Otthon / Utazás

Montenegróban jártam: 5 ok, amiért érdemes neked is idelátogatnod

Montenegróban jártam: 5 ok, amiért érdemes neked is idelátogatnod

Montenegrót egyre többen kezdik felfedezni, nem csak a környező országok lakói, hanem a nagyvilág számos pontján élők is. Néhány évvel ezelőttig főként az orosz turisták kedvelt úti célja volt ez az ország, de az elmúlt 1-2 évben számos nagy, külföldi utazási magazin is ajánlja, mint ideális nyaralóhelyet, és hazánkból is egyre többen választják a nyári pihenésre ezt az országot. Én is így tettem. Mondok is most 5 érvet, hogy miért érdemes neked is itt vakációznod!

Nem kell messze menned

Sokak számára fontos szempont, hogy ne azzal teljen a nyaralásból több értékes nap, hogy odautaznak a célállomásra, és vissza. Montenegró elérhető közelségben van, hazánkból nem csak autóval vághatsz neki az útnak, hanem busszal, vonattal, sőt, repülővel is.

Ha utóbbit választod – amely meglepően kedvező áron van, és ugyan a fővárosban, Podgoricában tesz le a gép, de a transzfer sem kerül horrorisztikus összegbe a különböző tengerparti városokig –, akár már koradélután a strandon sütkérezve töltheted az első napod.

Amellett, hogy viszonylag közel van, az árak is nagyon barátiak, mind a szállás, mind az étkezés tekintetében, de az egyéb szolgáltatások sem kerülnek sokba, általában a hazai áraknál olcsóbbak.

Csodálatos természet

Ha olyan nyaralásra vágysz, ahol csodaszép környezetben töltheted el a vakációt, Montenegró tökéletes választás.

Az ország neve azt jelenti, hogy fekete hegy: ha ide látogatsz, ezt rögtön megérted, főként ha repülővel érkezel. Az ország nagy területén húzódnak meg a hegyek, amelyek valóban feketés árnyalatúak sok helyen.

Mint apró kis ékszerdobozokat, úgy ölelik körbe a tengerparti városkákat – ennek köszönhetően a kilátás mindig csodálatos, a szürke-fekete hegyek és a kristálytiszta, kék tenger találkozásának köszönhetően, és a levegő is fantasztikus.

Montenegróban számos nemzeti park található, így ha valóban egy, a hétköznapokból kiszakadós, természetjárós utazást tervezel, akkor is megéri ide utaznod.

 

Nagyon kedvesek az emberek

Montenegró jórészt az ide utazó turistákból, az idegenforgalomból él, ezért részben ehhez igazodva, részben azért, mert egy déli országról beszélünk, hihetetlenül vendégszeretőek, segítőkészek és barátságosak az itt élő emberek.

Az angol nyelvet még az idősebb generáció tagjai közül is sokan beszélik, így a piacon, éttermekben, múzeumokban, buszpályaudvaron is könnyen elboldogulhatsz.

Bátran kérj segítséget, ha eltévedtél, ha ajánlást szeretnél, mit érdemes megnézned, vagy csak az érdekel, mit érdemes megkóstolnod.

Emellett még egyedül vagy barátnőkkel utazó nőként attól sem kell tartanod, hogy esetleg a helybéli férfiak úgy is megpróbálják rád erőltetni a társaságukat, ha te arra nem vágysz, mert általában nagyon tisztelettudóak.

 

Kultúrák találkozása

Montenegró kultúráját tekintve kelet és nyugat találkozása, az idők során ugyanis számos különböző hatás érte, melyek erős nyomot hagytak.

Ilyen az iszlám hatás, illetve a velencei befolyás nyoma, de Ausztria és a szlovén kultúra is rányomta a bélyegét az országra. Ez a művészetben, építkezésben is meglátszik, de megjelenik a vallásosságban, és természetesen a gasztronómiában.

Montenegróban számos érdekes látnivaló akad, bárhol bele lehet botlani templomokba, monostorokba, csodaszép kikötőkbe és épületekbe, elragadó óvárosokba.

Egyszerre érezheted itt a visszafogott, keleti hatást és a pezsgő, mediterrán életfelfogást is, így olyan, mintha nem is egy helyen nyaralnál, hanem több, különböző országban.

 

Pihenni és bulizni is ideális

Montenegróba megéri annak is nyaralnia, aki túrázni szeretne a hegyekben, a természetben, annak is, aki az óvárosok elragadó történelmében kutatna, annak, aki a strandon töltené minden idejét, hogy kipihenje a hétköznapok fáradalmait, és annak is, aki jókat bulizna – hiszen ebben az országban erre mind van lehetőség.

A Kotori-öböl kiváló hely azoknak, akik a helyi kultúrával és történelemmel ismerkednének, Herceg Novi a strandolás szerelmeseinek ideális, a pörgős Budva a fiatal, bulizni vágyó üdülőket várja, míg a Lovcen Nemzeti Park tökéletes a túrázóknak – de ezen kívül még számtalan felfedezésre érdemes városkát találhatsz Montenegróban.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást