Stílus / Arc

Ezt mondja el rólad, hogyan ráncosodsz

Hiába vásárolunk méregdrága krémeket és próbáljuk fékezni az öregedés jeleit, az igazság az, hogy előbb-utóbb úgyis ráncosok leszünk, hacsak nem fekszünk rendszeresen kés alá – de még akkor is eljön az az idő, amikor a bőrünk már nem bírja el saját magát.

Az viszont, hogy hol ráncosodunk, rengeteg mindent elmond rólad – az alábbiakat érdemes tudni akkor, ha már látod, hogy megjelentek az első szarkalábak.

A ráncokat általában rengeteg különböző csoportba szokták sorolni, rengeteg különböző rendezési elv szerint. Léteznek például dinamikus és statikus ráncok, amelyek között alapvetően az a különbség, hogy előbbieket az ismétlődő arckifejezések és arcmozgások okozzák, utóbbiakat pedig egész egyszerűen az idő múlása: a bőr veszít a rugalmasságából, és megereszkedik. 

A ráncok azonban rengeteg mindent elárulnak arról, aki viseli őket: többek között azt, hogy eddigi élete során mi volt a leggyakoribb érzelem, ami kiült az arcára, milyen az alapvető arckifejezése, és, bármilyen furcsa is, az őszinteséget és a nyíltságot.

Amit érzünk, az mindig valamilyen szinten kiül az arcunkra, és ha valaki gyakran palástolja az érzelmeit és gondolatait, annak is van nyoma a ráncokban. Ha egész életedben boldog, felhőtlen ember voltál, akkor valószínűleg nevetőráncaid jelennek meg először, ha viszont sokat törted a fejed, töprengő típus vagy, nagy az esélye, hogy a homlokráncolástól és a szemöldököd összevonásától a homlokodon jelentkeznek az első ráncok. Nekem valamiért az alap arckifejezésemhez hozzátartozik a homlokráncolás, ezért évek óta látszanak itt a ráncok akkor is, ha még csak 29 éves vagyok.

Ez valószínűleg összefügg azzal is, hogy valakinek úgynevezett „resting bitch face”-e van-e, amit tükörfordításban a nem túl korrekt „nyugalmi ribiarcnak” lehetne fordítani – annak ellenére, hogy az elnevezés nem túl PC, egy olyan jelenséget takar, ami rengeteg embernél jelentkezik (mint ahogy nálam is).

Kutatók készítettek már elemzést arra, hogy tényleg létezik ez a jelenség, ami nagyjából azt takarja, hogy valakinek alapállapotban úgy néz ki az arca, mintha rossz kedve lenne, unatkozna, pedig csak ilyen az arcberendezése.

Akinek ilyen arca van, annak általában a homlokon és a száj mellett jelennek meg először ráncok. Ha ki akarod deríteni, neked ilyen arcod van-e, megcsinálhatod a kutatók tesztjét: testrbf.com.

Egy friss kutatás azt is kimutatta, hogy ha szarkalábaid vannak, azok az őszinteségről is mesélhetnek: ezek ugyanis mind pozitív, mind negatív érzelmeknél megjelennek. Biztosan találkoztál már olyan emberrel, aki, ha mosolyog, csak a szájával teszi azt, a szemével nem: ez az úgynevezett Duchenne-mosoly, és általában arra utal, hogy az illető nem őszintén boldog. Ha viszont te teljes arcoddal mosolyogsz, és a szemeden is látszik, ha jó a kedved, előbb-utóbb megjelennek a szarkalábak, amelyek így őszinteségről is tanúskodnak.

Képek forrása: aletia/Depositphotos.comGoodluz/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW