A természet mintha szándékosan időzítené őszre a narancssárga színbombáját, csak hogy felvidítson és felélénkítsen minket a szomorkás, borongós, egyre hűvösebb napokon. Ezért elhoztam neked ma narancsszínű kedvenceimet, hogy egy kis örömet varázsoljak az asztalodra és a pocakodba. A narancs, mint másodlagos szín a tüzes és életerőt sugárzó vörös valamint a vidám és élénkítő sárga összeolvadásából született. Hatása ezáltal szelídebb és harmonikusabb, mint a nyersebb erővel bíró alapszíneké. Lelkesítő, vidámító, dinamizáló és örömöt sugárzó.
Segíti az összpontosítást, felvillanyozza a testet, életkedvet ad, energikussá, gyengéddé, szívélyessé, optimistává és közvetlenebbé tesz. Simulékonyságával segíti, hogy könnyebben alkalmazkodj a változásokhoz. Ajánlott egy kis narancsszín, amikor azt érezed, hogy tisztességtelenül bántak veled, szorongások vagy félelmek gyötörnek, esetleg nagyon levert vagy valamilyen veszteség miatt.
Kedvező hatású fáradtság, megfázás esetén, erősíti a tüdőszövetet, oldja a görcsöket, gyógyítólag hat asztma, hörghurut, köhögés esetén, erősíti az immunrendszert, stimulálja a lépet, a gyomrot, a hasnyálmirigyet és az anyagcserefolyamatokat. Akkor most következzenek azok az ételek és italok, amelyek tele vannak narancs- energiával:
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/12 Narancstrió leves
Moss meg egy csésze vöröslencsét és áztasd be néhány órára. 250 g karikákra vágott sárgarépát piríts néhány percig 1 evőkanál kókuszolajban, majd dobj mellé 250 g kockára vágott édesburgonyát és a lencsét. Ízesítsd sóval, őrölt köménnyel, frissen tört feketeborssal, kurkumával, főzd készre, és turmixold össze. Tálaláskor csorgass rá némi tejfölt, és néhány csepp hidegen sajtolt olajat.
Fél csésze sült sütőtökpürét fakanállal dolgozz össze ½ csésze rikottával, 1/3 csésze finomra reszelt parmezánnal, 1 ¼ csésze liszttel, 1 tojással, egy csipet sóval és némi frissen őrölt feketeborssal. A masszából lisztezett felületen több részletben készíts hurkákat, vágd falatnyi darabokra, egy villával nyomj rájuk csíkokat. Dobd lobogó forró, sós vízbe és főzd készre. Pillanatok alatt elkészülnek. Szóval miután felúsznak a felszínre várj néhány percet, majd halászd ki őket. Aztán tedd át egy felforrósított serpenyőbe egy kevés vajra és pirítsd aranybarnára a nyokkikat. Ha szereted dobhatsz melléjük néhány összetépkedett zsályalevelet. Sajtmártással vagy parmezánnal gazdagon meghintve tálald.
Egy teáskanálnyi chia magot szórj egy csészébe, adj hozzá 3 evőkanál vizet, keverd át. Reszelj le 2 nagyobbacska meghámozott sárgarépát, nagy lyukú reszelőn. A továbbiakban adj hozzá a reszelékhez fél teáskanál sót, 1 evőkanál finomra morzsolt szárított borsikafüvet, 3 evőkanál búzalisztet, 1 evőkanál szezámmaglisztet és a chia- kocsonyát. Formázz 6-8 korongot, és 1 evőkanál kókuszolajon, mérsékelt lángon süsd aranybarnára.
A tortaformát kenj ki kókuszolajjal és hintsd be alaposan barna nádcukorral. Egy maréknyi meghámozott mandarint szeletelj fel vízszintesen, hogy csinos korongokat kapj. Ízlésesen fedd be a forma alját a szeletekkel, a résekbe, hézagokba is szabjál gyümölcsöt. Egy tálban keverj össze 230 g lisztet 2 teáskanál sütőporral, egy másik tálban pedig keverj el 250 ml kókusztejet, 80 ml folyékony kókuszolajat, 100 g cukrot, 1 evőkanál citromlevet és 1 evőkanál vaníliaesszenciát. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Néhány mozdulattal forgasd össze a két tál tartalmát, és öntsd ez előkészített mandarinokra. Kb. 40-45 percig süsd a süteményt, és tányérra borítva tálald.
Keverj össze 100 g rikottát, 200 g finomra reszelt sárgarépát, 50 g kókuszreszeléket, 2- 3 evőkanál cukrot egy kevés reszelt citromhéjjal. A megszokott módon készíts elő egy csomag réteslapot, szórj rá kevés útifűmaghéjat, helyezd el rajta a tölteléket és tekerd fel. Előmelegített sütőben süsd aranysárgára.
Egy tálban keverj össze 200 g lisztet, 80 g kókuszreszeléket, másfél teáskanál szódabikarbónát és egy marék apró darabokra vágott vörösáfonyát. Egy másik keverőtálba 1 elhabart tojás, 80 ml folyékony kókuszolaj, 150 ml mangópüré, 150 ml kókuszkrém, 80 g cukor kerüljön, és keverd szépen össze a hozzávalókat. Forgasd bele a száraz anyagokat a nedves keverékbe, és tempósan kezd el kiadagolni a muffinformákba. Előmelegített sütőben, 180 °C-on süsd aranysárgára.
Darabolj össze 1 kg datolyaszilvahúst, és tedd egy lábasba. Csorgasd rá egy citrom levét, adj hozzá 300 g zselésítő cukrot és 1 kávéskanál reszelt narancshéjat. Főzd fel, és forrald néhány percig, majd töltsd makulátlanul tiszta üvegcsékbe. Néhány percre fordítsd meg a már lezárt üvegeket, végül száraz dunsztban hagyd kihűlni.
Kizárólag kezeletlen héjú vagy biotermesztésből származó narancsot használj, mert vannak olyan felületkezelő anyagok, amelyek fogyasztásra alkalmatlanná teszik a citrushéjakat. Csak a héj színes részét hámozd le, fehér hártya ne legyen rajta, mert az túl keserűvé tenné az édességet. Piciny pogácsaszaggatóval szúrj ki belőlük korongokat. Önts rájuk tiszta vizet és áztasd 2 napig, a vizet többször lecserélve. Az utolsó vízben főzd puhára a narancshéjat. Akkor van készen, ha egy tűt beleszúrva az könnyen átcsusszan rajta. Lecsepegtetés után mérd le, és ugyanakkora súlyú cukorból főzz sűrű szirupot. Tedd bele a héjakat és főzd fel, majd pihentesd egy éjszakát. 3- 4 napon át vedd ki a héjdarabokat, és sűríts be a szirupot. Miután fonódásig sűrűsödik, főzd fel a narancshéjjal. Amikor zománcszerű bevonatot képez a cukor a lapocskákon, szedd ki óvatosan a darabokat egy olajozott tálra, forgasd meg kristálycukorban, végül hagyd megszáradni. A teljesen megszáradt narancskorongokat félig mártóztasd meg olvasztott csokoládéban.
Turmixolj össze 150 g főtt édesburgonyát 300 ml forró kókusztejjel és esetleg egy icipici fahéjjal. Ha hígabbra szeretnéd, tehetsz még hozzá némi kókusztejet vagy vizet. Tejszínhabbal és egy pici fahéjjal megkoronázva fogyaszd.
Két megtisztított sárgabarackot, 1 kisebb banánnal, egy mokkáskanál sárgabarackmagolajjal, 1 evőkanál chiamaggal, 100 ml ananászlével és 150 ml kókusztejjel turmixolj össze.
Turmixolj össze 100 g sült sütőtököt, 1 kisebb, megtisztított és feldarabolt almát, 1 narancs húsát, 300- 400 ml kókusztejet és kevés fahéjat. Amennyiben szükséges édesítsd mézzel, barna nádcukorral, vagy ami kedvedre való.