Az élet olykor mindannyiunk elé gördít nehézségeket, és bizony előfordulhat, hogy először azt érezzük, egyesekkel nem is tudunk mit kezdeni. Saját tapasztalatból tudom, hogy ilyen az is, amikor az ember egyik napról a másikra szembesül vele, hogy az egészsége érdekében gyakorlatilag teljesen át kell alakítania az étrendjét. Ez történt Mátyás Krisztinával is, aki pajzsmirigy betegsége miatt indult el egy igazán különleges úton.
VIDEO A legerősebb csillagjegy párosok, akik tökéletes házastársak lesznek
Krisztina rájött, hogy az egészségét glutén – és tejmentes étrenddel tudja a legjobban támogatni, de nem is akárhogyan. Az évek során rengeteg alapanyagot megismert, és kikísérletezte, melyek azok, amelyekből nemcsak finom, a szervezetét egyenesen nem bántó, hanem valóban tápláló, egészségtudatos ételek készülhetnek. Ma pedig már a teljesen gluténmentes Christie’s Shop tulajdonosa, és lányával, Alexandrával együtt dolgoznak azon, hogy mások számára is könnyebbé tegyék az egészségtudatos étkezést.
Honnan ered a gluténmentes étkezés iránti elkötelezettséged?
Hosszú évekre nyúlik vissza a gluténmentes étkezés iránti elköteleződésem. Mikor 15 évvel ezelőtt kiderült a pajzsmirigy betegségem, még kevés információ állt rendelkezésre mind a pajzsmirigy, mind a gluténmentesség terén. Saját magam kezdtem el kutatni, keresni, tesztelgetni, hogy nekem mi a jó.
Így jutottam el arra a felismerésre, hogy a pajzsmirigy legfőbb ellensége a glutén. Mivel a glutén elhagyása után sokkal jobban lettem, így a teljes életszemléletemet átalakítottam. Ma már több, mint 10 éve teljesen gluténmentesen étkezem.
Milyen nehézségekkel szembesültél, amikor annak idején megtudtad, hogy gluténérzékeny vagy?
Először is az ember egy bizonyos sokkot kap az elején. Nekem is számtalan kérdés kavargott a fejemben. Nem ehetek többé finom puha kiflit? Nem ehetek többé egy csokitortát jóízűen? Akkor most mit egyek?
Egy jó dietetikus vagy gasztroenterológus nagyon sokat tud segíteni abban, hogy elindítson a helyes úton és megmutassa, hogy azért ez nem a világvége. Nekem nem volt ilyen szerencsém, saját magam jártam ki az utat, kerestem meg a megfelelő orvost. Ez volt a legfőbb nehézség.
Milyen út vezetett el odáig, hogy saját gluténmentes termékcsaládot fejlesztettetek ki?
Az otthon kísérletezés a gluténmentes lisztekkel jó dolog, de sokszor fullad kudarcba, és ha mindent egyesével megvásárolunk, megterheli a pénztárcát rendesen. A készen kapható lisztkeverék igazi segítség ezen a téren, viszont nagyon meg kell nézni, hogy valójában mit is tartalmaznak a termékek.
A piacon nem volt olyan lisztkeverék, ami megfelelt volna a mi elvárásainknak, vagyis legyen mellékízmentes, lassú felszívódású, minőségi alapanyagokból készült lisztkeverék. Ezért úgy határoztunk, megpróbáljuk mi magunk előállítani. Ebben óriási segítség volt a lányom, aki szintén gluténmentes életmódot követ, így kézenfekvő volt, hogy közösen fogunk bele a megvalósításba. Úgy gondolom, ehhez azért szükséges egy alapvető tudás a lisztek egymáshoz való viszonyáról, mit mivel lehet keverni, melyik liszt mennyi folyadékot igényel stb.
Ezért elvégeztünk mindketten egy életmód tanácsadó kurzust, aminek a fő vonala pont a gluténmentes étkezés és a hozzá kapcsolódó alapanyagok voltak. Számunkra ez hatalmas segítség volt, és közben egyre nagyobb szenvedéllyel kezdtünk hozzá a termékek előállításához. Ezek a kísérletezések pedig nem heteket, hanem hosszú hónapokat vettek igénybe, amihez sok munka és kitartás kellett. Szerencsére ez a szenvedély és lendület a mai napig megmaradt, és mindig azon törjük a fejünket, hogy milyen újdonságokkal bővíthetnénk a termékpalettát.
Manapság sokan egyszerre többféle éteintoleranciával élnek együtt, vagy egészségesen, kerülnek önszántukból bizonyos élelmiszereket. Miért alakulhatott ez így szerinted?
Ha valaki gluténérzékeny, pajzsmirigy alulműködéssel küzd, esetleg IR betegségben szenved, annál sokszor párosul egy másik érzékenység is. Ennek felfedezése a hosszabb folyamat. Mert lehet tünet mondjuk egy haspuffadás, de nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy ezt mi okozhatja, és elindul a vizsgálatok folyamata. Ezt mindenképp érdemes végigcsinálni, hiszen a jövőre nézve nagyon sok problémát tudunk megelőzni. Nálam például a pajzsmirigy párosul Hashimoto-betegséggel is.
A mi családunkban a laktóz- és tojásérzékenység is jelen van. Nekem már óvodás koromban is borzasztó fájdalmat, görcsöket okozott a tejfogyasztás. Sajnos akkor még az orvosok sem tudták, hogy ezt a tej és tejtermékek okozhatják. Azt tanácsolták anyukámnak, hogy minden reggel igyak egy nagy bögre meleg kakaót, és nem a múlt században születtem…
Mikor pici Szandi megszületett, és elkezdtem az anyatej mellett a hozzátáplálást, azonnal láttam és felismertem a tüneteket. Ő szerencsésebb volt, mert egyből tudtam, miért sír olyan keservesen, ha minimális tejterméket adok neki. Ma már azért végtelen lehetőség áll rendelkezésre minden téren.
Manapság sokan önszántukból azért hagyják el a gluténtartalmú ételek fogyasztását, mert egészségesebben szeretnének étkezni, vagy pedig olyan betegséggel küzdenek, ahol a glutén fogyasztása nem ajánlott. Viszont sajnos sok gluténmentes termék is vezethet hízáshoz, ha nem vagyunk tisztában az alapokkal, hogy melyik liszt vagy összetevő kerülendő. Mennyi zsírt és szénhidrátot tartalmaz egy-egy étel? Ez egy összetett probléma, akkor van baj, ha nem kapunk segítséget. Érdemes egy táplálkozási szakemberhez és egy személyi edzőhöz fordulni, és az általuk előírt, személyre szabott diétát tartani.
Mi az, amiben a ti termékeitek egyedisége rejlik?
Az egyik legfőbb egyediség, hogy mindent magunkon tesztelünk. Így lesz hiteles az, amit képviselünk. Csak akkor engedünk ki a kezünk közül egy terméket, ha 100%-osan meg vagyunk elégedve a minőséggel és az ízvilággal is. Nem célunk több száz terméket forgalmazni vagy létrehozni, hisszük, hogy kevesebb termékkel is lehet orvosolni a különböző betegségeket. A hangsúly a megfelelő és minőségi összetevőkön van.
Fontos, hogy megtartsuk az egyszerűséget, de mégis ízletes legyen minden, amit megeszünk. Van egy nagyon jó mondás: az vagy, amit megeszel. Szerintem ez nagyon igaz, hiszen azonkívül, hogy fontos az egészséges étkezés és persze a mozgás, az is fontos, hogy jóízűen együk meg az ételt, és ne azért, mert ezt kell ennünk gluténérzékenyként.
Hogyan élitek meg, hogy anya-lánya párosként dolgoztok együtt?
Az egyik legnagyszerűbb érzés a földön, ha a gyerekeddel ennyire szoros kapcsolatod van. Akkor tudod, hogy van miért élni, van miért dolgozni, és minden perc, amit ráfordítottál a nevelésre, megérte és többszörösen visszakapod. Nagyon jól tudunk együtt dolgozni, és tökéletesen kiegészítjük egymást a munkában, hiszen mindkettőnknek más az erőssége.
Mindent ketten csinálunk, beleértve a marketinget, a kreatív tartalmakat (mint például a termékcímke), a termékfejlesztést, a receptek kikísérletezését, de a postázás és csomagolás is a mi kezünkben van. Nálunk nagyon fontos szabály, hogy őszintén alkotunk véleményt egymásnak.
Nincs olyan, hogy megbántódik a másik, mert valami nem tetszik, akár egy ételről készített fotó, vagy akár maga az elkészült termék, mert úgy tudunk a lehető legjobb eredményt elérni, ha egymásnak segítünk. Én úgy gondolom, ennél többet az ember nem kívánhat, hogy a saját gyerekével dolgozhasson együtt ekkora összhangban.
Mely eddig kapott visszajelzésekre gondoltok vissza a legszívesebben, és milyen jövőbeli terveitek vannak?
Nagyon-nagyon örülünk a visszajelzéseknek, az elkészült ételekről készített fényképeknek, tapasztalatoknak, sokszor megkönnyezzük őket. Viszont azt is szívesen fogadjuk, ha valami nem ízlett, ha valami nem sikerült úgy, ahogy le van írva a receptben, vagy bármilyen más gond adódott. Minden észrevételt kivizsgálunk, átgondolunk és bizony volt már rá példa, hogy emiatt változtattunk az egyik liszt összetevőinek arányán.
Továbbá a tanácsokra, javaslatokra és kérésekre támaszkodva készülnek el az új termékek. Folyamatosan kutatunk, fejlesztünk és bővítjük a palettát, de szeretnénk megmaradni egy kis családi vállalkozásnál. Mi így érezzük jól magunkat, így tudunk mindent kézben tartani és odafigyelni a vásárlóinkra. Nekünk ez a célunk, ez a jövőnk.
Nyitófotó: Christie’s
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!