Inspiráló magyar történet: apa és fia mennyei méz-különlegességeket termel

Inspiráló magyar történet: apa és fia mennyei méz-különlegességeket termel

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Inspiráló magyar történet: apa és fia mennyei méz-különlegességeket termel

Minél hűvösebb az időjárás, annál többen érezzük azt nap mint nap, hogy szívesen meginnánk egy bögre mézes teát, a karácsony közeledtével pedig már csak azért is tartunk otthon legalább egy üveg mézet, hogy mézeskalácsot vagy mézes krémest készítsünk. Valójában azonban egész évben bőven lehet okunk arra, hogy rendszeresen fogyasszunk mézet – többek közt erről árult el izgalmas részleteket Sipos Levente, a Sipos és Fia Méhészet egyik tulajdonosa.

VIDEO Pár percben megtanítalak, hogyan készíts elbűvölő Valentin-napi sminket

A Sipos és Fia Méhészet egy szívvel-lélekkel felépített családi vállalkozás, amelynél Sipos Béla és fia, Levente összefogásával készül jó néhány féle igazi, minőségi ízletes méz, de szárított virágpor és az otthonunk levegőjének kedvező méhviasz gyertyák is megtalálhatóak a kínálatukban. Így biztos voltam benne, hogy az inspiráló történetüknek minél többekhez el kell jutnia, Levente pedig a méz ezer arcáról is sok érdekességet elárult. 

Hogyan kezdődött a közös vállalkozásotok története, mióta foglalkoztok méhészkedéssel?

Édesapám 1997-ben kezdett el méhészkedni Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei szülőfalujában, 2 méhcsaláddal, melyet az egyik helyi méhésztől kapott fizetségül, amiért segített neki a méhcsaládok költöztetésében és a pergetésben. Ezen méhcsaládok szaporításával fejlesztette az állományt 25 családra, egészen 2001-ig, amikor a környékünkön a tiszai árvíz elmosta a kaptárakat. 

Sipos és Fia Méhészet

Ezt követően kisebb-nagyobb megszakításokkal, emlékeim szerint mindig volt néhány méhcsalád az udvarban, de nem volt számottevő az állomány. Emlékszem, hogy kisgyermekként ott álltam minden alkalommal apa mellett és füstöltem a méheket. Ő mindig elmagyarázta, hogy mi történik a kaptárakban, mit csinálnak a méhek, miért kell füstölni, stb.

Sipos és Fia Méhészet

Fontos része a történetnek, mondhatni a sors fintora, hogy kicsiként enyhén allergiás voltam a méhcsípésre, így alig telt el olyan nap, hogy édesanyám ne veszekedett volna édesapámmal arról, hogy ne engedjen a méhek közelébe, nehogy valami bajom essen. Végül a lankadatlan lelkesedésemnek köszönhetően és annak, hogy apa nem hallgatott anyára 😊, a méhészet „rabja” maradtam.

Sipos és Fia Méhészet

A 2010-es évek közepén, amikor már kisfiúból végre cseperedni kezdtem, az egyik szomszédos telken lévő almafára felült egy méhraj. Riasztották apát, hogy fogja be a rajt – ez így is történt. Később ez az almafa egyre népszerűbb lett a méhek körében, mert raj raj után telepedett meg ott, mi pedig mindet befogtuk. Ezeket még abban az évben családdá erősítettük, következő évben pedig megkezdtük a szaporítást: az első évben 6, majd 12, a harmadik évben pedig 30 méhcsalád büszke tartóivá váltunk.

2016-ban én Budapestre kerültem egyetemre, ahol már pár éve a nővérem is élt, tanult és dolgozott. Ekkor döntöttek a szüleink: követnek minket, hogy közel lehessen a család. Délegyházára esett a választásuk, rövidesen pedig be is költöztek egy kis házba, közel Budapesthez. A következő évben, mire Délegyházán megfelelő területet találtunk a méheknek, ahova átköltöztethettük volna őket otthonról, a méhcsaládok sajnos varroa atkák túlzott elszaporodása miatt elpusztultak. Ekkor édesapám úgy döntött, hogy végleg felhagy a méhészkedéssel, ez a váratlan esemény nagyon megviselte őt. 

Azonban én igyekeztem benne tartani a lelket: mondván, hogy most már közel vagyunk egymáshoz, fogunk tudni a méhekkel eleget foglalkozni, rájuk elég időt fordítani. Így történt, hogy 2020 tavaszán egy idős méhésztől vettünk 3 méhcsaládot, mely családokból, más méhanyák vérvonalát beépítve a kolóniába, fejlesztgetjük, gondozzuk azóta is méhészetünket és a méhcsaládszámot.

Sipos és Fia Méhészet

Hiába „csak” hobbi ennek a már 40 családnak a tartása és gondozása, mégis minden nap szívünket-lelkünket tesszük ebbe a tevékenységbe, mert hiszünk abban, hogy a méheket védeni és támogatni kell a munkájukban, ezzel a társadalmi felelősségvállalást is erősítjük, nem utolsó sorban pedig tiszta, egészséges, adalékmentes mézáruval csalhatunk mosolyt szeretteink és elégedett vásárlóink arcára.

Sipos és Fia Méhészet

Milyen feladatokkal telnek általában a napjaitok méhészként, amikor a méheitek mézet termelnek?

A méhészkedés során különböző ciklusok tapasztalhatók. Kora tavasszal egészen – ideális időjárási körülmények között – április végéig a méhcsaládok fejlődése zajlik. Ekkor a méhész legfőbb feladata, hogy a megfelelő hőgazdálkodást biztosítsa a családok számára és szükség esetén üres keretek berakásával bővítse a rendelkezésükre álló lépkészletet. 

Ebben az időszakban hétről-hétre egyre látványosabb a méhpopuláció fejlődése, mely ideális esetben május közepére, az akácvirágzás kezdetére tetőzés közeli állapotba kerül. Az akácvirágzás kezdeti időszaka egyébként a legalkalmasabb új méhcsaládok létrehozására, tehetjük ezt akár mesterséges raj készítésével vagy természetes szaporításként a természetes raj befogásával.

Oldalak: 1 2 3 4

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/4
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!