Mit üzennek az álmaink? (x)

Mit üzennek az álmaink? (x)

Címlap / Fókuszban / Mit üzennek az álmaink? (x)

Az álmok hiánya akár betegséget is okozhat

Már nem „divat” a kevés alvás, egyre ismertebb ugyanis a tény, hogy a felnőtt szervezetnek szüksége van a napi 7-9 óra alvásra. Ennyi idő kell ahhoz, hogy az agyunk és a szervezetünk regenerálódhasson. Az alvásnak több fázisa van, álmodni pedig az úgynevezett REM-szakaszban szoktunk. Ilyenkor a testünk mozdulatlan, ám a szívünk gyorsabban ver, folyamatosan emelkedik a vérnyomásunk, szaporábban vesszük a levegőt és gyorsabban mozog a szemünk. Nyolc órányi alvás alatt 4-5 ilyen REM-periódus fordul elő, amelyek legalább 15, de akár 45 percig is eltarthatnak. Közvetlenül az elalvás után ezek a szakaszok általában rövidebbek, majd az éjszaka folyamán egyre hosszabbá válnak. A kutatók szerint az álmainkra szükségünk van, mert ha nem álmodunk, akkor előbb vagy utóbb mentálisan megbetegszünk. Az álmaink alapján ráadásul nagyon sok mindent megtudhatunk önmagunkról.

Mit üzennek az éjfél előtti álmok?

A korai álmokban általában azok a mindennapi történések jelennek meg, amelyeket nem dolgoztunk fel. Az agy ugyanis az elalvást követő időszakban rendszerezi a napközben begyűjtött információkat. Ezek az álmok lehetnek kellemesek, de akár ijesztőek is: minden attól függ, hogy aznap milyen hatások értek minket napközben. 

Ezt üzenhetik az éjfél utáni álmok

A későbbi órákban már másfajta problémákról álmodunk. Ezeket az üzeneteket általában a tudatalattink küldi, és érdemes rájuk odafigyelnünk. 

 • A rémálmok általában valamilyen félelmet, szorongást tükröznek: előfordulhat, hogy így dolgozzuk fel a traumáinkat. 
 • Az álmaink ismétlődhetnek is, és ezeket a visszatérő álmainkat semmiképp nem szabad figyelmen kívül hagynunk, mert valamilyen feldolgozatlan lelki nehézséget jeleznek, és általában addig nem tűnnek el, amíg a problémát meg nem oldjuk magunkban. 
 • Lehetnek problémamegoldó álmaink: álmunkban szembesülhetünk olyan dolgokkal is, amelyeket napközben nem vettünk észre, és az is előfordulhat, hogy bizonyos gondok megoldására álmunkban jövünk rá. 
 • Az erotikus tartalmú álmaink a gátlásainkra mutatnak rá, illetve a vágyaink és a viselkedésünk között fennálló konfliktusra.
 • Vannak jósló álmok, amelyek a jövőre utalhatnak.

Ne hanyagoljuk el az alvászavart!

Ahogy az alvásra, úgy az álmainkra is szükség van. Amíg alszunk, a testünk ellazul, az agyunk pedig regenerálódik. A mentális egészségünk szempontjából fontos, hogy négyszer-ötször is álmodjunk az éjszaka folyamán. Az álmatlanság testi és lelki betegségeket is okozhat, ezért vegyük komolyan, ha nem jön álom a szemünkre és próbáljunk meg tenni ez ellen. Ilyen esetekben érdemes segítségül hívnunk a három gyógynövény, a macskagyökér, a komló és a citromfű kombinációját tartalmazó Sedacur fortét. Ez a gyógyszer segíti az éjszakai el- és átalvást, míg napközben oldja a feszültséget. Az autóvezetéshez szükséges készségeket nem befolyásolja negatívan és nem okoz hozzászokást, sem függőséget. Recept nélkül kapható a patikában.

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT! 

1 hozzászólás

 • Maria
  2021.11.27., 17:42

  Amirol nem beszelunk, sok ezer ember ellen folyik vegrehajtas, birosagi perek,kereset,nyugdij levonas.
  Ez meg mindig a NAGY Devizacsalas, altalaban ugyvedet kell alkalmazni,akit nem erdekli
  Mibol fizet a karosult,Otszazezernel kezdodik a koltseg. Ennek ellenere a birosagok nem
  sietnek a valasszukkal,illetve a beadvanyok olvasatlanul maradnak.
  Ugy gondolom,hogy ez mar a testet,lelket mergezo stressz kategoria, es erre jon a jarvany
  Helyzet napi hirei! Es a pszichologusok nem szolalnak meg!!

  Válasz

Írj egy hozzászólást