Utazás / Otthon

5 meseszép magyar kilátó, ahová érdemes felsétálni – Lenyűgöző a látvány

Itt a tavasz, itt a hétvégi kirándulások ideje is. Ha egy magaslatról szemlélnéd meg az évszakváltást, vagy csak kiemelkednél egy kicsit a szmogszintből, akkor irány valamelyik pazar panorámát nyújtó kilátó – idehaza van belőlük néhány.

Lombkorona-sétány és kilátó, Makó

A makói kilátó egy tanösvénypályán található, ami a megszokotól eltérően nem a talaj mentén, hanem a lombkoronák között vezet végig az erdőben.

A függőhidak, meg persze maga a tansövény is különleges élményt nyújtanak, de a kilátóról nyíló pazar erdei kilátás, illetve a közeli Maros az, ami tényleg felejthetetlenné teszi a kalandot.

A séta során megsimerkedhettek az erdő élővilágával, az itt lakó madarak hangjával, a lombkorona lakosaival is.

A tanösvény áprilitól októberig, hétköznap és hétvégén is látogatható, a nyitvatartási időről tájékozódhatsz a lombkoronasetany.hu weboldalon!

Várhelyi kilátó, Sopron

Sopron környékén van mit megnézni, így értelemszerűen kilátóból is akad néhány, de mind közül a mi személyes kedvencünk a közeli Várhely földvárához tartozó, ami fa kupolásával szépen illeszkedik az erdő képébe.

Egykoron Közép-Európa legnagyobb vasnyerőhelye állt itt, a hozzá tartozó erőd pedig a környékbelieknek is menedéket jelentett veszély esetén.

Olvastad már?  Csodás szabadstrandok Budapest közelében, ahol átvészelheted a legforróbb napokat

A kilátóból láthatod Sopront, a Bécsi-dombot, a Mosoni-síkságot, a Rozália-hegységet és a Kis-Kárpátok vonulatát is.

Gömbkilátó, Balatonboglár

Balatonboglár legmagasabb pontján, a 165 méteres várdombon egykor faszerkezetű kilátó állt, melynek négy tuskója még ma is fellelhető itt.  

A most itt látható Gömb egykor a BMV látványossága volt, és Kádár István mérnök tervei alapján készült, majd Szabó kálmán tanácselnök hozatta Boglárra.

A Gömbkilátó elemei között eredetileg üveglapok is voltak, ám ezeket, belátva, hogy nem tudnának ellenállni a természet erőinek, végül kihagyták az építményből – bár egyes szóbeszédek szerint a lapok szállítás közben szépen el is tünedeztek.


Kínai hal a Balatonban? Érdekességek a magyar tengerről


Az 1958-as brüsszeli világkiállítást is megjárt gömböt Zics László helyi építész ötlete nyomán látta el a város díszkivilágítással, így ez egy olyan kilátó, ahonnan nem csak a látvány, de a kilátó látványa is megéri a látogatást.

Kisfaludy Sándor kilátó, Badacsony

Az egykori Kisfaludy Sándor kilátót néhány évvel ezelőtt lebontották, helyére egy újabb kilátó épült, és bár ezt sokáig nem adták át mindenféle pénzügyi hercehurca miatt, most már a látogatók előtt is nyitva áll a terep, ráadásul a beruházás keretében az ide vezető turistaútvonalakat is megújították, így még egyszerűbb felkaplatni az egyébként sem megerőltető pályán.

Olvastad már?  Meseszerű helyek Magyarországon, ahova elbújhatsz a világ elől

A 438 méteres Badacsonyon álló 18 méteres kilátóról látni az összes tanúhegyet, a Rózsakőt, és a Balaton déli partját is.

Fellner Jakab-kilátó, Tata

Már csak története miatt is érdemes felkeresni a Tata melletti Fellner Jakab-kilátót, ami eredetileg a Turul Sörétöntöde épülete volt, és Stieber Antal tervei alapján készült.

A 45 méter magas torony téglái barátságosan vöröslenek, és valahogy nem is tűnik egészen tájidegennek, ahogy magányosan emelkedik környezete fölé, mégis érezzük: egy letűnt kor tanúja ez az épület.

A tornyot 1945 óta használják kilátóként, és eddig senkinek nem volt panasza a tetejéről nyíló panoráma miatt.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást