Manapság úgy dobálják a „feldolgozott élelmiszer” kifejezést körbe, mintha legalábbis pestis lenne: ha egészségesen akarsz élni, akkor ezeket az ételeket szigorúan kerüld el, mert tele vannak tartósítószerrel, adalékanyagokkal, E-számokkal, és egyébként is, most nem trendik, stb. De vajon minden feldolgozott élelmiszer ördögtől való?
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/5 Egyes müzliszeletek
Nem minden müzliszelet rossz, ami finom. Ha megnézed az összetevőket, könnyű olyanra akadni, ami valójában nem is egészségtelen, és nincs tele cukorral.
Ezek a szeletek – hozzáteszem, nagyon sokszor joggal – kifejezetten rossz hírűek, hiszen legtöbbjükben rengeteg a cukor, és semmi hasznos tápanyagot nem tartalmaznak, ennyi erővel csokit is ehetnél, ugyanaz a végkifejlet.
Viszont vannak olyan márkák, amelyek kifejezetten figyelnek az összetevőkre – ezeket keresd!
A konzerves hüvelyesek általában nagyon meg vannak sózva, hiszen ezzel biztosítják a gyártók, hogy minél tovább megőrizzék minőségüket.
Ez nem feltétlenül egészséges, viszont ha felhasználás előtt megmosod és megszárítod az élelmiszert, akkor a nátriummennyiség 40 százalékát megspórolhatod, így pedig már egyáltalán nem necces a dolog.
Ezt az olajat a feldolgozott kategóriába szokták sorolni, hiszen szó szerint feldolgozzák, ahogy az olívabogyókból kipréselik.
Viszont messze van az egészségtelentől – az egyik legjobb zsiradék, amit használhatsz például salátakészítéshez. Ha felforrósítod, nagyon sok hasznos anyag elvész belőle, de még így is sokkal egészségesebb, mint rengeteg más zsiradék.
Használd nyugodtan a mindennapokban, csak az egészségedre válik!
A görög joghurt a szó minden értelmében feldolgozott élelmiszer, ráadásul tejtermék is, ami mostanában szintén szitokszónak számít az egészségtudatosak körében.
Pedig nem kell tőle félni – ha nincs laktózérzékenységed, egész nyugodtan fogyaszthatod, mert olyan probiotikumok vannak benne, amik segítik a megfelelő emésztést.
Úgyhogy hiába feldolgozott, a görög joghurt az egyik legjobb dolog, amit a szervezetedbe vihetsz.
Mivel nem élünk tengerpart mellett, nem is juthatunk hozzá olyan könnyen friss tengeri halakhoz – ezért a konzervbe zárt tonhal egy tökéletes megoldás, ha mégis ilyesmit szeretnél enni.
Még az olajos változattal sincs nagy baj, hiszen nem kell félni a zsiradéktól, de a vízben eltett halra már tényleg nem mondhat senki semmi rosszat.
Fogyaszd nyugodtan, ha szeretnéd egy kis omega-3-mal és fehérjével dúsítani az étrendedet!