Miről árulkodnak testi jegyeid? – Az arc kommunikációja

Miről árulkodnak testi jegyeid? – Az arc kommunikációja

Címlap / Életmód / Egészség / Miről árulkodnak testi jegyeid? – Az arc kommunikációja

Az arc szerkezetének ismerete megkönnyítheti a kommunikációs partnerünk megértését, és hasznos lehet családtagok, párok, esetleg kollégák között is. Ha kíváncsi vagy, mit árulnak el aktuális beszélgetőtársadról az arcának jellegzetességei, figyeld meg az alábbiakat!

Az elmélet háttere

Whiteside és munkatársai kutatásukban azt vizsgálták, hogy az arc jellegzetességei alapján 

1060 véletlenszerűen kiválasztott felnőttet vizsgáltak meg az alapján, hogy fogantatásunk pillanatától kezdve a DNS-állományuk meghatározza-e ösztönös egyéniségüket. Az elméletük alapja, hogy mindannyian egyediek vagyunk. Ha az arcszerkezet funkciójának vizsgálatába kezdesz, akkor nagyon fontos tudnod, hogy az adott kapcsolattól függően mindig más típusúak vagyunk, nem lehet általánosan vizsgálni, hanem csak mindig adott emberek között.

Whiteside – Stokes – Callaway hat jellegzetességi területet különböztetnek meg. Mind a hat területet három típusra osztják (A, B és C), melyekből cikkünkben a két végletet hasonlítjuk csak össze.

A homlok hajlásszöge

Ez a terület a profilból látható jól, hiszen a szemgödörtől a homlokdudorig tartó görbületről van szó, ami az elmélet szerint beszélgetőtársad gondolkodásmódjára enged következtetni.

Az „A típus” ebben az esetben a hátracsapott homlokú, inkább lényegre törő, céltudatos, gyakorlatias személyiség. Ilyen ember típussal nem előnyös a részletekbe merülni.

A „B típus” enyhén hátrahajló homlokú, a „C típus” függőleges vagy domborodó homlokú, természeténél fogva a folyamatra fókuszál, szereti átgondolni a dolgokat.

Ha döntést kell hozniuk, nem szabad őket sürgetni!

A pupillavonal

A pupillavonal – mely a fülvonal és a homlokhajlat között található – a partnered cselekvési hajlandóságára utal.

Az „A típus”, akinek koponyafali része sokkal magasabb a homlok részhez képest, természeténél fogva cselekvő, a kérdéseket azonnal szereti megválaszolni. Ha magadhoz viszonyítva valakit ebbe a típusba sorolsz, akkor őt nem érdemes feltartanod!

A „B típusnál” a koponyafali rész és a homlok rész magassága kvázi megegyezik

Míg a „C típus”, akinél a homlok-rész magasabban van a koponyafali részhez képest, gondolkodó, felfedező jellemű.

Érzelem

Az arc szélességét hasonlítsd össze az arc hosszával.

Az „A típus” arc szélessége az arca hosszának egyharmada, tehát nagyon keskeny arcú egyén természete óvatos. Büszke elért eredményeire, és óvatosan létesít kapcsolatot olyanokkal, akik veszélyeztetik nehezen kialakított érzelmi biztonságukat. Fontos, hogy elismerjék és méltányolják elért eredményeiket. Nem szabad gyors haladásra kényszeríteni őket.

A „C típus” arc szélessége az arc hosszának majd kétharmada, tehát a széles arcú természeténél fogva magabiztosabb. A „B típus” arc szélessége az arc hosszának fele. A C inkább nőkre jellemző, résztvevő típus. Szükségük van rá, hogy másoknak szükségük legyen rá.

Verbalitás

A verbalitást a felső ajkak teltségéből vizsgálhatod meg. Az „A típus” kifejezetten vékony, színtelen felső ajkakkal rendelkezik. Jellemző rá a tömör fogalmazás. Addig érzi jól magát, ameddig csak a tényekről kell beszélni, és jobban kedveli a szavak nélküli érdeklődést. A „C típus” telt felső ajkakkal rendelkezik, ő inkább verbálisabb.

Ismerve e két típust, C-t meg kell hallgatni, különben “kifosztottnak” érzi magát. Szeret beszélni, de jó hallgató fél is, ha kifejezheti érzéseit, gondolatait. A-t nem szabad erőszakkal szóra bírni, ők szűkszavú emberek. Érzelmi dolgok területén is csak a lényeget akarják hallani.

Ahogy a jelenlegi helyzetben érezzük magunkat

A kutatók a stressz három fokozatát különböztetik meg.

Az első a fáradt, üveges vagy üres tekintet, amely azt jelenti, hogy a személy az adott szituációban fizikailag érzéketlen. A második fokozat, amikor az egyik szemgolyó alatt látszani kezd a szemfehérje. Ebben a fázisban az egyén pillanatnyilag képtelen az adott konfliktusra fókuszálni.

A harmadik fázisban már mindkét szemgolyó alatt látható a szemfehérje, ami azt jelenti, hogy az adott pillanatban képtelen megoldani élete konfliktusait.

Optimista-pesszimista

Ha megfigyeled, hogy a száj ellazult állapotban lefelé vagy felfelé görbül, akkor megtudhatod, hogy a vizsgált személy milyen szokásszerű elvárásokkal rendelkezik.

Akinél a száj sarkai kifejezetten lefelé görbülnek, ők ebben az esetben az „A típus”-ok. Ők igyekeznek mindenkit ellátni jó tanácsaikkal, és a megfelelő dolgok elvégzésére bátorítani őket.

A „C típus” száj sarkai felfelé görbülnek, mintha mindig mosolyognának. Ők optimista emberek, szerintük a legfontosabb a hozzáállás. A-val találkozva megőrjítheti őket, hogy minden szituációhoz pozitívan állnak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást