Párkapcsolat / Szerelem

Mikor a hűtlenség nem fekete vagy fehér, azaz kinek mi számít megcsalásnak

Mikor a hűtlenség nem fekete vagy fehér, azaz kinek mi számít megcsalásnak

A legtöbb ember – hacsak nem poliamor, azaz többszerelmű – elvárja, hogy a párja hűséges legyen hozzá, maga a hűség meghatározása viszont már elég ingoványos terület. Előfordulhat ugyanis, hogy a pár egyik tagja nem érzi úgy, hogy amit esz vagy tett, az megcsalás, a másik fél viszont nagyon is.

Abban szinte mindenki egyetért, hogy a monogámia szabályait nem tartja be az, aki mással létesít szexuális aktust, ez elég egyértelmű. (Habár itt is sok csalfa jön olyan kifogásokkal, hogy nem számít mert „részeg volt” és hasonlók) A csókolózás is tiltott terület sokaknak és ezzel már vége is annak a listának, ami a népesség nagy része szerint kimeríti a megcsalás fogalmát, és még itt sem volt minden egyértelmű!

Nézzünk pár esetet, ami nem feketén-fehéren jelent félrelépést, mégis mondhatjuk, hogy „szürke terület” a megcsalási spektrumon.

  • Ex bejelölése Facebookon
  • Rákeresés egy kollégára közösségi médián
  • Csetelés, kávézás egy vonzó – ellenkező nemű – ismerőssel
  • A saját párkapcsolat – esetleg szexuális élet – kibeszélése egy vonzó – ellenkező nemű – ismerőssel

Konkrétan egyikre sem süthetjük rá a megcsalás jelzőt, mégsem örülnénk, ha megtudnánk, hogy partnerünk ezt csinálta, ahogy ő sem lelkesedne, ha rólunk derülne ki ugyanez. Ugyan egyik tevékenység sem kifejezetten problémás önmagában, de sokan gondolják úgy, hogy az első – vagy második, harmadik – lépés egy olyan irányba, ami már gond lehet.

Például a rendszeres beszélgetés, csetelés, kávézás valakivel könnyen vezethet egy kialakult érzelmi közelséghez, onnan pedig egy viszonyhoz. 

Az is elfordulhat – habár ritka – hogy a felek tényleg hátsó szándék nélkül kezdenek bele egy ilyen „barátságba”, ami később alakul vonzalommá. Az is lehet, hogy mikor a partnerük ezt megérzi és számonkéri őket, ők teljesen őszintén utasítják vissza a vádakat, azonban tudat alatt mindketten tudják, hogy nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél.

Hiszen csetelgetne egy nő pusztán barátilag a bátyja barátjával, ha nem tetszene neki, illetve kávézgatna együtt egy férfi egy kolléganővel, ha az nem lenne csinos? Valószínűleg nem.

(Most nem térünk ki azokra a túlféltékeny partnerekre, akik minden, valóban ártatlan munkával kapcsolatos sms miatt kiverik a balhét, mert azok az emberek önbizalomhiányban szenvednek és ez nem ide tartozik.)

AndrewLozovyi/depositphotos.com

Aki szívből szereti a párját és tényleg esze ágában nincs félrelépni az – amennyiben barátkozni akar – minden esetben transzparens, semmit nem titkol és ha kétsége van, előbb megkérdezi a szerelmét, hogy lenne-e gondja egy bizonyos szituációval. Például ha tényleg munkaügyben kell találkozni egy vonzó kolleginával, jobb, ha a férfi elébe menni a dolgoknak és ezt előre közli barátnőjével, hogy az nehogy többet gondoljon a szituációba.

Az őszinteség mindig a helyes út, akkor, is ha te magad vagy az, akinek kétségei vannak a másikat illetően.

Ilyenkor is célravezetőbb az, ha leültök beszélni és elmondod neki, mi bánt ahelyett, hogy elkezdesz a telefonjában kutatni, vagy vádaskodva kivered a balhét. Ha beigazolódik a gyanúd, az úgyis kiderül előbb-utóbb, ha pedig alaptalan volt, akkor csak te jössz ki rosszul a helyzetből. 

Az élet bonyolult és tele van félreértésekkel. Ha időnként leülsz megbeszélni a másikkal, hogy ő mit szeretne változtatni a kapcsolaton, mi az, amit szeret benne és mi az, amit nem, megelőzhetitek, hogy máshol kelljen keresnetek a boldogságot. Ha pedig még az is nehezen megy, hogy kommunikáljatok ezzel kapcsolatban, a problémák szőnyeg alá söprése előbb-utóbb úgyis szakításhoz vezet. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást