Dekor / Otthon

Meseszép őszi koszorúk és ajtókopogtatók – készítsd el a sajátod!

Meseszép őszi koszorúk és ajtókopogtatók – készítsd el a sajátod!

Az ősz nem csak szimbolikusan kopogtathat az ajtódon, hiszen szebbnél szebb díszekkel könnyen feldobhatod a bejáratot. Akár van kézügyességed, akár nincs, az alábbi inspirációk között biztosan találsz néhány kedvcsináló dekorációt.

Mini dísztökök

A különböző méretű és formájú tökök nem hiányozhatnak az őszi dekorációból, így a bejáratok környékén és az ajtókon is ott a helyük.

Akár önmagukban is díszítheted segítségükkel a környezetedet, ehhez csupán egy koszorúalapra és biztosan tartó drótokra lesz szükséged. Rendezd el az apró tököket körben a koszorún, majd a kimaradó helyeket – legalább részben – töltsd meg őszi termésekkel, levekkel.

Ha van hozzá kedved, olyan díszt is készíthetsz, ami csak és kizárólag a miniatűr dísztökökre épít. Ebben az esetben ne csak a koszorú felső, hanem alsó és belső felére is zsúfolj kisebb-nagyobb tököcskéket. A látvány magáért beszél majd, de azzal kalkulálj, hogy egy ilyen dísznek jelentős súlya van.

Szalagok és feliratok

Igaz, hazánkban nem ünnepeljük a hálaadást, az alkalmi koszorú biztosította inspirációkat könnyen ellesheted erről a képről. A tökök mellett itt főleg az őszi virágok dominálnak, mégpedig valóban jelentős mennyiségben. De nem csupán ezek a csodás alapanyagok adhatnak számodra ihletet, hiszen a feliratokat és a dekorációs céllal felhasznált szalagokat a saját koszorúdon is bevetheted. A hobbiboltokban vásárolhatsz kész táblácskákat, amik lehetnek egyszerű köszöntések, vagy szezonális kifejezések – az biztos, hogy illenek majd a koszorúdhoz. A feliratot beépítheted a kerek forma belsejébe, de akár le is lógathatod az alsó részéről, ha úgy jobban tetszik. A szalaggal szintén emelheted a koszorú fényét, utóbbi akkor is tökéletesen mutat majd, ha jóval kevesebb virág veszi körül.

Hangsúlyos oldaldíszítés

A hagyományos körforma ennél az ajtókoszorúnál is adott, de itt inkább az egyik oldal díszítettsége az, ami igazán szembetűnő. Ez a megoldás praktikus lehet számodra, amennyiben kevés alapanyaggal tudsz dolgozni, esetleg nincs túl sok időd az őszi dísz elkészítésére. Ha az alap bármilyen mértékben ki fog látszani, fontos, hogy olyat válassz, ami önmagában is mutatós; erre a célra az ágkoszorúk tökéletesek. Ha megvan a megfelelő anyag és forma, jöhetnek a nagyobb díszek, azok, amik alulra fognak kerülni a dekorációban.

Jó ötlet, ha egy képzeletbeli középpont körül rendezed el őket, ennél a koszorúnál például az egyik utolsó lépésként elhelyezett szalagon van a hangsúly. Végül az apróbb, vagy felülre szánt díszekkel dúsítsd a koszorút, és már el is készültél.

Virágba borulva

Már korábban is mutattunk neked olyan koszorút, amin hangsúlyosak voltak a virágdekorációk, de amint itt láthatod, a tipikus őszi kellékek nélkül is készíthetsz hangsúlyos díszt. Ennél a koszorúnál egyértelműen az őszi virágok és termések jutottak központi szerephez, ráadásul mindez a megszokott színek és a hagyományosnak számító díszek nélkül került megvalósításra. Már emiatt is modernebbnek hat az összkép, de sokat nyom a latban a domináló lila, ami különleges hangulatot biztosít az egész koszorúnak. Mindez nem a szalagoknak, hanem a virágoknak, leveleknek és a színes tollaknak köszönhető – ha te is gondosan megszárított alapanyagokkal dolgozol, ezt a koszorút minden évben újra és újra előveheted.

Egyedi dekor

Ha a koszorúk nem ihlettek meg, még akkor is van megoldás: például ez a végtelenül egyszerű, mégis egyértelműen őszi, hangulatos dísz. Amennyiben sem időd, sem kézügyességed nincs a különleges koszorúk elkészítéséhez, választhatsz előre gyártott dekorációkat, amiknek egyszerűen csak megfelelő helyet kell találnod.

Ebben az esetben szintén a hobbiboltok felé kell venned az irányt, ahol a felakasztható, könnyű díszek között érdemes keresgélned.

Ezeknek bárhol helyet találhatsz a lakásban, akár az ajtóra is felakaszthatod őket. (Ha a festést sajnálod, szúrj egy gombostűt az ajtó legfelső részére, oda, ahol a kerettel érintkezik. A gombostű apró, így az ajtó csukódását nem befolyásolja, a festés viszont érintetlen marad.)

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást