Te mitől félsz? – 5 gyakori fóbia, és amit tudnod kell róluk

Te mitől félsz? – 5 gyakori fóbia, és amit tudnod kell róluk

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Te mitől félsz? – 5 gyakori fóbia, és amit tudnod kell róluk

Még a szuperhősök is rettegnek valamitől, így nem csoda, hogy a való világban sem vagyunk immunisak a félelemre. És most nem a hátborzongató horrorfilmekről van szó, amiknek köszönhetően kisgyermekkorodban egész éjjel a plafont bámultad éberen. Sokkal inkább azokról az aprócska fóbiákról, amelyek noha nem keserítik meg teljesen a mindennapi életedet, de mégsem okoznak túlzottan vidám perceket. Most összegyűjtöttünk ötöt a leggyakoribb fóbiák közül, és eláruljuk azokat a különös információkat, amiket mindenképpen érdemes tudnod róluk.

Hátborzongató nyolclábúak

A pókok megközelítőleg 300 millió éve jelentek meg először a Földön, és azóta is folyamatos fejlődésben vannak.

Arról nem is beszélve, hogy körülbelül ennyi ideje tartják rettegésben az emberiség jelentős részét: felmérések szerint a férfiak 18%-át érinti az arachnofóbia, míg a nőknél ez 50%-os arányt mutatott.

Kutatások azt is megmutatták, hogy a pókiszonyban szenvedő betegek nem tudják pontosan meghatározni, mekkora rovarral van dolguk: minél jobban félnek a pókoktól, annál nagyobbnak látják őket.

És hogy mi válthatta ki ezt a félelmet? Egy teória szerint még az emberiség kezdetén a pókok komoly veszélyt jelentettek, aminek következtében egyfajta védelmi reakció alakult ki bennünk – és ez azóta is mindenkiben ott bujkál.

Szerencsére ez a fóbia gyógyítható: orvosok szerint csak tisztázni kell néhány téveszmét, és részt venni egy 6 hónapos kúrán, ahol közeli kapcsolatba kerülhetsz a pókokkal (igen, ebbe az érintés is bele tartozik).

Rettegés a csúszómászóktól

Magyarországon leginkább csak az állatkertben találkozhatsz kígyóval, mégis az emberek jelentős része retteg ettől az állattól: olyannyira, hogy világszerte a felnőttek 1/3-át érinti az úgynevezett ofidiofóbia.

A többség persze ettől függetlenül teljesen átlagos életet tud élni, hiszen a csúszómászók szerencsére nem túl gyakori látogatók, azonban akadnak olyanok is, akiken már egy kígyó képétől is komoly rettegés lesz úrrá.

Olyannyira, hogy a megnehezített légzés és reszketés mellé pánikrohamok is társulhatnak.

Kutatók szerint ennek az irracionális félelemnek több oka is lehet. Leggyakrabban a téves információk tehetnek arról, hogy a kígyóknak ennyire rossz hírnevük van, de (akárcsak a pókok esetében) az evolúció során is kialakulhatott bennünk egyfajta óvatosság velük szemben.

Sőt, még a génjeidben is benne lehet: ha a szüleid elképesztően rettegtek ettől az állattól, ez pedig rád is igaz, nagy valószínűséggel a gyermeked is örökölni fogja majd.

Ijesztő magasságok

Már gyerekkorodban sem mertél felmászni a magasabb fákra? A tizedik emeleti ablakon sosem néznél ki, és a hegyi kirándulások tiltólistán szerepelnek nálad?

Akkor nagy a valószínűsége, hogy te is acrofóbiában szenvedsz, vagyis egyszerűbben kifejezve tériszonyod van.

Ez a félelem kétszer annyi nőt érint, mint férfit, és olyannyira elterjedt, hogy a harmadik leggyakoribb fóbia címét nyerte el magának.

Sokan gondolják úgy, hogy például egy gyerekkori esés okozhatja a tériszonyt, de kutatók szerint ez valójában sokkal összetettebb, és részben a genetikában rejtőzik a válasz.

Egy felmérés során kiderült, hogy a kisbabák óvatosabban másznak végig egy üvegpadlón, ami több méter magasnak látszik, mint egy sima parkettán – tehát a félelem már születésünkkor megvan bennünk.

Noha maga a rettegés irracionális, mégis kifejezetten veszélyes lehet: egy acrofóbiában szenvedő ember könnyen kaphat pánikrohamot, ami komoly sérülésekhez vezethet egy nem túl biztonságos környezetben, így fokozottan kell figyelni az ilyen helyzetekben.

Rémisztő viharok és mennydörgések

Világszerte körülbelül 16 millió vihar csap le egyetlen év alatt, ez pedig rengeteg mennydörgést, szélvihart és villámot hoz magával.

Az már köztudott, hogy az állatok nem csak előre megérzik egy-egy katasztrófa közeledtét, de egyúttal meglehetősen nehezen viselik a nagyobb zivatarokat, utóbbival viszont nincsenek egyedül.

Az Egyesült Államokban például minden harmadik ember szenved asztrafóbiában, a számok pedig a többi országban is elég magasak.

Általában a gyerekeknél gyakoribb, és bár sokan kinövik tinédzser korukra, másoknál felnőttkorig is elhúzódhat.

Jellemző, hogy egy asztrafóbiás ember izzadni és reszketni kezd a viharok alatt, de sokszor rejtőznek el az ágy vagy a takarók biztonságos védelme alá.

Emellett folyamatosan figyelik az időjárás-jelentéseket, és extrémebb esetekben csak azután hagyják el a lakást, ha a tévéből megbizonyosodtak, hogy maximálisan esőmentes nap várható.

Csak injekciót ne!

Persze érthető módon senki sem szeret ellátogatni az orvoshoz egy oltás vagy injekció miatt (a gyerekekről nem is beszélve), de azt tudtad, hogy az emberiség 20%-a fél a tűtől, 10% pedig egyenesen retteg?

Ezt leggyakrabban szimplán tűfóbiának nevezik, sok esetben pedig olyannyira elfajul, hogy az emberek egy része nem hajlandó kivizsgáltatni magát – még komoly panaszok esetén sem.

Sőt, az is gyakran előfordul, hogy a fóbiában szenvedők túlságosan érzékennyé válnak a fájdalmakra – tehát egy egyébként aprócska szúrást is hatalmas kínzásként élnek meg.

Maga a félelem csak kis részben örökölhető, a többségnél pedig általában 4 és 6 éves kor között jelenik meg, leginkább a negatív élmények miatt.

Szerencsére az orvosok szerint létezik egyszerűbb gyógymód erre a problémára: erősebb érzéstelenítők és légzési gyakorlatok segíthetnek leküzdeni a fóbiát.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást