Legyen az egy sütögetős, bográcsozós kerti parti, ballagási ebéd vagy randivacsora egy étteremben, örök kérdés, hogy milyen italokkal párosítsuk a különböző fogásokat. (x)
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
A nyárral beköszöntött a közös bográcsozások, kerti partik szezonja. Ha ilyen eseményt szervezünk, az ételek mellett az italokra is gondolnunk kell. De vendégként is bármikor megkaphatjuk a kérdést: “Mit iszol?”.
Ilyenkor persze általában megvan a válaszunk: amit szeretünk, amit egyébként is szoktunk, vagy egyszerűen azt, ami a választékból a legszimpatikusabb. Pedig egy jól eltalált étel-ital párosítás új szintre emelheti a gasztroélményt, amit az étkezés jelent. Házigazdaként pedig még fontosabb, hogy minden ételhez tudjunk olyan italt kínálni, ami illik hozzá.
Az étel-ital párosításokkal kapcsolatos alapvető ismereteknek az interneten is utánanézhetünk, főleg a bor-étel párosítások kapcsán olvashatunk sok jó tanácsot. Alapszabály például, hogy a halakhoz fehér borok illenek. Ami rendben is van, de ezen belül milyet válasszunk? Könnyű, illatos fehéret? Vagy testesebbet? Szárazat, esetleg félszárazat? Számít, hogy édesvizi vagy tengeri halról van szó? És az elkészítési mód? Milyen bor illik a rántott, milyen a roston vagy fóliában sült halhoz? És egy távol-keleti fűszerekkel gazdagon ízesített halcurry milyen bort kíván? A halászléről, harcsapaprikásról nem is szólva, amelyekhez talán már inkább illik egy rosé vagy vörösbor, mint bármelyik fehér.
Ebből is látszik, hogy a bor-étel párosítás külön művészet, vagy mondhatjuk tudománynak is. És mint minden tudomány esetében, az alapokat elsajátíthatjuk autodidakta módon, például az interneten böngészve, de a teljes körű tudás megszerzéséhez a legjobb a szakma mestereitől tanulni.
Egy szakmáról beszélünk ugyanis: a sommelier az a szakember, aki jártas például:
- a szőlészet és a borászat világában (pl. szőlő- és borfajták, szőlőművelés, borvidékek, évjáratok, pincészetek, pincemunkák stb.),
- a borfogyasztás etiketjében,
- a felszolgálás alapjaiban,
- a borok előkészítésében,
- felszolgálásában,
- és a borkóstolásban.
Sőt, egy jól képzett sommelier ezeken túl az egyéb italok (aperitifek, sörök stb.) szakértője is. De nemcsak a vendéglátásban dolgozó sommelier-knek jöhetnek jól ezek az ismeretek, hanem bárkinek, aki szeretne otthonosan mozogni az italok és a gasztronómia világában.
Gondoljunk bele, milyen jó érzés, amikor megvan hozzá a kellő tudásunk, hogy egy balatoni vagy éppen egri, villányi stb. kiruccanáson fejből fel tudjuk sorolni a kóstolásra kerülő borok jellemzőit! Vagy egy randin magabiztosan választunk bort a vacsorához. Vagy a kerti parti bevásárlólistájának összeállításakor nem kell órákat töltenünk az ételsorhoz illő borok összeválogatásával.
Ha igazán biztosra szeretnénk menni, a felsoroltakhoz szükséges elméleti és gyakorlati tudást egy színvonalas sommelier tanfolyamon sajátíthatjuk el. Ennek elvégzésével garantált, hogy nem jövünk zavarba, ha borokról van szó – sőt, az egyéb italok: pezsgők, röviditalok stb. terén is szakértővé válhatunk.
Bár sokan azért végeznek el egy ilyen képzést, hogy azután ebben a szakmában dolgozzanak, laikusként is jó döntés elsajátítani ezeket az ismereteket. Egyszerűen a családtagjaink, a barátaink és persze a saját örömünk kedvéért. Garantáltan nem fogunk csalódni!