hogy egy könnyű, nyugtató, hidratáló hatású krémmel kezeld az igénybe vett bőrt. Ha mindezeket még egy antibakteriális szappannal is kiegészíted, biztos lehetsz benne, hogy idén nyáron csak a gyümölcssalátádban látod majd az epermagokat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást