Egy fárasztó nap végén teljesen természetes, ha úgy érezzük, nincs kedvünk elmosogatni, alapvetően viszont a legtöbben egyetértünk abban, hogy nem érdemes túl sokáig halogatni a koszos edények, evőeszközök, poharak tisztává varázsolását, hiszen minél több ideig állnak egy helyben, annál nehezebb lehet eltávolítanunk róluk a különféle szennyeződéseket.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
A szakértők szerint viszont akkor sem lehetünk teljesen nyugodtak, ha a mosogatónk már üres. A Southern Living nemrégiben arra hívta fel a figyelmet, hogy a National Sanitation Foundation közegészségügyi szervezet szerint a legtöbbünk otthonában a mosogató a legszennyezettebb hely, még akkor is, ha nem tűnik koszosnak. A mindennapi tevékenységeink következtében ugyanis rengeteg baktérium gyűlhet össze a mosogatóban. Ha pedig nem tisztítjuk ki bizonyos idő elteltével, komoly következményekkel szembesülhetünk.
Ennyi idő elteltével mindenképp tisztítsd meg a mosogatót
Leanne Stapf, a washingtoni Cleaning Authority operatív igazgatója szerint hetente egyszer mindenképp érdemes kitakarítanunk a mosogatót. Ez akkor is igaz, ha szabad szemmel tisztának tűnik vagy ha hosszabb ideje nem használtuk.
A szakértő hozzátette, hogy egy fertőtlenítő törlőkendő vagy tisztító spray bevetésével kétnaponta érdemes felfrissíteni a mosogatót, különösen az influenzaszezonban. Így ugyanis könnyebben távol tarthatjuk a kellemetlen kórokozókat egészen addig, amíg nincs időnk tisztításra. Vannak azonban olyan helyzetek is, amikor azonnal indokolt kitisztítanunk a mosogatót.
Ekkor fertőtlenítsd egyből
Ha nyers húsokat, halakat dolgoztál fel a konyhában, akkor a szakértő szerint fontos, hogy közvetlenül a főzés, sütés után egyből fertőtlenítsük a mosogatót. „Ezen területek letörlése vagy leöblítése nem elég ahhoz, hogy elpusztítsuk azokat a baktériumokat, amelyek elterjedtek a konyhában, miközben ételt készítettünk” – figyelmeztetett Stapf.
A szakértő azt javasolja, hogy ilyen esetben először is töltsük meg a mosogatót meleg vízzel. Ezután adjunk hozzá egy kis fehérítőt, és hagyjuk állni legalább öt percig, mielőtt leengednénk. Ha végeztünk, akkor pedig ne felejtsük el letörölni a csapot és a fogantyúkat sem, hogy tényleg az egész mosogató tiszta legyen!
A szódabikarbóna is aranyat érhet a mosogató tisztítása során
Ha nem a húsok, halak után szeretnénk fertőtleníteni, hanem az általános takarítást végeznénk el, akkor a jó hír az, hogy nincs feltétlenül szükségünk valamilyen bolti, vegyi anyagokkal teli mosogatószerre. A szakértő szerint bőven elég, ha meleg szappanos vizet és szódabikarbónát keverünk össze.
Egész pontosan három evőkanál szódabikarbónát egy evőkanál szappannal és ¼ csésze vízzel. Ezután egy tiszta törölköző vagy kendő segítségével súroljuk ki alaposan a kapott keverékkel a mosogatót! Fontos, hogy a mosogató oldalát és a lefolyó körüli területet is megtisztítsuk, majd alaposan öblítsük le az egész felületét, hogy ne maradjanak rajta csíkok, és már el is készültünk. Vagyis tulajdonképpen egy roppant egyszerű műveletről van szó, amit ha kéthetente alkalmazunk, megkímélhetjük magunkat attól, hogy baktériumok hemzsegjenek a konyhánkban, amelyek akár különféle kellemetlen megbetegedésekhez is vezethetnek.