4 mondat, amit anyukád soha nem lett volna szabad, hogy mondjon neked

4 mondat, amit anyukád soha nem lett volna szabad, hogy mondjon neked

Címlap / Életmód / Lélek / 4 mondat, amit anyukád soha nem lett volna szabad, hogy mondjon neked / 4. oldal

„Majd jössz te még sírva hozzám!”

Nagyon jellemző mondat, és nagyjából megegyezik az „amíg az én házamban laksz…” monológgal. Értelme egyiknek sincs, és általában végső elkeseredésükben mondják a szülők, amikor már egyszerűen nem tudnak mit kezdeni az adott helyzettel, és nem sikerült saját akaratukat ráerőltetni a gyermekükre.

Az a baj ezekkel a kijelentésekkel, hogy ha idővel esetleg elismeri magában a gyermek, hogy a szülőnek valóban igaza volt, már csak azért sem fog hozzá fordulni. Inkább elfojtja magában, további feszültséget generálva ezzel, ahelyett, hogy végre dűlőre jutna a felmenőkkel.

Ezt bizonyára te is tapasztaltad, ha meghallgattad valaha is ezeket a kijelentéseket…

A megoldás inkább az lenne, hogy szülőként elmondod a véleményedet, meghallgatod a gyermekedét is, és emellett biztosítod, hogy hozzád bármikor fordulhat. Saját kamaszkorodra visszagondolva, te is biztos sokszor úgy érezted, hogy senki sem ért meg, és ezt az átmenetet többnyire mindenki megtapasztalja. A legkevésbé arra volt szükséged, hogy az anyukád az orrod alá dörgölje, hogy „bezzeg neki volt igaza”.

El kell fogadni, hogy mindenki a saját kárán tanul! Szülőként neked elsődlegesen a határok kijelölése, és a támasz biztosítása a feladatod. Ám ennek felépítését nem kamaszkorban kell elkezdened, mert akkor neked is könnyen kicsúszhatnak a szádon ilyen, vagy ehhez hasonló mondatok.

Képek forrása: choreograph/Depositphotos.combedya/Depositphotos.com

Oldalak: 1 2 3 4

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást