Stílus / Haj

Milyen frizura illik a korodhoz? – Frizuraválasztási tanácsok

Sokszor nem könnyű megtalálnunk azt a frizurát, ami jól áll és egyben illik a korunkhoz is. Lafferton Annamáriát, a Lafferton Fodrászat tulajdonosát és vezető fodrászát ezúttal arról kérdeztük, hogy korosztályonként kinek milyen tanácsot adna a megfelelő frizura kiválasztásával kapcsolatban.

20-as évek

Huszonévesen bátran próbálkozhatunk szinte bármilyen frizurával és vágással. Egy jól megválasztott rövidebb frizura érettebbnek mutat bennünket, a hosszúak pedig csinosabbnak hatnak. 
Érdemes az érdeklődési körünket, karrier terveinket is figyelembe venni: művészeti irány esetén ezt nyugodtan hangsúlyozhatjuk kreatívabb frizuránkkal, de ha konzervatívabb szakmát választunk, akkor jobb, ha a frizuránk is professzionálisabb összképet sugall. 
Életünk során ebben a korban növekszik a leggyorsabban a hajunk, így bátran variálhatunk annak hosszával. Próbáljuk ki a fenékig érő hajat, vagy akár a nagyon rövidet is, hogy kiderüljön, melyikkel érezzük jobban magunkat. Ha látványos változást szeretnénk, akkor a hajunk színén is többször változtathatunk. Keressük meg az egyéniségünkhöz legjobban illő színt, amivel a legkiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat.

30-as évek

A legtöbben manapság ebben a korban alapítanak családot és ilyenkor kezdünk feljebb lépkedni a ranglétrán is. Sokféle frizurát választhatunk ekkor is, de érdemes olyat találni, ami praktikus és passzol az életstílusunkhoz. 
Egyedülálló városi nőként nyugodtan válasszunk hosszú loknis fürtöket, hiszen ezek figyelemfelkeltőek, egyben fiatalságot árasztanak. Kisgyerek mellé viszont inkább egy vállig érő, könnyen kezelhető, egyhosszú haj az ideális, amit nap közben összefoghatunk, de kiengedve egy romantikus vacsora mellett is csinosak lehetünk vele. 
Fontos, hogy olyan frizurát válasszunk, aminek elkészítésére mindig lesz elég időnk. Ha úgy döntünk, hogy levágatjuk a hajunkat, akkor praktikus azt ebben a korban megtenni, mivel a változással rengeteg bókot bezsebelhetünk, egyben az új külső feldobja saját hangulatunkat is. Ha pedig mégsem tetszik a rövid haj, még mindig visszanöveszthetjük. 
Sok nő ebben a korban fedezi fel az első ősz hajszálakat, de emiatt még nem kell teljes festést kérnünk. Ilyen esetben inkább melíroztassuk hajunkat, hogy a lehető legkevesebb vegyszer érje a hajat és a fejbőrt. A teljes festést akkor válasszuk, ha a hajszálak legalább 1/3-a már ősz.

40-es évek

Ha hisszük, ha nem, nincs olyan szabály, hogy 40 évesen kötelező rövid hajra váltani. Manapság a 40 évesek felelnek meg a korábbi 30 éveseknek, és nagyon fontos, hogy leginkább a személyiségünk, az önmagunkról alkotott képünk határozza meg a frizuránkat. Ha a nőiességet, szexualitást szeretnénk hangsúlyozni, akkor egész nyugodtan hordjunk vállig érő hajat, ha pedig sokat sportolunk, akkor egy rövid frizura nekünk éppúgy jól állhat, mint egy 20 évesnek. 
A hajápolásra ebben a korban már érdemes kiemelten odafigyelni, mert hajunk az évek múlásával egyre jobban töredezhet. Minden hajmosásnál használjunk hajpakolást, és hetente legalább egyszer hajvégápoló olajat is. 4-6 hetente rendszeresen vágassunk vissza a hajunkból, hogy mindig ápolt, egészséges frizuránk lehessen. 
Vékony szálú haj esetén tetszőleges hosszúságú fokozatos vágás javasolt, ami lazább, tépettebb hatást eredményez. Erős szálú haj esetén a hosszával tudjuk egy kicsit lapítani és az egyhosszú vágás egy kis ritkítással ideális választás lehet. 
A melír ebben a korban is remek választás: ha a hajunk természetesen szőkés, akkor készíttessünk sötétebb, ha pedig eredeti hajszínünk sötét, akkor 1-2 színmélységgel világosabb melírcsíkokat. Fodrászunknak minden esetben tudnia kell, hogy számunkra melyik a legjobb színválasztás.

50-es évek

Még ebben a korban sem kizárólag a rövid haj az egyetlen választás. Ha hajunk egészséges, akkor egy félhosszú frizura is remekül állhat. A munkahelyünkön ezekben az években szinte minden esetben fiatalabb nőkkel versenyzünk, ezért érdemes a hajszínnel és azarcformánkhoz illő elegáns frizurával fiatalítani magunkat. Ez sokat segíthet az önbizalmunk megerősítésében és a közérzetünk javításában, így nem csak kívülről, de belülről is megfiatalodhatunk. 
Jó választás lehet az egyhosszú, kicsit alányírt frizura, amitől a hajunk dúsabbnak hat. Rövid frizura mellé mindenképpen javasolt egy tépettebb fazont választani, ami egységessé, tömörebbé teszi a haj összképét. Egy világosabb színnel is jó néhány évet letagadhatunk a korunkból. Ehhez kérdezzük meg a fodrászunkat, hogy melyik szín illik a legjobban bőrtónusunkhoz.

60-as évek felett

Ebben a korban a legtöbb nőnek a rövid frizura a javasolt választás, mivel ez megfelelően keretezi az arcot és kiemeli a legszebb részeket, egyben pedig elrejti a hátrányosabb vonásokat. Emellett a frizura egyszerűen elkészíthető, könnyen kezelhető, mégis ápolt hatást kelt. 
Sok nő a szőke színt választja az őszülés után, pedig ez a szín egyáltalán nem illik minden bőrtónushoz. Egy eredetileg sötét hajú nőnek érdemesebb egy, a szőkénél sötétebb alapszínt választania, világosabb melír csíkokkal. Felejtsük el az olyan „öreg hölgy” szalonokat, ahol rövidre vágják, majd a fejtetőnkig dauerolják a hajunkat, ezután pedig az elkészült karfiolfrizurával, mint egy sapkával hazaküldenek bennünket. 
Ezek helyett inkább menjünk el abba a szalonba, ahova a lányunk is jár és még jobb, ha a lányunkat is elvisszük magunkkal, hogy kikérjük a tanácsát. Választhatunk hosszabb hajat is, de semmiképpen se növesszük váll alá. Hosszabb haj esetén egy elegánsabb konty is kifejezetten előnyös lehet, amit nyugodtan viselhetünk bármilyen alkalomra.

Általános szabály

A legfontosabb, hogy a frizura mindig passzoljon az arcformánkhoz és emellett vegyük figyelembe hajunk adottságait. Normál és erősebb szálú hajat lehet hosszabban is viselni, míg a vékonyabb szálú hajnál általában inkább a rövidebb, ezáltal tömörebb frizura a megfelelő. 
Csak azért, mert elmúltunk 30, 40, 50 vagy akár 60 évesek, még nem kötelező túlságosan komoly vagy öreges frizurát választani. Egy fiatalosabb frizura vagy egy világosabb szín sokat fiatalíthat rajtunk, így egy jó választással jó néhány évet letagadhatunk.

Hiába szeretnénk azonban a korunknak legjobban megfelelő frizurát, bizony könnyen becsúszhatnak hibák ennek kiválasztásában. A legfontosabb, hogy olyan fodrászt válasszunk, aki elmondja mi áll számunkra igazán jól, és ezt meg is tudja valósítani, hogy jól is érezzük magunkat az új frizuránkkal.

Az elrontott frizurák helyrehozása

Lafferton Annamária az elrontott frizurák helyrehozására specializálódott fodrász. Hat éves korában döntötte el, hogy fodrász lesz, majd 13 évesen már ott állt a hajmosónál egy fodrászatban Dunakeszin. 

Volt hajmodell, majd 3 éven keresztül tökéletesítette szakmai tudását egy mesterfodrász mellett Budapesten. 2010-ben nyitotta meg az első önálló szalonját Lafferton Fodrászatnéven, amely Magyarországon elsőként az elrontott frizurák helyrehozására specializálódott.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást