Életmód / Család

Így mondhatjátok el a családnak, hogy jön a baba – Ötletes meglepetések

A baba érkezése a legtöbb családban hatalmas öröm – főleg, ha az ideális körülményekről már gondoskodtatok az utód érkezése érdekében. Ilyenkor biztos felmerül bennetek a kérdés: vajon hogyan mondhatjátok el a nagy hírt igazán emlékezetesen?

Ha kibírjátok az ultrahangig

Nem csupán babona miatt várnak sokan a 12. hétig a hír megosztásával, hiszen az első trimeszterben a legnagyobb a kockázata annak, hogy valami gond történik a pocakban.

Azonban mire letelik ez az időszak, odabenn már egy kész kisbaba ficánkol, és messze nem csak egy kerek pötty, mint a legelső ultrahangon.

Ilyenkor már van értelme 4D-s képet, vagy DVD-t készíttetni, és azt a rokonok orra alá dugni – akár egy szép képeslap és idézet, akár másmilyen meglepetés mellé társítva.

Persze egy korábbi ultrahang fotóval is próbálkozhattok, úgy a nyolcadik, kilencedik héttől már elég jól kivehető a babóca, de ha nem mondtok az átadáskor semmit, akkor sanszos, hogy a (főleg) férfi rokonoknak nem esik le először, mi is az a folt abban a szürke félkörívben.

Ha nem vártok az ultrahangig

Nem vagy egyedül, ha nem bírsz az ultrahangig várni, sokan gyorsan megosztják a hírt a barátnőkkel, közeli családtagokkal.

Bár ez a korábban említettek miatt részben rizikós, az sem mindegy, hogy ha baj történik, nem kell egyedül megküzdened vele. Szóval tényleg jó, ha az igazán közeli szeretteid tudnak a hírről, hiszen már az elején segíthetnek a nehézségekben, illetve támogatnak a kezdetek kezdetétől.

Ebben az esetben általában csak két csík, vagy egy + jel mutatja, hogy immáron pocaklakóval jársz-kelsz a nagyvilágban, ám a terhességi tesztek manapság igazán szépek is tudnak lenni.

Na persze nem a csíktesztek, hanem a kazettás változatok, amik jóval higiénikusabbak is, ha szeretnétek őket átnyújtani valakinek – meglepetés esetében mindenképpen ilyet vásárolj a drogériában.

Édes meglepetések

Természetesen nem csak kézzel fogható bizonyítékokkal rukkolhattok elő, hanem szimbolikus meglepetésekkel is, amikből mindenki számára egyértelmű lesz, hogy jön a baba.

Ilyen pl. egy-egy pár cipőcske, vagy egy miniatűr rugdalózó, amire akár saját, testreszabott feliratot is gyártathattok. (Ha pedig ikreket vártok, ne felejtsétek el kettéválasztani a meglepetést! Először csak egy pár cipőt adjatok, aztán az első sokk után jöhet a második…)

Ajándékozhattok naptárt is a következő évre: minden egyes hónaphoz mellékeljetek fotót magatokról, családtagokról, a korábbi unokákról.

Ezután bejelölhetitek a várható szülés napját az aktuális hónapban, és hogy mindenki észrevegye a fontos eseményt, előhívathatjátok nagyban a kapott ultrahang képeteket.

Személyre szabott meglepetés

Ha nagyon megdöbbentenétek a családot, akkor kiváló lehet számotokra az alábbi ötlet.

A következő családi összejövetelen vegyetek elő egy DVD-t, vagy adjátok át annak ajándékként, akit éppen ünnepeltek.

A DVD-re vágjatok össze különböző családi fotókat, filmeket, a nyaraláson vagy éppen a gyerekkorban készült képeket, majd közösen üljetek le és nézzétek meg a műsort – ez már eleve megríkatja a legtöbb szülőt, tesót (főleg, ha születésnapra, évfordulóra, vagy éppen karácsonyra tudjátok időzíteni).

De a csavar még csak most jön!

A pár perces összeállítás végére vágjátok oda a ti meglepetéseteket: az ultrahangon készített képeket, fotókat, filmecskéket…

Kedves segítőkkel

Ha már nem először bővül a családotok egy új taggal, akkor egy kis segítséggel igazán édes bejelentést tehettek.

Ha van kutyusotok, ő viheti a nagy hírt: pl. adhattok rá egy ruhát, amire ráírjátok, hogy „a gólya szabadságon van”, és a nyakába akaszthatjátok az ultrahang fotót.

Kistesókkal szintén készíthettek közös fotókat, ők foghatnak egy táblát, amin közlitek a nagy hírt: bátran vehetitek viccesre is a figurát. Egy kis duzzogás nagyon szórakoztató tud lenni, néhány év múlva mindenki nevetve fog visszaemlékezni, hogy hogyan is reagáltak a kis lurkók, amikor megtudták, hogy új taggal bővül a család.

Lepjétek meg a nagyszülőket

Végül, de nem utolsó sorban mindig a nagyszülők részéről érkezik a leglényegesebb visszajelzés, hiszen rajtatok kívül mégiscsak ők azok, akik egy fontos, új szerepre készülnek.

Szintén csak a fantáziátok szabhat határt a bejelentésnek: készíthettek egy táblát, amire felírjátok, hogy a „legjobb szülőkből lesznek a legjobb nagyszülők”, de bármilyen más, hasonló idézettől is biztosan meghatódnak.

A kedveskedő és nagy meglepetést tartalmazó mondatot máshova is elrejthetitek: egy aprócska ládikába, kihúzható rolnira, vagy akár ékszeres dobozba.

Ha pedig azt szeretnétek, hogy erre a pillanatra tényleg örökké emlékezzenek, adjatok át egy fotót, amin nem csak a táblára felírt felirat vagy az egyértelmű jelkép, hanem ti is szerepeltek.