Napfény bűntudat? Lehet, hogy te is ezzel küzdesz tavasszal

Napfény bűntudat? Lehet, hogy te is ezzel küzdesz tavasszal

Címlap / Életmód / Lélek / Napfény bűntudat? Lehet, hogy te is ezzel küzdesz tavasszal

Ahogy kijött a jó idő, a hangulatunknak is javulni kellene – gondolják sokan. A tavasz beköszöntével egyre többen töltenek órákat a szabadban, hogy az év első igazán kellemes napjait kiélvezzék. Ugyanakkor vannak, akiknél ez az energizáló hatás nem jön, vagy egyszerűen túlságosan fáradtak ahhoz, hogy sétáljanak egyet. Ilyenkor jön képbe a bűntudat, amit akkor érzel, amikor kint remek az idő, te viszont mégis inkább a benti sorozatmaratont választod. Ezt nevezik a „napfény bűntudatnak”, ami nem meglepő módon akár az egész napodat elszúrhatja.

Mi az a napfény bűntudat?

A TikTokon kezdett el terjedni a fogalom, ahol az egyik felhasználó feltöltött egy videót arról, hogy egy csodálatos napon bűntudatott érzett azért, mert túlságosan fáradt volt odakint élvezni a napsütést. 

„Nyomás van rajtam, hogy elmenjek egyet sétálni és kiélvezzem a jó idő minden pillanatát, amíg lehet. Nem érzem jól magam bent, mert az jár a fejemben, hogy inkább a szabadban kellene lennem.”

– mondta a videóban.

A kommentek között sokan írták le hasonló élményeiket, például azt, hogy azért szeretik az őszi-téli időjárást, mert senki nem várja el tőlük, hogy kimenjenek, energikusak legyenek, ebben pedig van valami megnyugtató.

@thereneereina 99 problems and sunshine is one. #relatable #niceweather #torontotiktok #guilt #funnymom #momcomedy #guilty ♬ original sound – Renee Reina

Dr. Nadia Teymoorian pszichológus szerint a napfény bűntudat egy bántó érzés, ami stresszessé tehet – különösen akkor, ha azt gondolod, mindenki más odakint van és nagyon jól szórakozik.

Lehet, hogy érzed, ahogy a szomszédban előkerül a grill, vagy a teraszon gyűlnek össze az emberek. Te pedig úgy érzed, hogy a világ legunalmasabb nője vagy, pusztán azért, mert inkább bent pihennél. Mindegy, hogy levert vagy, nehéz heted volt, vagy sorozatmaratont terveztél be, ilyenkor a bent töltött időt mindig rossznak fogod érezni.

A bűntudat akkor is elönthet, ha túlságosan tele van a naptárad és egyszerűen nincs időd a szabadba menni. Amennyiben pedig olyan helyen élsz, ahol alapvetően kevesebbszer bújik elő a nap, az érzés tovább fokozódhat.

Napfény és FOMO

Kevin Belcastro terapauta szerint a napfény bűntudatért a negatív érzések, gondolatok tehetőek felelőssé, amik összegyűlve elhitetik veled, hogy rosszat teszel azzal, ha bent punnyadsz egy napfényes délutánon.

„A leggyakoribb okai a bűntudatnak a társadalmi normákkal, értékrenddel vannak kapcsolatban, hiszen ekkor attól tartasz, hogy nem tartod be ezeket.”

– mondja a szakember.

Ezért érezheted magadat lustának akkor, ha otthon maradsz. A bűntudatra ráerősíthetnek a közösségi oldalak is, például, ha látod, ahogy a barátaid kint piknikeznek – te pedig éppen a kedvenc sorozatod új évadát nézed a kanapéd kényelméből.

fotostorm/istockphoto.com

Rendben van, ha „elpazarlod” a napot

Belcastro szerint mindenkinek más nyújt kikapcsolódást és feltöltődést. Simán elképzelhető, hogy a lemerült aksit te az ágyban töltött pihenéssel tudod feltölteni, míg másoknak a túrázás adja meg ezt az élményt.

Vannak napok, amikor egyszerűen nincs kedved semmihez és ezzel nincs is probléma. Ha mégis nagyon zavarna a bűntudat, próbáld meg átgondolni, mi okozhatja. Lehet, hogy a családodban lenézték, aki semmittevéssel töltötte a hétvégét és ez már annyira természetes neked, hogy bűntudatot kelt benned. A lényeg viszont az, hogy te kipihend magadat és ne rágódj azon, hogy mások mit csinálnak, ha neked épp nincs kedved hozzá. 

Gondolj arra, hogy mit terveztél be aznapra, mit szeretnél csinálni és mi az, ami fontos ahhoz, hogy jól érezd magadat. Tarthatsz egy self-care napot, olvashatsz, aludhatsz, vagy főzhetsz, a hobbidra is szánhatsz időt. A lényeg az, hogy a te kezedben van a saját boldogságod kulcsa, így azt válaszd, amire éppen szükséged van.

Nyitókép: Nazar Rybak/istockphoto.com

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!