Háztartás / Otthon

Így mentheted meg a nyikorgó parkettát – nem biztos, hogy le kell cserélni!

Így mentheted meg a nyikorgó parkettát – nem biztos, hogy le kell cserélni!

Egy valódi fa parketta nem csak értékes, de a lakás éke is lehet, viszont ha recsegni, ropogni, nyikorogni kezd, gyorsan őrületbe kergetheti a ház lakóit. Mivel egy új parketta ára elég komoly tétel lehet, érdemes első körben megpróbálni, hogy meg tudod-e szüntetni a parketta hangjait.

Gyors és kényelmes megoldás: a hintőpor

Ősrégi trükk a parketták nyikorgásának csökkentésére, ha a kényes területeken a földre hintőport szórsz, majd ezt jól beledörzsölöd a parketta közötti résekbe, végül összeporszívózol.

A hintőpor csökkenti a súrlódást, tompítja a lécek mozgását, így a nyikorgás hangját is letekeri, de azt nem árt tudni, hogy mindez csak a probléma felületi megoldása, amivel egy komolyabb felújítás ugyan még elhalasztható, de nem elkerülhető!

 

Parkettaolaj

A minőségi parketta fából készül, és mint minden ilyet, ápolni kell. Ha a fa kiszárad, összezsugorodik, elmozdul, nem tart stabilan, és előbb „csak” nyikorogni kezd, majd szép lassan menthetetlenül korhadni kezd.

Egy ápoló olaj visszaadhatja a fa nedvességtartalmát, így nem csak szebb lesz a padlód, de a nyikorgás is megszűnik.

Érdemes szakboltban érdeklődni arról, hogy milyen olajat ajánlanak a parkettádhoz.

Segít, ha tudod, hogy milyen anyagú, mivel van kezelve és mikor olajoztad utoljára, de érdemes még egy-két fényképet is készíteni otthon, hogy ha kell, ezeket meg tudd mutatni a szakembernek.

Töltsd ki a réseket!

A parkettában található hibák, repedések, rések szintén okozhatják a parketta mozgását és nyikorgását. Ezeket egy kis DIY megoldással azonban te is kitöltheted: egyrészt szükséged lesz valamilyen vékonyabb kötélre vagy madzagra, ami belefér a parketta résébe, valamint egy adag vízzel oldható PVA-ra, ami egyfajta műgyanta.

A PVA-t oldd fel vízben, majd mártsd bele a megfelelő méretűre vágott zsineget. Áztasd körülbelül 20 percig, majd húzd végig az ujjadat a zsinegen, hogy eltávolítsd a fölösleges PVA-t, végül egy spatula segítségével nyomkodd a padlódeszkák közötti résbe. A megduzzadt kötél szépen kitölti a réseket és így megszüntethető a recsegés, azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a megszáradt PVA-nak valószínűleg nem lesz ugyanolyan színe, mint a parkettának, így nagyon szem előtt lévő helyeken, vagy nagyobb repedések esetén nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb megoldás.

Komolyabb megoldások: a vakpadló megerősítése

Noha lényegesen több munkával és nagyobb felfordulással jár, mégis érdemes lehet megfontolni a teljes parketta felszedését és az alatta lévő vakpadló megerősítését. A régebbi házakban gyakori, hogy a parketta alatt csak keresztbe futó deszkák, azok között pedig valamilyen salakanyag van. A salakanyag kikopása vagy a deszkákat tartó szöget kilazulása egyaránt okozhatja a parketták mozgását, és így a nyikorgást is.

Fontos tudni, hogy egy ilyen felújításhoz már valóban érdemes szakembert hívni, hiszen a parkettákat csakis akkor lehet visszatenni, ha szakszerűen szedték fel őket. Azt is érdemes számításba venni, hogy sokszor a felszedésig nem lehet megmondani, milyen állapotban vannak a vakpadlók, mi van pontosan a parketta alatt, így a munkálatok nagysága és költsége ennek fényében sokat változhat, ám összességében még így is olcsóbban jöhetsz ki, mint egy új fa burkolattal, és abban is biztos lehetsz, hogy a megoldás valóban hosszú távra szól.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást