Minél egyszerűbb, annál jobb – A minimalizmus a kertekben is hódít

Minél egyszerűbb, annál jobb – A minimalizmus a kertekben is hódít

Címlap / Otthon / Minél egyszerűbb, annál jobb – A minimalizmus a kertekben is hódít

Amikor a növények csak kiegészítők

A minimalista kertek nem csupán azért lettek népszerűek, mert egyszerű látványuk miatt nagyon nyugtatóan hatnak az emberekre – remekül alkalmazkodtak rohanó életmódunkhoz is. Ennek megfelelően a többség igyekezett úgy kialakítani saját otthonában a minimalista külteret, hogy az a lehető legkevesebb gondoskodást igényelje.

Emiatt lettek annyira népszerűek a kevés gondoskodást igénylő pálmafélék, sziklakerti növények, pozsgások és a kaktuszok. Ezek közül sok növény benti teleltetésre szorul, részben ezért is kerülnek olyan gyakran látványos és modern kaspókba, részben viszont azért, mert ezzel a megoldással könnyen ki lehet küszöbölni a kerti munkák legjavát.

A minimalista kertekre általánosan jellemző, hogy méretes járólapokkal dolgoznak a tervezők, rengeteg a leburkolt felület és ahol csak lehet, dekorkaviccsal, mulccsal szórják fel az ágyásokat.

Utóbbi szintén háttérbe szorítja az olyan rutinokat, mint amilyen a gyomtalanítás, ráadásul a locsolás számát is lecsökkenti ez az egyszerű praktika. Az egységességet könnyű összhangba hozni a leszórt kavicsok és a térkő között. A kaspókba ültetett növények pedig lehetőséget teremtenek arra, hogy kedvünk szerint változtassuk a helyüket a kertünkben. 

Geometrikus megoldások

A geometrikus megoldások jó adag modernitással fűszerezik meg a minimalizmust és lehetővé teszik, hogy a kertben ne csak síkban, hanem térben is gondolkozzunk. Ez egyébként is létfontosságú a növények elrendezése, ültetése során.

A minimalizmusban ugyanakkor gyakori, hogy nem a növényeket használják a tervezők alapként, hanem a különböző méretű betonlapokat, sziklákat. Az elérni kívánt hatás jegyében az eredmény lehet modern, klasszikus, de akár teljesen természetes is.

Nem véletlenül népszerűek az emelt ágyások sem, és a minimalista kertekből ezek nem is hiányozhatnak.

Könnyű és egyszerű őket gondozni, remekül takarnak ott, ahol erre szükség van és nem utolsó sorban nagyon modern megoldásokat tesznek lehetővé. A minimalizmust tekintve is nagyon egyszerű velük dolgozni, ráadásul az sem jelent kihívást, hogy modern vonalakkal, geometrikus formákkal ötvözzétek őket.

Az emelt ágyások térelválasztónak ugyancsak tökéletesek, de arra szintén alkalmasak, hogy feldobják az unalmas kerítéseket, és lehetővé tegyék, hogy szinteltolásokat alakítsatok ki a kertetekben – függetlenül attól, hogy mekkora alapterület áll a rendelkezésetekre. 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást